Onsdag 25 Maj
Stockholm

S-studenter: "Sänkning av studiebidraget är ett slag i ansiktet"

Talla Alkurdi.
Talla Alkurdi. Foto: Klas-Herman Lundgren / Klas-Herman Lundgren

Talla Alkurdi, förbundsordförande för S-studenter, skriver att regeringen borde arbeta för att få människor att vilja studera vidare, i stället för att försvåra genom att sänka studiebidraget.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bakgrunden

Regeringen har i dag föreslagit en sänkning av studiebidraget. Sänkningen är på 300 kr, och kompenseras med en höjning av studielånet. Även bloggen Alliansfritt Sverige har upprörts av detta och skrivit en debattartikel för Nyheter24. Den kan du läsa här. 

Finansminister Anders Borg har i dag deklarerat att regeringen vill sänka studiebidraget med 300 kronor per månad och ersätta det med lån. Samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad. Detta är problematiskt men framför allt går vi mot en ansvarslös utveckling av studiemedlet där tidigare ambitioner av 60 procent lån och 40 procent bidrag skrotas.

Det är stötande att regeringen väljer att skicka notan för sina ofinansierade skattesänkningar till landets studenter och försätta dem i än djupare skuld. Det görs dessutom i ett läge när skuldsättningen redan är mycket hög hos svenska folket, och när bostadsbristen tvingar studenter och deras föräldrar att låna stora summor för att köpa sig ett boende.

I stället för att satsa på kunskap och högre utbildning visar regeringen en destruktiv linje där studier inte ska liknas vid arbete, det ska i stället ses som ett sidospår vid sidan av arbete. Regeringen gör även det ideologiska valet att förändra studiemedlet mot en riktning där studentens studiesociala bakgrund får en allt större roll. Det är en utbildningspolitik som splittrar och sorterar istället för att öppna fler dörrar mot den högre utbildningen.

Förslaget från Borg är en avisering från regeringens sida att Sverige följer den tragiska utvecklingen i Europa där studenternas stödsystem allt mer får bäras av individen istället för att ses som investeringar från staten. Med bakgrund av regeringens tidigare nedskärningar på antalet studieplatser, trots rekordstort söktryck, måste vi fråga oss vad som hänt med målen för den breddade rekryteringen? 

Dagens förslag är en avisering från regeringens sida att de inte tror på högre utbildning och den oerhörda kompetensutveckling som samhället behöver. Regeringen väljer i stället att öka rekryteringsgapet och spä på den redan alarmerande skuldsättningen som sätt att betala för statens skattesänkningar.

Samtidigt sjunker Sverige i OECDs mätningar i kvalitén på högre utbildning. Detta leder till att Sverige halkar efter kompetensmässigt inom innovation och forskning och därmed även i konkurrenskraft.

Vad regeringen borde göra är att underlätta för fler att vidareutbilda sig, öka kvalitén på högre utbildning med fler undervisningstimmar, bygga fler studentbostäder så att fler kan flytta till de orter där deras utbildning finns och bredda rekryteringen till högre utbildning. Regeringen har sedan länge valt motsatt riktning och beskedet i dag är är ett slag i ansiktet på landets framtid.

Talla Alkurdi, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Borde regeringen satsa mer på högre studier?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt