Semin Yildiz, 24, är på plats i Ukraina.
Semin Yildiz, 24, är på plats i Ukraina. - Foto: Privat och Rodrigo Abd/AP/TT

Svenske Semin, 24, i Butja: "Avrättade civila överallt"

Svenske Semin Yildiz, 24, har i flera veckor stridit som prickskytt i Ukraina. Nu berättar han om synen han möttes av när han gick in i Butja efter vad som beskrivits som en massaker – och övertygelsen att stanna i landet.
– Antingen kommer jag hem när vi vunnit kriget eller så åker jag hem i en liksäck, säger han till Nyheter24.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina och numera råder ett fullskaligt krig i landet. Här kan du läsa vad som hänt, dag för dag, under krigets första månad.

Det dröjde inte länge innan 24-årige Semin Yildiz, hemmahörande i skånska Gärsnäs, beslutade sig för att resa till Ukraina och strida som prickskytt, vilket Nyheter24rapporterade om

Redan då vittnade Semin om hur den ryska militären är "hänsynslösa" och orsakar enormt lidande hos civilbefolkningen.

– De bryr sig inte om vem de bombar.

Semin Yildiz om förödelsen i Butja: "Värsta jag sett"

Under helgen riktades hela världens blickar mot ukrainska Butja – staden nordväst om Kiev som pekats ut som platsen för vad som beskrivits som en massaker.

Bilderna på bakbundna, döda, civila längs med gator och i massgravar i staden har väckt avsky världen över. Läs mer om det här.

Massgrav i Butja. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

När Nyheter24 nu pratar med Semin Yildiz har han precis deltagit i en insats i just Butja. Syftet med insatsen var att säkra staden, som nu återtagits av ukrainska trupper, och 24-åringen vittnar om skräckscener.

– Man kunde inte gå hundra meter längs med huvudgatan utan att se ett lik. Avrättade civila överallt. Döda civila, säger han och fortsätter:

– Jag hade inte ens kunnat räkna de döda. Det här är det värsta jag sett än så länge.

"Åker hem när vi vunnit eller i en liksäck"

Civilbefolkningen som klarat sig undan de ryska trupperna med livet i behåll var skärrade när enheten, som alltså skulle säkra staden, rullade in. 

– Vissa grät. Det var en tjej, som var 19 år, som kunde engelska och hon berättade för mig att ryska soldater skjutit fem meter från hennes fötter och skrattade samtidigt, säger Semin Yildiz som nu gör sig redo att resa österut eller söderut.

– Jag förväntar mig tyvärr att se mycket värre saker i de städerna eftersom de är mycket mer hårt ansatta, mycket mer bombade. Jag vill inte ens föreställa mig.

Döda civila ligger längs med gatorna i Butja. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Trots det är svensken mer övertygad än någonsin om att han ska stanna i landet och fortsätta strida för Ukraina.

–  All förödelse man sett och alla de döda man sett… Då vet man varför man strider, säger han och fortsätter:

– Antingen kommer jag hem när vi vunnit kriget eller så åker jag hem i en liksäck. Det finns inga andra val.

Prickskytten i Ukraina: "Ett folkmord"

Men Semin Yildiz är samtidigt frustrerad över omvärldens agerande – eller brist på agerande. Han kommer med ett tydligt budskap till makthavarna i Sverige och resten av världen:

– Gör mer. Det räcker inte att sitta i sociala medier och fördöma. Det räcker inte att skicka tusen pansarskott och tro att det ska lösa sig. Man behöver ta hårdare tag. Det som pågår här är inte bombningar med civila offer. Det är regelrätta avrättningar. Det är ett folkmord, säger han till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!