Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Orrar och framtiden

Nyheter24

Nyheter | 19/12/2012 13:34

Ur Instagram och sexism steg upploppen i Göteborg i går. Jack Werner analyserar begreppet "orrar" och siar om dess framtid.

I går hade Sverige det tveksamma nöjet att lära sig ännu ettord skapat för att trakassera unga tjejer: Orrar. Det kom ur de uppmärksammadeupploppen i Göteborg, utlösta av vrede mot en Instagram-användare som lade utbilder på unga tjejer tillsammans med illasinnade rykten om vem eller vad delegat med. ”Orrar har börjat ta över dagens samhälle och måste snabbt utrotas,”fastslog kontot vars followerantal snabbt steg till ett par tusen.

Orrar, som härstammar från turkiskans ”orospu”(prostituerad), är inte egentligen så värst nytt. Redan 2005 diskuterades påhiphopsajten Whoa låten Söderorts stolthet av Highwon, där textraden ”Haffar orrar sen springerhem å bara borrar en” återfinns. Sommaren 2009 lades ordet vidare in hos detsvenska slanglexikonet Slangopedia. I början av december i år fick ordet ett litet uppsving, då Youtube-användaren Nina Lundgren beklagade sig över ”orrar” i en film som nu har över 300 000visningar.

Ordet har således funnits länge på bakgårdar och i skolorsrökrutor, säkert långt innan Highwon rappade om det 2005. Det som är nytt ärmotståndet mot att man använder det. Visst, många tweets från tisdagen signaleradeatt folk dök upp snarare för att något till synes actionpackat inträffade änför att man var legimit upprörd. Samma sak gällde Facebook-eventet som lågbakom uppslutningen – med ett namn som ”WORLD WAR 3 PLUSGYMNASIET” var det noginte en genusdebatt man hade i sikte att anordna.

Faktum kvarstår emellertid, dessa uthängningar rörde upphetare känslor är de brukar göra på nätet. På gott och ont. ”Jag är inte mycketför pöbelrättvisa. Men den massiva och tydliga reaktionen mot uthängningarnavisar ändå någonstans att många inte tycker att det som hänt var okej. Det ären alldeles utmärkt utveckling,” skriver till exempel Marcin de Kaminski om upploppen på SVT Debatt. Vad som är mer oroväckande är att kontot hade 6000 följare, tycker emellertid Emma Lundberg och fortsätter: "6000 anonyma följare som inte blivit utsatta för en mobb, blivit hotade eller misshandlade. Och det kontot är endast ett litet utsnitt ur den kompakt misogyna värld vi lever i. På vilket sätt är en misshandel ett tecken på ett motstånd, på förändring? En mobb vill se blod som upprättelse, inte tala om skeva strukturer."

Och jag funderar på hösten 2012. En höst där uppmärksamhetenmånga gånger riktats mot de tjejer som fått se sina privata bilder läckta,anseenden nedsolkade och ibland liv förstörda. Allt från sexutpressningen som ledde fram till Amanda Todds självmord och jakten på den porrsamlande snuskgubben Violentacrez till följetongen om proffssvinet Hunter Moore, vars olika porrsidor ägnatsexklusivt åt att hänga ut privatpersoner, har talat samma tydliga språk: Sexuell aktivitet är inte längre ett giltigt skäl att förstöra unga tjejers liv.

Jag säger inte att nätet är en plats befriad från sexism, absolut inte. Fortfarande är det enkelt för många att avfärda en kvinna som en slampa, en idiot, en hora, en orre. Men när hundratals ungdomar i Göteborg lackar ur på ryktesspridning, när stora nyhetssidor ägnar veckor åt att jaga fram en man som trott sig ha objektifierandets privilegium och när ett självmord sätter fokus på hur brådskande problemet är - då känns det åtminstone som att en tyst struktur nu börjat märkas. Och delar av den nya generationen tänker helt uppenbart inte finna sig i att bli reducerade till "orrar". De reagerar oövertänkt, de må ha svårt att se hela bilden - men de reagerar. Det kan vara början på en väg till insikt.