De vanligaste grundingredienserna i öl är malt, humle, jäst och vatten.
De vanligaste grundingredienserna i öl är malt, humle, jäst och vatten. - Foto: Vilhelm Stokstad/Martina Holmberg / TT

Ölet med sjuka ingrediensen – innehåller insekter

På Sankt Annagården i Källvik brygger de sitt eget öl till gårdens restaurang. Den udda ingrediens är inget som passar den kinkiga öl-drickaren.


Öl är en dryck som vanligtvis görs i fem steg av vanligtvis fyra basingredienser. De vanligaste grundingredienserna är malt, humle, jäst och vatten. 

Malten i ölet avgör hur mörk färg drycken kommer att få och typen av spannmål och dess tillagning avgör hur skummet kommer att bli i den slutliga produkten. Mycket humle bidrar till ett fastare skum.

Öl är en dryck som många kopplar till festlig stämning och som något gott att dricka till maten eller på en AW. Enligt Systembolaget är öl den alkoholhaltiga drycken som svenskarna dricker näst mest utav efter vin.

Ölens udda ingredients

En restaurang som tagit ölen till nästa nivå är Sankt Annagården. På Sankt Annagården har man utöver basingredienserna pimpat sin öl med en något udda ingrediens, nämligen barkborrar.

Barkborrar är en skalbagge och används som en extra smaksättning i ölen. Ölen bryggs på gårdens egna bryggeri och kalas för Lagnöl Barkborreöl.

Johan Bergström driver restaurangen Sankt Annagården och är den som brygger ölet. Barkborrarna tillsätter han i korgen tillsammans humlen i slutet av koket, sen tar han bort dem så de aldrig är med i jäskärlet.

– Jag fick nån idé om att göra nåt med granbarkborrar och kom på en slogan, från skogsskador till leverskador, säger han, och medger skrattande att han inte ska använda den, till Beernews.

Johan berättar även att skalbaggar varken ger ifrån sig färg eller smak, men att det är en rolig grej.

– De tillför inget vare sig till smak eller utseende, men det är kul att kunna säga att de är i ölen, säger Johan till Beernews.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00