Niclas Burström har lagt på sig fyra kilo muskler under sommaren: "Det har blivit en del styrketräning".
1 av 3
Niclas Burström har lagt på sig fyra kilo muskler under sommaren: "Det har blivit en del styrketräning". - Foto: Stig Kenne / Scanpix
Den lille backen kommer nu kunna stå upp betydligt bättre i tuffa närkamper. Här mot AIK:s Christian Sandberg.
2 av 3
Den lille backen kommer nu kunna stå upp betydligt bättre i tuffa närkamper. Här mot AIK:s Christian Sandberg. - Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Burström har haft mycket nytta av äldre backkollegan Fredrik Lindgren: "Han kommer ofta med bra tips".
3 av 3
Burström har haft mycket nytta av äldre backkollegan Fredrik Lindgren: "Han kommer ofta med bra tips". - Foto: Robert Granström / Scanpix

Backtalangen: "Vi sporrar varandra hela tiden"

"Det har blivit mycket styrka". Niclas Burström om viktökningen, Erik Karlsson som förebild och Skellefteås unga backuppsättning.


Burströms karriär

Elitserien: 115 matcher, 6 mål, 13 assist, 19 poäng, -5. 

SM-slutspel: 37 matcher, 2 mål, 5 assist, 7 poäng, +2.

Hockeyallsvenskan: 12 matcher, inga mål, 2 assist, 2 poäng, +1.

Småkronorna (J20): 3 landskamper, inga mål, 1 assist, 1 poäng, +4.

SKELLEFTEÅ. Han var med och tog SM-silver den gångna säsongen. Nu siktar Skellefteås backtalang Niclas Burström högre.

– Vi tippar oss själva som etta. Vi ska sluta bättre än i fjol. Det är en lång väg att vandra, men vi ska utmana om SM-guldet, säger han till Nyheter24.

Den kvicke backen, som mäter in på blott 179 centimeter, har tidigare blivit ifrågasatt för sin späda kroppsbyggd. Under sommaren har han tagit tag i det på allvar. Sedan i våras har 20-åringen lagt på sig fyra kilo muskler.

– Hehe, det har blivit ett par kilon. Det handlar bara om att fortsätta med träningen och maten. Jag tycker jag tränat på som alla andra. Vi har ett bra fysteam som hjälpt mig, sen har det blivit en hel del individuell träning. När jag kört själv så blir det mer styrka, helt klart, säger Burström.

Att det finns spelare som han själv liknar som lyckats är något som triggar. En spelare som blivit en inspirationskälla är Ottawa-backen Erik Karlsson.

Skellefteå har en ovanligt ung backuppsättning. Så många som sex av de nio ordinarie backarna är födda 1991 eller senare, däribland Burström själv. En situation som innebär en hel del tävlande.

– Vi unga sporrar varandra hela tiden, det är positivt för allas utveckling.

Betydelsen av äldre och rutinerade spelare som Fredrik Lindgren är stor för de unga killarnas fortsatta utveckling.

– Han betyder jättemycket, han ger ofta bra tips som hjälper en, säger Burström.

Dessutom har de före detta Skellefteå-backarna David Rundblad och Tim Erixon, till vardags i NHL-klubbarna Phoenix Coyotes respektive Columbus Blue Jackets, tränat med moderklubben under sommaren. Något som gett Burström och de andra unga spelarna i laget en chans att lära sig nya saker.

– Det är bra spelare, givetvis tittar man på hur de gör när de tränat med oss, säger 20-åringen, som trots de förbättrade förutsättningarna inte har satt några personliga mål inför den stundande säsongen.

– Jag vill bara hjälpa laget nå framgång.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs lycka – det händer nu

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

2 timmar sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

2 timmar sedan
Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

3 timmar sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

idag 16:56
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.