Gareth Bale grämer sig för en missad chans. Men han kom ändå med på listan.
1 av 5
Gareth Bale grämer sig för en missad chans. Men han kom ändå med på listan. - Foto: Tom Hevezi/AP/SCANPIX
Damlandslaget gjrode succé.
2 av 5
Damlandslaget gjrode succé. - Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Men det är Anna Haag som kammar hem priset.
3 av 5
Men det är Anna Haag som kammar hem priset. - Foto: Andrew Medichini/AP/SCANPIX
Magnus Pääjärvis karriär pekar spikrakt uppåt.
4 av 5
Magnus Pääjärvis karriär pekar spikrakt uppåt. - Foto: Brian Kersey/AP/SCANPIX
Mohamed Bangura kom och segrade i AIK. Blir han kvar?
5 av 5
Mohamed Bangura kom och segrade i AIK. Blir han kvar? - Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Här är årets genombrott

Nedräkningen inför nyåret bara fortsätter. Nu ger Nyheter24:s sportredaktion ytterligare en smaskig lista - den här gången med årets fem största genombrott.


JORDEN. Året närmar sig sitt slut och precis som tidigare har de snart 365, eller ibland 366, passerade dagarna varit oerhört händelserika.

Vulkaner har fått utbrott, floder har svämmat över. Men även nya stjärnor har fötts - och då inte bara stjärnor som finns uppe i den oändliga rymden.

5. Gareth Bale - Interdödaren

Den unge jättetalangen från Wales - som trots att flera storklubbar jagade honom - valde att spela i Tottenham.

Inte ett bra val, tyckte många då. Vi på Nyheter24 kan nu förmodligen räkna med att Bale tycker det motsatta. Speciellt efter höstsäsongen, där han fullständigt har exploderat, öst in mål och varit Spurs klart bäste spelare.

Det fick Inter uppleva, minst sagt. Hela tre mål lyckades vänsterbacken (!) sätta på de regerande mästarna, som verkligen fick smaka på allt Bale hade att erbjuda.

4. Mohamed Bangura - AIK:s frälsare

Han kom, han såg och han lyckades. Nu är frågan om Mohamed Bangura blir kvar i AIK?

Men hur som helst så är den unge anfallaren älskad av varje gnagare som finns i detta avlånga land.

Sex mål mål på tretton spelade matcher och ett spel som lyfte hela laget. Det stod den 21-årige målmaskinen för - och det var förmodligen hans insatser som såg till att AIK höll sig kvar i Allsvenskan.

3. Magnus Pääjärvi - supertalangen

19 år gammal och Magnus Pääjärvi har redan hunnit med så otroligt mycket.

Efter en dundersäsong med Timrå, där han bland annat stod för tolv mål och 17 assists på 49 matcher, slog han även till i J20-VM. Tre mål och sju assists på sex matcher noterades han för, och var en av huvudanledningarna till varför Sverige kom på en tredjeplats.

Men det räckte inte där.

Pääjärvi fick debutera i Tre Kronor och fick även vara med i VM 2010. Väl där fortsatte succén och efteråt skrev han på ett treårskontrakt med Edmonton Oilers.

2. "Det leende landslaget"

De gjorde sig hörda redan under EM 2008 i Makedonien och har gått under namnet "Det leende landslaget" länge.

Men det är i år som de verkligen blommade. En ny generation med nya glänsande spelare som kan bli hur stora som helst - bara gick och krossade nästan allt motstånd i EM nyligen.

Inte nog med att de tog sig till final, där föll tungt mot Norge, men de tog även plats i varenda svensk hjärta.

1. Anna Haag - Silvermedaljören

Visst var hon redan känd bland alla skidälskare. Men när vinter-OS i Vancouver hade gått av stapeln var det en hel nation som höll och hoppades på Anna Haag.

Och som hon levererade.

Med sitt leende och enorma offervilja fick hon hela Sveriges hjärta att smälta. Det blev knappast värre när hon dessutom först lyckades ta en silvermedalj i jaktstarten, och sedan silver i sprintstafetten tillsammans med Charlotte Kalla.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.