teknik bristyrke
Teknikkompetens är en bristvara på svensk arbetsmarknad. - Foto: Pixabay

Högteknologiskt bristyrke: 18 000 tjänster ska fyllas – varje år

Techbranschen larmar nu för stor kompetensbrist de kommande åren. Tiotusentals tjänster kan behöva tillsättas – men svenskarna ratar jobb med "digital spetskompetens".


Teknikbranschen skriker efter personal. 18 000 svenska techarbetare behöver nyanställas – varje år, enligt branschorganisationen Techsverige.

Det rapporterade Svenska Dagbladet på tisdagen.

Arbetslösheten: Professorn om märkliga trenden: "Ovanligt"

Konstant kompetensbrist

Enligt en underökning som branschorganisationen gjort visar siffrorna på en konstant kompetensbrist, säger Ana Andric som skrivit rapporten.

– Vi ser att behovet av techarbetare har fortsatt öka och att bristen därmed består, säger Ana Andric till Svenska Dagbladet.

Behovet beräknas bestå fram till år 2028, och troligen även därefter. Även jobb som inte är direkta techjobb men som har med tech att göra förväntas också behövas. Det benämns som en grupp med "digtial spetskompetens".

Regeringen: A-kassan bör vara inkomstbaserad

Digital spetskompetens

– Digital spetskompetens är bredare än gruppen techarbetare. Här finns yrken som är kopplade till men inte nödvändigtvis är tech. Bland annat projektledare, digitala kommunikatörer och verksamhetsutvecklare, säger Ana Andric till tidningen.

Istället för att öka utbildningen av blivande techanställda gör regeringen tvärt om, menar hon och pekar på minskningen av skärmtiden i skolan.

Rekryterar andra än svenskar

– Vi har ett starkt behov av kunskap inom it och programmering. Men vi behöver också se till att barnen kan navigera den digitala världen med verktyg som källkritik och säkerhetstänk. Det önskar vi att man kunde implementera redan i grundskolan, säger hon till SvD.

Risken är stor att arbetskraft måste rekryteras från andra länder, som Indien och andra teknikstarka arbetsmarknader, när Sverige halkar efter på teknikstegen. Ett sådant exempel är Northvolt som rekryterat många kompetenser utomlands.

Läs mer om svensk ekonomi:

Arbetslösheten: Professorn om märkliga trenden: "Ovanligt"

Regeringen: A-kassan bör vara inkomstbaserad

Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Inflationsförväntningarna sjunker i eurozonen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00