Viktor Stålberg vill spela i Frölunda.
1 av 5
Viktor Stålberg vill spela i Frölunda. - Foto: Ap
Stålberg hoppas att NHL-konflikten är löst i oktober.
2 av 5
Stålberg hoppas att NHL-konflikten är löst i oktober. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Jonathan Toews är sugen på att spela i Sverige om lockouten blir långvarig.
3 av 5
Jonathan Toews är sugen på att spela i Sverige om lockouten blir långvarig. - Foto: Ap
Stålberg presenterade sig på allvar för den svenska publiken under VM i Globen i våras.
4 av 5
Stålberg presenterade sig på allvar för den svenska publiken under VM i Globen i våras. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Stålberg spelar i Chicagos förstakedja.
5 av 5
Stålberg spelar i Chicagos förstakedja. - Foto: Ap

Viktor Stålberg hoppas på Frölunda

Viktor Stålberg har landat i Sverige. Nu hoppas Chicagos stjärna att elitserien öppnar dörren för NHL-spelarna igen: "Frölunda skulle vara en optimal lösning".


GÖTEBORG. Nyheter24 når Viktor Stålberg när han precis klivit av flygplanet på Landvetter. 26-åringens framtid är oviss, precis som den är för resten av hans NHL-kollegor efter söndagens besked om lockouten. Han ska träna med division 2-laget Bäcken, men mer än så vet han inte.

– Jag får se vad som händer och sker med NHL. Jag sticker inte ut i Europa de första veckorna i alla fall. Jag tar det lugnt några veckor, säger Viktor Stålberg till Nyheter24.

Hockeyligans förbud mot NHL-spelare på korttidskontrakt är under granskning av Konkurrensverket. Stålberg håller tummarna för att elitserien öppnar dörrarna igen – då är Frölunda första alternativet för powerforwarden.

– Ja, det skulle vara optimalt och roligast att spela där. Sen har de många spelare så man vet inte hur det skulle lösa sig, men Frölunda är mitt förstaval just nu. 

Han tycker inte det var ett bra beslut av Hockeyligan.

– Jag förstår tänket att man vill skydda sina egna, men samtidigt skulle det vara kul för fansen och publiken. Det skapar intresse kring hockeyn. Jag tror det blir svårt att hålla detta beslut i längden. I grunden är det inte så dumt, men i längden tror jag det blir svårt att hålla det.

Har du pratat med gamla Frölundaiter i NHL om att spela i Frölunda?

 Vi har pratat om det. Många är sugna på att komma hem, men förhoppnigsvis hittar de en lösning på det. Vi vill spela borta i NH, alla är inställd på att få en hyfsat snabb lösning, men blir inte fallet så vill många spela i Frölunda.

Vill några av dina lagkamrater i Chicago spela i Sverige?

– Ja, om det blir en långvarig lockout. Nordamerikanerna kommer inte göra några större förflyttningar nu, men håller det i sig framåt november-december så kommer de nog över. Sverige är ett attraktivt ställe så de är sugna. (Jonathan) Toews sa så sent som i går att om det blir långvarigt så vill han komma hit.

Lerumssonen har spelat en säsong i Frölundas J20-lag. 2006 lämnade han Sverige för Nordamerika.

Skulle hockeyallsvenskan kunna vara ett alternativ för dig?

– Ja, det är ett alternativt om de blir långvarigt. Förhoppningsvis kommer NHL igång i mitten av oktober, men gör det inte det så kan det också vara ett alternativ och det är kanske bättre än att åka utomlands. Jag måste spela hockey någonstans.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?