Tiotusentals riskerar att vara övervakade i sina egna hem
Tiotusentals riskerar att vara övervakade i sina egna hem - Foto: Fredrik Persson och Henrik Montgomery/TT

Tiotusentals riskerar att vara övervakade – utan att veta om det

Upp emot 70 000 människor riskerar att vara övervakade av sina egna övervakningssystem, samtidigt som det läggs ut på internet.


Risken att bli övervakad och ovetandes publicerad på internet via din övervakningskamera är en verklighet som enligt uppgifter dessvärre ökar. Förra året uppdagades det till exempel att ett svensk larmföretags personal tittade på och spred nakenmaterial från kundernas hem via internet. 

70 000 kan vara bevakade utan vetskap

Nu kommer uppgifter från mjukvaruföretaget NordVPN som gör gällande att upp emot 70 000 människor kan vara bevakade genom sina egna övervakningskameror, helt utan vetskap. 

I ett pressmeddelande uttalade sig företagets cybersäkerhetsexpert och menade att det är relativt enkelt att komma åt innehållet som finns i en övervakningskamera. 

– Det är lätt att tro att det är hackare som ligger bakom denna typ av hemsidor, men så är vanligtvis inte fallet. Om kameran inte är lösenordsskyddad är det möjligt för vem som helst att hitta flödet, säger NordVPN:s cybersäkerhetsexpert Daniel Henningsson. 

Så förebygger du risken att bli övervakad

Genom att kontrollera att du har ett unikt och komplext lösenord på minst tolv tecken, minimerar risken för att din kameras innehåll övertas av någon obehörig. 

Du bör också alltid se till att din övervakningskamera är uppdaterad och krypterad, om möjligt. Därtill bör du också dölja din internettrafik med en VPN-lösning som konfigurerats via din router. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00