Det är busenkelt att bli av med bananflugor.
Det är busenkelt att bli av med bananflugor. - Foto: Illustration Nyheter24

Enkla knepen – så blir du snabbt av med blomflugorna

Det är inte kul när ens växter attackeras av blomflugor. Här är några superenkla knep att ta till för att snabbt bli av med dem.


1. Rengör området för att få bort blomflugor

Blomflugor är små insekter som ofta dras till övermogen frukt och ruttnande organiskt material, inklusive överbliven jord och döda eller döende blad från dina växter. Att hålla dina växter och det omgivande området rent kan hjälpa till att minska antalet platser där dessa flugor kan lägga sina ägg. Detta innebär att du regelbundet ska ta bort alla döda eller skadade blad från växterna och se till att rengöra eventuella krukor eller brickor som kan ha blivit smutsiga. Om du har någon frukt i närheten av dina växter, se till att den inte börjar ruttna. Att hålla ditt växtområde rent och fritt från skräp kan göra en stor skillnad i att kontrollera en blomflugpopulation.

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

2. Kontrollera vattennivån för att undvika blomflugor

Blomflugor gillar fuktig jord, så övervattning kan vara en inbjudande faktor för dem. Vattna dina växter bara när jorden har torkat ut ordentligt mellan vattningarna. Du kan testa detta genom att sticka ditt finger i jorden. Om de översta 5 centimeterna är torra är det dags att vattna. Genom att låta jorden torka ut mellan vattningarna minskar du möjligheterna för blomflugorna att reproducera sig, eftersom de lägger sina ägg i fuktig jord. Dessutom kan övervattning leda till andra problem som rotrot, så det är alltid bra att se till att du inte ger dina växter för mycket vatten.

3. Testa göra hemmagjorda fällor mot blomflugor

Att göra en hemmagjord fälla för blomflugor kan vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att hantera en mindre infektion. För att göra en äppelcidervinägerfälla, behöver du en liten behållare, som en burk eller ett glas. Fyll behållaren till ungefär hälften med äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger har en stark och söt doft som blomflugor hittar oemotståndlig. Lägg till några droppar diskmedel i behållaren; detta sänker ytspänningen på vinägern och gör att flugorna inte kan simma på ytan när de dras till fällan. Täck sedan behållaren med plastfolie och säkra den med ett gummiband eller band. Gör små hål i plastfolie med en tandpetare eller liknande. Placera fällan nära dina växter. Blomflugorna kommer att bli dragna till doften av vinäger, krypa genom hålen och sedan bli fångade i behållaren.

Inget mer kliande! Så undviker du myggen – 8 enkla knep

4. Gör en gul klisterfälla – bli av med blomflugor

Gula klisterfällor är ett annat effektivt verktyg för att bekämpa blomflugor. Dessa fällor är tillverkade av ett material som är gult, vilket naturligt lockar många typer av flygande insekter, inklusive blomflugor. Fällan är också täckt med ett mycket klibbigt material som fångar och håller flugorna när de landar på den. För att använda en gul klisterfälla, tar du bara bort skyddspappret och placerar eller hänger fällan nära dina växter. Se till att inte röra den klibbiga sidan, eftersom det kan minska fällans effektivitet. Fällorna är vanligtvis mycket effektiva och kan fånga ett stort antal blomflugor på kort tid.

Bli av med bananflugor – så gör du

5. Få bort blomflugor med biologisk kontroll

Biologisk kontroll innebär att använda ett skadedjurs naturliga fiender för att minska dess population. I fallet med blomflugor kan detta innebära att införa rovkvalster eller nematoder till dina växter. Rovkvalster är små spindeldjur som äter blomflugor och andra skadedjur, medan nematoder är mikroskopiska maskar som infekterar och dödar blomflugor. Dessa metoder kan vara mycket effektiva, men det är viktigt att notera att de kan ta lite tid att fungera, eftersom rovdjuren behöver tid att hitta och äta skadedjuren. Dessa metoder kan också vara mindre effektiva om skadedjurspopulationen redan är mycket stor.

Gäster med 8 ben? Håll spindlarna borta – med 8 enkla knep

6. Ta till potatisknepet mot blomflugorna

Potatisknepet är en effektiv metod för att bli av med blomflugor. Eftersom blomflugor dras till ruttnande material för att lägga sina ägg, kan en bit rå potatis vara ett effektivt lockbete. Allt du behöver göra är att lägga potatisbitar på jorden i blomkrukorna eller nära dina växter där du har sett blomflugor. Efter ett tag bör blomflugorna bli attraherade av potatisen och börja lägga sina ägg i den.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!