Det har snart gått ett år sedan sonen dog under en resa till Thailand.
1 av 2
Det har snart gått ett år sedan sonen dog under en resa till Thailand. - Foto: SCANPIX
Föräldrarna har försökt få ekonomisk ersättning för begravningskostnader på nära 60 000 kronor.
2 av 2
Föräldrarna har försökt få ekonomisk ersättning för begravningskostnader på nära 60 000 kronor. - Foto: SCANPIX

Sonen dog i Thailand
- föräldrarna fick 370 kronor

När Gunillas son dog i Thailand var hon fast besluten om att få hem kroppen till Sverige. Men det kostade. Nu vägras hon ersättning av myndigheterna som inte ser några problem med att begravas 800 mil hemifrån.


"Anses värdig"

Enligt kommunen och förvaltningsrätten anser man att begravningen räknats som värdig även om den skett i Thailand. I domen från Malmö Förvaltningsrätt skriver man: 

"I likhet med socialnämnden så anser förvaltningsrätten att kostnaden för flygtransport från Thailand till Sverige inte kan anses vara nödvändig för att xx skulle tillförsäkras en värdig begravning (jmf Kammarrättens i Stockholm dom av den 1 februari 2006 i mål nr 7297-05)."

– Han höll på med dykning, jobbade med det där. Innan han åkte frågade han oss om vi visste vilka försäkringar som gällde. Men han dog inte i en dykningsolycka, det var ju motorcykel. Då gällde inte den försäkringen.  

Gunilla är mamma till Andreas. Han skulle ha fyllt 34 i år, men blev bara 33. Han dog för nästan ett år sedan när han befann sig i Thailand

Sedan dess har Gunilla och Andreas pappa kämpat för att få rätt till ekonomisk ersättning för vad det kostade att få hem kroppen. I förra veckan kom domen från förvaltningsrätten - det blir inga pengar, annat än 370 kronor.  

– Jag blev jätteledsen. Att de då skulle ge 370 kronor tyckte jag kändes som ett hån. Man tappar suget, säger hon till Nyheter24

"Lika värdigt att begravas i Thailand" 

Totalt handlar det om nästan 60 000 kronor som föräldrarna sökt ersättning för. Pengar som de bland annat lånat av släkt och vänner. Anledningen till att ersättning uteblir är enligt kommunen att kostnaderna för hemtransport av kista till Sverige inte är "nödvändiga" för att ge Andreas en värdig begravning.

Trots att dödsboet inte ens täcker hälften av den totala kostnaden anser varken socialnämnden eller förvaltningsrätten att det existerar något problem, eftersom Andreas kropp inte nödvändigtvis hade behövts tas till Sverige.  

– Först blev jag sne när jag tänkte på att de sa att det var värdigt att han skulle begravas i Thailand. Vi har inga pengar att åka till Thailand för. 

Gunilla tog kontakt med Utrikesdepartementet (UD) för att få hjälp att få hem kroppen. Men betalningen måste ske innan frakten, och inte efter.    

– Vi fick ta hjälp av anhöriga och vänner för att klara det. Nu får man betala tillbaka lite när man kan. 

– UD föreslog att vi kunde ta hem honom i urna, för det är billigare. Men vi ville ha hem honom hel. 

Till sist kom han hem.

– Andreas kom till Köpenhamns flygplats i en plåtlåda. Sen kom begravningsbyrån dit och hämtade honom och gjorde honom fin innan vi fick se honom.

Därefter började turerna med vem som skulle stå för ersättningen, och hittills har det blivit avslag på avslag.

Vad händer nu, kommer ni att överklaga förvaltningsrättens dom?     

– Ja, det tror jag vi kommer göra, men jag vet inte om jag orkar.


Andreas är ett fiktivt namn. 

/
/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00