Kokain
så påverkar kokain din kropp. - Foto: Unsplash

Så påverkas din kropp när du tar kokain

Kokain har ju en historia om sig att vara den glamorösa drogen – en så kallad partydrog. Men kokainet kan minst sagt ha livshotande effekter på din hälsa. Nyheter24 reder ut hur drogen påverkar din kropp.


Stjärnornas partypulver och knarkets champagne – att dra en vit lina har blivit synonymt med Hollywoodstjärnor och inte sällan hör man kändisar ertappas med att ta kokain. 

Drogen är centralstimulerande och framställs från kokabuskens blad. Kokain sniffas oftast upp i näsan eftersom den vanligen förekommer i pulverform. 

Pulvret kan även lösas upp och injiceras i kroppen. Crack är en särskild form av kokain som man röker. 

Nyheter24 reder ut hur den välkända partydrogen påverkar din kropp. 

Så påverkas din kropp 

När du sniffar upp det vita pulvret i näsan kommer hela ditt centrala nervsystem att påverkas. Många tar drogen för att bli pigga, vilket små doser av kokain faktiskt gör med din kropp. Du får ökad energi, medvetenhet och vakenhet. 

Men det faktum att ditt hjärta kan börja slå snabbare och ditt blodtryck kraftigt stiga kan ha livshotande konsekvenser. Det kan orsaka hjärtproblem och stroke och slutligen leda till döden. 

Om du tar större doser av kokain kan du drabbas av feber, huvudvärk, yrsel och svettningar. Bildkälla: TT/Claudio Bresciani

Kokain och sex 

Till en början kan kokainet göra att du får ökad sexlust  men med långvarig användning störtdyker intresset.

Hos killar kan kokain leda till impotents (alltså att det inte går att få erektion) och hos tjejer kan kokain ge riktigt obehagliga effekter såsom kramper i livmodern, missfall och fosterskador. 

Tecken på påverkan 

För att se om en person är påverkad av kokain ska du vara uppmärksam på stora pupiller och märkliga tics. Klassiskt är att man spänner käkarna och slickar sig om läpparna. 

Överdos 

En kraftig överdosering av drogen sker vid intag av över 1000 mg och livshotande överdos vid ett intag på över 3000 mg. 

Om du överdoserar kokain kan du dö av högt blodtryck, värmeslag och psykotiska symptom. 

Det är inte så jättevanligt med akut kokainförgiftning i Sverige och de direkta effekterna av kokainruset förorsakar sällan sjukhusbesök. Akuta sjukhusbesök på grund av kokainbruk är oftare ett resultat av komplikationer med koppling till missbruk, överdosering eller blandförgiftning. 

En del Hollywoodstjärnor har lämnat sitt förflutna med droger och missbruk bakom sig – andra fortsätter friskt. Gemensamt för dem alla är att de har talat ut om sina drogerfarenheter. Läs mer om stjärnornas favoritdroger här! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat kokain någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00