Hemska bilder möter återvändande ukrainare i städerna som ryska trupper lämnat.
Hemska bilder möter återvändande ukrainare i städerna som ryska trupper lämnat. - Foto: AP Photo/Rodrigo Abd/Efrem Lukatsky

Ukrainsk borgmästare hittades död – var riggad med minor

Borgmästaren i ukrianska Hostomel, Yriy Pzylyko, sköts av ryska prickskyttar. När prästen Piotr Pavlenko tog sig till platsen för att hämta hans kropp fann han att den hade täckts med minor.


Efter att ryska trupper retirerat ur flera ukrainska städer runt Kiev har det rapporterats om skräckscener från de tidigare ockuperade städerna. I Butja kantas gatorna av civila dödsoffer, vilket har väckt starka känslor världen över.

Ryska Kreml förnekar anklagelserna om att en massaker ägt rum – men vittnesmål, journalister och satelliter bevisar massdödandet. Av bilder att döma har kropparna legat i Butja i tre veckor.

Den svenske prickskytten Semin Yildiz har tidigare berättat om de fruktansvärda synerna för Nyheter24. Han menar att det har skett regelrätta avrättningar och att det som ägt rum är ett folkmord.

Foto: Satellite image/Maxar Technologies/AFP/TT

Ryska soldater minerar döda kroppar

Nu när ukrainare återvänder tillbaka till sina hem, som de ryska soldaterna lämnat, varnar Volodymyr Zelenskyj för minor i ett tal till nationen. 

– De minerar hela området. De minerar hem, utrustning och till och med döda kroppar, säger han i ett tal till nationen på lördagen, säger Zelenskyj enligt The Guardian.

 Staden Hostomel, där en strategiskt viktig flygplats är belägen, har drabbats hårt av ryska anfall och attackerades i ett tidigt stadie av invasionen. 

Foto: AP Photo/Felipe Dana

Hostomels borgmästare sköts av prickskyttar – kroppen minerades

Hostomels borgmästare, Yriy Pzylyko, är en av de som fallit offer för de ryska styrkorna i staden. När han delade ut mat och mediciner till civila i området träffades han av ryska prickskyttar, rapporterar The Time. 

När borgmästarens vän, ärkeprästen Piotr Pavlenko, fick beskedet om Pzylykos död tog han sig till platsen för att hämta hans kropp. När han närmade sig den skrek de ryska soldaterna att han inte skulle röra vid kroppen, eftersom den då skulle explodera. 

Pavlenko berättar för The Time att soldaterna, efter att ha dödat borgmästaren, placerade minor på kroppen för att orsaka mer skada för de som kom för att ta hand om kroppen. Han beskriver hur soldaterna på plats verkade ta in hans kristna symboler och känna en viss skam, varpå de flyttade på minorna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00