Calle Järnkrok ska leda Brynäs i jakten på ett nytt SM-guld.
1 av 4
Calle Järnkrok ska leda Brynäs i jakten på ett nytt SM-guld. - Foto: Jens L´Estrade/Scanpix
Flera av spelarna som var med och vann SM-guld i våras har lämnat klubben.
2 av 4
Flera av spelarna som var med och vann SM-guld i våras har lämnat klubben. - Foto: Stig Kenne/Scanpix
Brynäs har även värvat lekkamrater till Järnkrok i form av bland andra Johan Harju och Andreas Thuresson.
3 av 4
Brynäs har även värvat lekkamrater till Järnkrok i form av bland andra Johan Harju och Andreas Thuresson. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Järnkrok firar ett mål mot Färjestad.
4 av 4
Järnkrok firar ett mål mot Färjestad. - Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Järnkrok: "Det blir väl jag som får börja göra målen"

"Jag ser mig inte som någon stjärna". Brynäs Calle Järnkrok om sin stjärnstatus, förlusten av Jakob Silfverberg och uppdraget att axla hans roll.


Calle Järnkrok

Född: 25 december 1991.
Position: Center.
Längd: 183 cm.
Vikt: 80 kg.
Klubbfattning: Höger.
Klubbar: Brynäs.

GÄVLE. Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg ledde Brynäs till SM-guldet i våras. Superduon svarade tillsammans för 129 poäng. Nu är Silfverberg i Ottawa – och Järnkrok står ensam kvar med den stora uppgiften att på nytt ta täten mot ett nytt guld.

– Ja, det blir väl jag som får börja göra lite mål nu då, säger Calle med ett skratt till Nyheter24.

Till sin hjälp kommer 20-åringen ha nyförvärven Johan Harju och Andreas Thuresson. Men det är inget snack om att laget drabbats av tunga förluster. Förutom Jakob Silfverberg har också Johan Larsson, Sebastian Wännström och Mattias Ekholm försvunnit till NHL.

– Jag tycker inte vi har ett sämre lag än i fjol. Vi har fått in bra spelare också. Många har tjatat om att Silfverberg har försvunnit och det går väl inte att ersätta honom, men vi har fått in flera bra spelare. Allihop får försöka ersätta honom. Alla får höja sig lite grann.

Elitseriens slutspelsgigant kommer att vara saknad i Brynäs.

– Han var väl en sån som visade mest på isen. Han är ganska tystlåten, tillbakadragen och i sin egen bubbla i omklädningsrummet. Men när han kommer ut på isen så visar han ju hur det ska gå till, så visst kommer man sakna honom.

Efter SM-guldet togs succéduon ut i Tre Kronors VM-trupp. Förväntningarna var skyhöga på Jakob Silfverberg, men väl där var det kanske ändå Calle Järnkrok som glänste mest av de två.

– Man kände att man hängde med på den nivån så det var skönt. Det var väldigt kul att få vara med och en stor upplevelse och erfarenhet att ta med sig. Sen var det lite tråkigt som det slutade, men det var en bra erfarenhet för mig i alla fall.

Kort efter det skrev Järnkrok på ett kontrakt med Detroit Red Wings. Klubben riskerade nu att tappa sina två stora stjärnor, men fansen kunde pusta ut när det stod klart att Järnkrok skulle lånas ut till Brynäs kommande säsong.

– Det var bådas beslut. Vi tyckte att det kändes bäst för mig så jag kan bli ännu bättre och kanske få chansen att ta steget nästa år i stället.

Nu blir han Brynäs stora nyckelspelare. Men han ser inte sig själv som den som ska axla Silfverbergs roll.

– Alltså… jag ska bara spela mitt spel, så får vi se hur det blir, säger Calle och fortsätter:

– Jag tycker vi har det ganska jämnt med bra spelare. Jag vet inte om vi har någon riktig stjärna. Jag ser i alla fall inte på mig själv så. Vi är ett lag och alla är med och bidrar, det är så jag ser på saken.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.