Anledningarna till varför siffrorna på bankkontot inte matchar de du har i huvudet kan vara flera, menar ekonomibloggaren Mathilda Vernersson (t.v).
Anledningarna till varför siffrorna på bankkontot inte matchar de du har i huvudet kan vara flera, menar ekonomibloggaren Mathilda Vernersson (t.v). - Foto: Privat, Jessica Gow/TT & Pixabay

Här är utgifterna som ruinerar dig utan att du märker det: ”Det mjölkar ur…”

Tycker du att det känns som att ett litet troll går och tar pengar från ditt konto hela tiden, som att du alltid har lite mindre pengar än vad du trodde? Då kan det bero på att du inte har koll på dina osynliga utgifter, enligt pengacoachen.


Det är inte lätt att leva på 2020-talet, kan man ibland tycka. Inflationen har blossat upp matpriser, avgifter för streamingtjänster och mycket annat på sistone. Men man kan inte alltid skylla på världsekonomin när ens egna plånbok ser ut att gå på en strikt diet. Ibland får man titta i backspegeln och ta en funderare över hur man väljer att spendera sina pengar.

Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson berättar om utgifter som kan vara lite "osynliga" och ger tips på hur man kan få bättre koll på sin ekonomi i vardagen.

Singel? Så får du ihop ekonomin – och sparar uppemot 15 000 kronor

Utgifterna du inte tänker på

Enligt Mathilda Vernersson har många av oss en del mindre utgifter som vi sällan tänker på. Men dessa kan till slut bli för många och växa sig till stora "pölar" av utgifter.

Här är några vanliga utgifter pengacoachen listar som du bör hålla koll på:

Snabbmat

Trots att det är ett bekvämt alternativ så är snabbmat något som väldigt snabbt blir en dyr vana i det längre loppet om det inte finns utrymme för det i din budget. Men detta kan undvikas genom att avsätta en viss summa pengar varje månad för snabbmatsutgiften.

Streamingtjänster

Givetvis är det jobbigt när ens favoritserier och filmer finns på separata streamingtjänster, men här är det också viktigt att vara smart med utgifterna. Se över ditt tv-tittande och vilken tjänst du använder minst – kanske är det den som måste ryka från din to-watch-list.

Här är de hemliga Netflix-koderna du inte visste fanns

Mathandling

Var mer noggrann när du handlar i matbutiken. Gör en inköpslista när du handlar för att inte glömma huvudingredienser och undvika att köpa onödiga grejer. Bara genom en lista kan du spara både tid och pengar. Och om du glömmer att köpa huvudingrediensen till middagen eller matlådan, kolla om du kan använda dig av något du redan har hemma.

Matsvinn

Du kan hålla nere matkostnaderna om du ser till att planera dina matköp noga, som tidigare nämnt. Skapa gärna en matsedel som är baserad på sånt du redan har hemma och följ den när du ska gå ut och handla. Här kan du använda dig av din fantasi – skapa nya rätter genom dina rester eller frys in dem till senare tillfällen.

Tidningsprenumerationer

Det är lätt hänt att man börjar prenumerera på fler tidningar än man behöver, då kan man behöva fundera över vilka man verkligen känner att man behöver. Att avprenumerera ett par tidningar kan göra stor nytta för din plånbok och du sparar in extra pengar varje månad.

Om pengarna inte längre matchar dina tv-vanor kanske det är dags att se över dina streamingtjänster. Foto: Thomas Traasdahl/Scanpix

Blundar vi för de små utgifterna?

Enligt Mathilda Vernersson handlar det inte om att vi medvetet blundar för våra utgifter, däremot har vi inte så bra koll på hur mycket pengar som går åt till dem. Hon menar att om man sätter sig och granskar sitt kontoutdrag 12 månader tillbaka så skulle man förmodligen tappa hakan i golvet över alla kostnader eller oplanerade köp som man gör på ett år.

Men det finns tips på hur man får bättre koll på de osynliga utgifterna.

– Skriv ut ditt kontoutdrag för 12 månader tillbaka. Sedan sätter du dig med en överstrykningspenna och markerar alla dolda utgifter. Eller småköp som man gör. Lägger man sedan ihop dessa så blir det ofta en ganska astronomisk summa. Där ligger pengarna som många svenskar inte visste att de hade.

Expertens sparknep: Så tryggar du pensionen – och här är fallgropen att akta sig för

Långtidsriskerna med utgifter som inte syns 

Osynliga utgifter kan i det långa loppet bli ett verkligt problem för ens privatekonomi om man inte ser upp med vart pengarna tar vägen. Utgifter som småköp och prenumerationer kan stå dig dyrt längre fram.

– Det mjölkar ur hela ens ekonomi. Sakta men säkert. Detta sker helt utan att man vet om det, säger Mathilda Vernersson.

Hon menar att många skulle känna ett ekonomiskt lugn om man bara letade fram pengatjuvarna och använder sina pengar på ett medvetet sätt.

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: “36 000 på ett år”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!