1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Kändissupportern: "AIK är ett åskmoln"

AIK:s säsong kommer bli ljummen enligt prognosen från Gnagaren och meteorologen Pererik Åberg.


Pererik Åberg

Född: Den 18 oktober, 1967 i Staffanstorp. 44 år gammal. Uppvuxen i Kalmar.

Yrke: Reporter och väderpresentatör hos SVT.

Kuriosa: Orsakade stort rabalder när han klippte av sitt långa hår.

Åberg om uppflyttningen till elitserien:

"Man har lite kort minne men det känns om att det är det största jag varit med om med AIK. Det var en otrolig känsla när vi på hemmaplan våndades när vi pressade på och Växjös, då för jäkliga, målvakt Viktor Fasth räddade precis allt. Och den kollektiva euforin man fick vara med om när vi till slut fick håll på honom och fick ta steget upp". 

STOCKHOLM. Han är inte så känd vid namn - men hans röst och uppenbarelse är vida känd över land och rike. Men väder och vind är inte Pererik Åbergs enda passion.

- Andra versen i AIK-hymnen: Bara väder. För mig så är det självklart att SMHI borde sponsra Gnaget, säger SVT:s meteorolog och reporter till Nyheter24.

"Gör mest gutturala läten"

Han beskriver sig som en hockeynörd och passionen för AIK startade redan 1982 när AIK mötte Björklöven borta. På läktarna var stämningen fanatisk när "Stockholmsdjävlarna" skulle få stryk - då vaknade rebellen Åberg och fastnade rejält för klubben.

- Mitt supporterskap är ångestfyllt. Som i går till exempel när Linköping gjorde 1-0 då känner jag direkt: "Nej, det här kommer aldrig gå", säger Åberg och fortsätter:

- Jag brukar inte skrika så mycket på domare och motståndare. Vid mål hörs jag men det är mer ett gutturalt läte utan några formulerade ord.

Däremot kan meteorologen blir frustrerad på AIK:s spelare. I går var det Daniel Bång som Åberg tycker "har en otrolig kapacitet" men...

- I går åkte han mest bara omkring och visade ingenting, säger Åberg.

- Men sen så puffade han till LHC-backen och gav chansen till Richard Gynge. Och då tycker jag såklart att han är bra igen.

"Ingen ville gå på matcherna med mig"

Självklart har Åberg sedan ett tiotal år tillbaka årskort och han har blivit en del av Hovet - 44-åringen missar inte mer än en eller två matcher per säsong.

- Från början hade jag ingen att gå med så jag gick själv, men efter sisådär tio år lär man känna sina bänkgrannar. Nu är det lika spännande att varje hockeypremiär se vad de har haft för sig som att se själva ishockeyn

"Hans tröja borde hänga i taket"

Efter ett par tunga år tog AIK 2010 äntligen steget tillbaka till hockeyns finrum. Upplevelsen beskriver Åberg som ångestfylld (såklart) och det är där därifrån han hämtar sin favoritgnagare.

- David Engbloms tröja borde hänga i taket. Han hängde med hela vägen ner i division 1 för att sen ta oss tillbaka - trots att han hade anbud från andra klubbar. Han har den riktiga AIK-andan.

Tre snabba med Meteorolog-Åberg

Om AIK var ett väder?

- Det brukar mullra och blixtra om AIK, så ett åskmoln.

Tycker du det brukar storma kring klubben?

- För ett par år sen gjorde det de, nu har Anders Gozzi och Roger Melin styrt upp det och gjort det riktigt bra, så nej inte längre.

Vad är din prognos för resten av säsongen?

- Det är jämnt i tabellen och jag är förvånad över att Färjestad och Linköping ligger så långt ner. Jag tror det blir en tuff säsong och att vi slutar nia.

AIK
/
/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.