Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan.
Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan. - Foto: Nyheter24 och TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: “36 000 på ett år”

Just nu famlar många i ett ekonomiskt mörker med skenande utgifter som läggs på hög. I en intervju med Nyheter24 ger Lyxfällan-experten Magnus Hedberg sina bästa ekonomitips, som du kan spara rejäla slantar genom att följa.


Lyxfällan har sänts på TV3 i över 15 år och experterna har under dessa år hjälpt otaliga svenskar ur ekonomisk knipa. I dagsläget är det ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som är programledare för Lyxfällan och reser land och rike runt för att få deltagarna att komma på rätt köl igen. 

Här kan du läsa om Lyxfällan-Magnus varning kring dyra misstagen du måste undvika

Lyxfällan-experten Magnus Hedbergs spartips: "Gör skillnad över tid"

Magnus Hedberg är programledare och expert i Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

Just nu känner sig många svenskar stressade över sin privatekonomi med elräkningar som bara växer, svindlande matpriser och höjda räntor. 

Och någon som vet hur man ska gå till väga när det svider i plånboken är just Lyxfällan-experten Magnus Hedberg. I en intervju med Nyheter24 ger han sina enklaste och bästa spartips, som kan spara dig rejäla slantar. 

– Till att börja med är det att spara, för det är många som går runt med ambitioner att spara men så finns det aldrig pengar över, säger Magnus Hedberg och tillägger: 

– Så det bästa spartipset är att faktiskt komma igång med sparandet, och att inte ha för höga ambitioner. En hundring eller 300 spänn i månaden är också ett sparande som gör skillnad över tid. 

"Det är nya ekonomiska tider som inte undgått någon"

Lyxfällan-experten berättar att det viktigaste är att faktiskt sätta igång med sitt sparande, därefter kan man öka eller minska det beroende på hur läget ser ut. Hedberg betonar också vikten att ha sitt sparande på autogiro för att verkligen se till att det blir av. 

I programmet hjälper Magnus Hedberg till med att lägga fram en budget. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg förklarar att vi just nu befinner oss i ett speciellt läge ekonomiskt, och att det är betydligt fler aspekter att ta hänsyn till när det kommer till privatekonomi. 

– I dagens miljö är det nya ekonomiska tider som inte undgått någon, och då finns det lite andra varianter. Många som har bolån på lägenhet eller hus sitter och svettas över de fortsatt stigande räntor och börjar tänka: “Shit, vi måsta skala av allt annat”. 

– Så amortering är aldrig fel, det är ett sätt att spara också. Men i den här miljön när vi har hög inflation så finns det fler variabler och det är lite mer komplext just nu än det varit de senaste tio åren i alla fall. 

Magnus Hedbergs råd: "Många tror att det är en Lyxfällan-grej..."

Magnus Hedberg ger även rekommendationen att noggrant se över sina utgifter, och att sätta upp en slags budgettavla – precis som i Lyxfällan. 

– Det enklaste och bästa tipset är att faktiskt göra prioriteringar och aktiva val. Kolla vad du lägger dina pengar på. Många tror att det är en Lyxfällan-grej om man har ekonomisk kris, men det är inte dumt att göra även om du har bra med pengar över, förklarar Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Även om du inte behöver vända på varenda krona och kanske har flera tusen över varje månad, så kan det ändå vara bra att göra en genomlysning av månadsekonomin och göra en budgettavla för sin egen del. 

Magnus Hedberg har varit programledare för Lyxfällan i flera års tid. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experten: "Det blir 36 papp på ett år"

Magnus Hedberg betonar vikten av att göra just aktiva val och att ta en ögonblicksbild över sin ekonomi. Detta för att få koll på exakt var pengarna tar vägen. Därefter kan man fundera på om pengarna går till det man faktiskt vill. 

– Då kanske man märker att man lägger 8 000 på mat. Det kanske bara är dålig planering, spontaninköp, för mycket hämtmat eller ren lathet. Kanske upptäcker man då att det inte är där man vill bränna sina pengar. Om man får man ner det till 5 000 i månaden kan man få loss 3 000 i månaden. Det blir ju 36 papp på ett år vilket är en rätt schysst resa, säger Magnus Hedberg till Nyheter24. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!