Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkt ebolasmittad hjälparbetare tas in igen för bedömning

Kvinnan har hämtats in igen för bedömning.
1 av 1

Kvinnan har hämtats in igen för bedömning.

Stig-Åke Jönsson / TT

Nyheter | 07/01/2015 09:30

Hon friskförklarades för två dagar sedan – nu tas hjälparbetaren in igen för bedömning.

LUND. I måndags friskförklarades hjälparbetaren som misstänktes ha ebola – nu har hon hämtats in igen för bedömning.

– Hon har uppvisat symptom som skulle kunna tyda på ebola, säger Sara Frostberg Lowery, pressekreterare vid Region Skåne, till Aftonbladet.

Plasthandsken gick sönder

Det var på söndagseftermiddagen som Sydsvenskan rapporterade om att en kvinna som arbetat i Västafrika med ebolapatienter förts till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kvinnan ska ha arbetat tillsammans med en annan svensk sjuksköterska med vård av ebolasjuka på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Enligt uppgifter ska hon ha varit med om en incident där en plasthandske gått sönder när hon vårdade sjuka. 

Hon evakuerades därför till Sverige som en säkerhetsåtgärd.

Friskförklarades

Efter undersökning och provtagning på infektionskliniken på sjukhuset i Lund konstaterades kvinnan under måndagen frisk. Nu kommer dock rapporter om att hon uppvisat symptom som kan tyda på ebola. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har hon därför återförts till Skånes universitetssjukhus för bedömning.

– Efter att den bedömningen gjordes beslutades att det är lämpligast att hon förs till högisoleringsenheten vid universitetssjukhuset i Linköping, säger Sara Frostberg Lowery vid Region Skåne, till Aftonbladet.