Det finns några bra husmorsknep som motverkar finnar.
Det finns några bra husmorsknep som motverkar finnar. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Enkla knepen – så blir du av med finnarna

Det är aldrig kul när finnarna börjar dyka upp på ansiktet. Som tur är finns det några enkla knep att ta till för att fort få bort dem.


När vi upplever hudproblem som akne kan det både påverka vår fysiska hälsa och vårt självförtroende negativt. Trots det oändliga antalet hudvårdsprodukter som finns på marknaden, söker många naturliga alternativ för att hantera sina hudåkommor. Därför har Nyheter24 tagit fram några effektiva och lättillgängliga naturliga lösningar för att bekämpa akne, rätt från ditt köksskåp eller din lokala hälsokostaffär.

Använd äppelcidervinäger mot dina finnar

Äppelcidervinäger, eller ACV, är en naturlig produkt som har använts i århundraden för sina hälsofördelar. Den innehåller ättiksyra och andra ämnen som har antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket kan hjälpa till att döda bakterierna som orsakar akne. Dessutom har ACV också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska rodnad och svullnad i huden.

För att använda äppelcidervinäger mot finnar, börja med att rengöra huden noggrant. Blanda sedan ett del äppelcidervinäger med tre delar vatten. Försök med en mindre koncentration om du har känslig hud. Använd en bomullstuss för att applicera blandningen på det drabbade området. Låt blandningen sitta i ca 20 minuter eller över natten och skölj sedan. Du kan göra det en gång om dagen. Var dock medveten om att överanvändning av äppelcidervinäger kan torka ut din hud, så det är viktigt att du alltid fuktar huden efter användning.

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch längre

Tea tree-olja är ett bra alternativ mot finnar

Tea tree-olja härstammar från bladen på Melaleuca alternifolia, ett träd från Australien. Det har använts i århundraden som en naturlig lösning för en rad hudförhållanden tack vare dess starka antibakteriella och antifungala egenskaper. För att använda tea tree olja för att bekämpa finnar, blandar du några droppar av den med 12 droppar av en bärande olja som jojoba eller mandelolja. Använd en bomullstuss för att försiktigt applicera blandningen på dina finnar. Du kan göra detta två gånger om dagen.

Tea tree-olja är mycket potent och kan orsaka hudirritation, rodnad och överdriven torkning, särskilt om den används i sin renaste form. Det är därför det är viktigt att alltid späda det innan användning. Om du märker någon av dessa reaktioner, sluta använda det. 

Få bort nästan ALLA fläckar – med detta billiga supermaterial

Använd Aloe vera för att få bort finnar

Aloe vera är en växt som har använts medicinskt i tusentals år. Dess blad innehåller ett klart gel som kan extraheras och användas för att behandla en mängd olika hudåkommor. Aloe vera gel har visat sig ha antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det till ett utmärkt hem-akne-behandling. Det hjälper också till att lugna irriterad hud och snabbar upp läkningen av sår.

För att använda Aloe vera mot finnar, börja med att tvätta och torka ditt ansikte. Applicera sedan ett tunt lager Aloe vera gel på det drabbade området. Du kan göra detta två till tre gånger om dagen, beroende på hur din hud reagerar. Du kan använda antingen köpt Aloe vera gel eller gel extraherad direkt från en Aloe vera växt. Se bara till att det är ren Aloe vera utan några tillsatta kemikalier eller konserveringsmedel som kan irritera din hud.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

Grönt te funkar bra mot akne och finnar

Grönt te är inte bara bra för hälsan när det konsumeras, men det har också visat sig vara effektivt för att behandla akne när det appliceras topiskt. Grönt te innehåller antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och rodnad orsakad av akne.

För att använda grönt te för akne, brygg en stark kopp grönt te och låt det svalna. När det har svalnat, använd en bomullstuss för att applicera teet på dina finnar. Låt det sitta i 10 till 15 minuter innan du sköljer av det med vatten. Du kan göra detta en eller två gånger om dagen, beroende på hur din hud reagerar.

Du kan även göra en ansiktsmask av grönt te genom att blanda tebladen (från en använd te påse) med honung och applicera blandningen på ansiktet. Låt masken sitta i cirka 20 minuter och skölj sedan av den.

/
/
Hud
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!