Den här råa kycklingen serverades en elev i Sverige som vill vara anonym. Rå kyckling kan innehålla campylobacter och salmonellabakterier, som orsakar magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber och i vissa fall ledbesvär.
1 av 10
Den här råa kycklingen serverades en elev i Sverige som vill vara anonym. Rå kyckling kan innehålla campylobacter och salmonellabakterier, som orsakar magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber och i vissa fall ledbesvär. - Foto: privat / TT bild
Emelie på skolan Centrina Lindholmen i Göteborg fick den här kycklingen, som var allt annat än vällagad.
2 av 10
Emelie på skolan Centrina Lindholmen i Göteborg fick den här kycklingen, som var allt annat än vällagad. - Foto: privat
En anonym elev på Thorén Business School i Örebro skriver att skolan har fått otroligt mycket klagomål från elever, men ingen förändring har skett. Just den här dagen fick eleverna den här kycklingrätten som enligt eleven smakade "unken kyckling med kycklingens alla delar kvar, då bland annat kycklingens vingar var nerkörd i blandningen. Med en villd chansning skulle jag gissa på att det här skulle föreställa en kycklinggryta smaksatt med curry."
3 av 10
En anonym elev på Thorén Business School i Örebro skriver att skolan har fått otroligt mycket klagomål från elever, men ingen förändring har skett. Just den här dagen fick eleverna den här kycklingrätten som enligt eleven smakade "unken kyckling med kycklingens alla delar kvar, då bland annat kycklingens vingar var nerkörd i blandningen. Med en villd chansning skulle jag gissa på att det här skulle föreställa en kycklinggryta smaksatt med curry." - Foto: privat
Ytterligare ett bedrövligt exempel på rå kyckling som en anonym elev på Hökarängsskolan i Stockholm skickade in till Nyheter24.
4 av 10
Ytterligare ett bedrövligt exempel på rå kyckling som en anonym elev på Hökarängsskolan i Stockholm skickade in till Nyheter24. - Foto: privat
Marcus Karlsson på  Tessinskolan i Nyköping fick "crispy chicken" som var allt annat än crispy.
5 av 10
Marcus Karlsson på Tessinskolan i Nyköping fick "crispy chicken" som var allt annat än crispy. - Foto: privat
Eleven Elin fick "chicken nuggets" i sin skola, men det var mer kycklingstrimlor som var vända i lite ströbröd.
6 av 10
Eleven Elin fick "chicken nuggets" i sin skola, men det var mer kycklingstrimlor som var vända i lite ströbröd. - Foto: privat
Maja Hansson på Stenhammarskolan i Flen skriver att hon inte kunde fortsätta äta när hon såg att hennes biff var rå inuti. Flera andra elever råkade ut för samma sak, vilket de känner är oacceptabelt.
7 av 10
Maja Hansson på Stenhammarskolan i Flen skriver att hon inte kunde fortsätta äta när hon såg att hennes biff var rå inuti. Flera andra elever råkade ut för samma sak, vilket de känner är oacceptabelt. - Foto: privat
Oliver Persson skriver till Nyheter24 att han fick kycklinggryta till lunch i skolan, där kycklingköttet var var rått, vilket du kan läsa om i artikeln som vi länkar till längre ner på sidan.
8 av 10
Oliver Persson skriver till Nyheter24 att han fick kycklinggryta till lunch i skolan, där kycklingköttet var var rått, vilket du kan läsa om i artikeln som vi länkar till längre ner på sidan. - Foto: privat
Mårten på Möckelngymnasiet i Karlskoga skickade in bilden på den här skollunchen, som ska föreställa falukorv. Köttet är inte rått, däremot tillagat på ett sätt som med största sannolikhet bryter mot Livsmedelsverkets direktiv. Skolan har bytt leverantör nu, eftersom att elever självklart inte ska behöva äta mat som ser ut såhär.
9 av 10
Mårten på Möckelngymnasiet i Karlskoga skickade in bilden på den här skollunchen, som ska föreställa falukorv. Köttet är inte rått, däremot tillagat på ett sätt som med största sannolikhet bryter mot Livsmedelsverkets direktiv. Skolan har bytt leverantör nu, eftersom att elever självklart inte ska behöva äta mat som ser ut såhär. - Foto: privat
Även den här korven serverades på Möckelngymnasiet i Karlskoga, innan skolan tvingades byta leverantör.
10 av 10
Även den här korven serverades på Möckelngymnasiet i Karlskoga, innan skolan tvingades byta leverantör. - Foto: privat

10 gånger svenska skolkök har serverat hälsofarligt kött

#Skolmatskollen skrev i tisdags om Oliver Persson, 15 år, som fick rå kyckling på Viktoriaskolan i Borgholm. Han är tyvärr inte den enda eleven som har fått felaktigt tillagat kött till lunch. Här är läsarnas 10 värsta exempel från veckan som gått.


#Skolmatskollen skrev nyligen om Oliver Persson, 15 år, som fick rå kyckling i skolköket på Viktoriaskolan i Borgholm.

Han är tyvärr inte den enda eleven som har fått rå kyckling och annat otillräckligt tillagat kött till lunch.

I bildspelet längst upp i artikeln ser du fler exempel på kyckling och annat rått kött som har serverats i skolor runt om i Sverige på sistone, vilket innebär en klar hälsofara.

Rå kyckling kan innehålla campylobacter och salmonellabakterier, som orsakar magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber och i vissa fall ledbesvär. Det krävs väldigt lite utav bakterien för att en människa ska bli sjuk.

Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket, säger till Nyheter24 att en person som råkar ut för matförgiftning kommer att märka det eftersom att kroppen reagerar starkt.


– Om man drabbas av matförgiftning så är det viktigt att kontakta kommunens livsmedelskontroll, så att de kan undersöka livsmedelshanteringen och ta reda på om fler har blivit drabbade, uppmanar Lukas Linné.

Vi vill att ni fortsätter skicka in era tips, bilder och videoklipp till oss, både på det som är bra och det som kan bli bättre.

Kanske kan vi besöka just din skola och provsmaka maten som serveras? Hör av dig till oss på Facebook, tips@nyheter24.se eller formuläret här nedanför. Glöm inte heller att tagga dina bilder i sociala medier med #skolmatskollen.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Skolmat tros ligga bakom hundratals sjukdomsfall: "Inget som är fel"

300 lärare och elever akut magsjuka – skolmat misstänks vara orsaken

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

Senaste nytt

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

18 Maj 2016, 16:01

Här ser Gustav Fridolin läsarnas äckliga skolmatsbilder – reaktionen är helt oväntad

17 Maj 2016, 13:10
Skolmatskollen visade upp läsarnas bilder för utbildningsminister Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress. Det blev en väldigt märklig intervju.

Han har makten över skolmaten – men hur bra koll har egentligen Gustav Fridolin?

16 Maj 2016, 15:56
Nyheter24 i unik intervju med omstridda utbildningsminister Gustav Fridolin om den orättvisa skolmatssituationen i Sverige.

Jag blir förbannad över allt socker vi ger våra barn

16 Maj 2016, 11:13
Debattören: Som en lärare sa ”Vet jag om att det serveras pannkakor på lunchen planerar jag ofta en mer praktisk lektion därefter.” Ska det vara så?

Elever om bilderna på läsarnas skolmat: "Är det där en spya?"

16 Maj 2016, 10:04
Vi visade läsarnas mumsigaste och mest oaptitliga skolmatsbilder för elever på tre väldigt olika skolor. Reaktionerna var helt klart överraskande.

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

16 Maj 2016, 09:00
Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.