När värmen gick sönder i lägenhetshuset satta hyresvärden igång den gamla ångpannan
När värmen gick sönder i lägenhetshuset satta hyresvärden igång den gamla ångpannan - Foto: Martina Holmberg /Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Giftånga spreds bland lägenheter – boende fick hämtas med ambulans

I en lägenhet i Bromma spred sig giftig ånga i från pannrummet upp till lägenheterna. Luften blev tung och svår att andas och en boende fick hämtas med ambulans. Exponering för gaser kan ge permanenta skador på luftvägar och lungor.


Under vintern förra året slutade värmen fungera i ett lägenhetshus i Bromma. Hyresvärden bestämde sig då för att istället starta den gamla ångpanna, för att värma upp huset. Det var minusgrader ute och eftersom värmen inte fungerade i huset så hade vissa boende under 16 grader i sina lägenheter, vilket Hem och Hyra var först att rapportera om. 

Lägenheterna fylldes med en stank av diesel och en hyresgäst beskriver hur det blev kämpigt att andas och se i den tunga ångan som spred sig i från pannrummet.

Många hyresgäster hörde av sig till jouren, för att få stopp på stanken och den tunga luften. Men teknikerna på jouren informerade bara om att ångorna snart skulle försvinna, när skorstenarna blev varma. Men lukten försvann inte och tillslut stank alla lägenheter och luften blev tjock.

Giftångorna påverkade boende

– Dieselångorna var tjocka. Det sved i ögonen. Jag berättade att vi höll på att bli rejält sjuka. Jag mådde pyton och började känna panik, säger hyresgästen Sanna till Hem och Hyra.

Sanna ringde till jouren och bad dem stänga av ångpannan som genererade de farliga gaserna. Men jouren kunde inte göra något åt saken, då de inte fick tag i kontaktpersonerna som behövde godkänna att pannan stängdes. Tillslut bestämde sig Sanna för att ringa till 112, då hon inte mådde bra av ångorna. 

Det visade sig att hennes blodtryck var jättehögt och hon blev genast för till akuten med ambulans och fick blodtryckssänkande medicin. Första dagen efter incidenten kom en tekniker och stängde av pannan.

Teknikerns upptäckt i pannrummet

– När han öppnade källardörren blev han irriterad. På pannan låg nämligen en lapp om att den inte fick användas på grund av farliga ångor som går in i lägenheterna, berättar Sanna för Hem och Hyra.

Det var inte sista gången ångpannan sattes på, trots att den spritt farliga ångor. Bara någon månad senare startades den igen, vilket hyresgästerna märktes direkt i och med den starka dieselstanken i trapphuset. När pannan startats ytterligare en gång gjorde flera hyresgäster en anmälan till miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Stockholm. Jour-teknikerna stängde vid detta tillfälle av pannan direkt.

Om man andas in giftigt ånga

Erik Lindgren arbetar som överläkare på Giftinformationscentralen och berättar för Hem och Hyra att förbrännings ångor kan vara farligt. Exponering för denna typ av gaser kan ge permanenta skador på luftvägar och lungor. Han säger även att:

– Den som misstänker ett skadligt läckage hemma ska inte vara kvar i fastigheten, säger Erik.

Per Nilsson är vd för fastighetsägaren John Mattson och skriver i ett mejl till Hem och Hyra att han upplever att det är tråkigt att hyresgästerna drabbats:

”Vi beklagar det som har hänt och förstår att det har orsakat oro.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00