Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolanställd förgrep sig 13 barn – döms till fängelse

- 17/07/2019, 12:07

En 28-årig elevassistent som arbetat vid ett flertal skolor i Västerbotten döms till tolv års fängelse efter att ha förgripit sig på 13 barn – i sin roll som skolanställd.

Händelserna uppdagades i mars tidigare i år då 28-åringen greps och frihetsberövades. 

Pågick i elva år

På onsdagen dömdes mannen till tolv års fängelse och skadestånd för att ha utsatt 13 barn i 7-15-årsåldern för sexuella övergrepp. Handlingarna har enligt domen begåtts under elva års tid, mellan 2008 och 2019. 

Mannen har gjort sig skyldig till sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och grov våldtäkt mot barn. 

Brottsplatserna har varit 28-åringens bostad, en skola där han tidigare arbetade och en simhall. 

Han har också filmat flera av de sexuella övergreppen mot barnen. 

Erkänner gärningarna

– Det jag påstår gör gärningarna grova är att mannen i sin roll på skolan har kommit nära barnen och utnyttjat sin ställning som skolanställd. Han har missbrukat sitt förtroende och på så sätt systematiskt kunnat genomföra övergreppen. Jag menar att han har uppvisat särskild hänsynslöshet eller råhet mot flera av barnen, har kammaråklagare Anna Lundberg tidigare sagt om ärendet, enligt Aftonbladet

28-åringen, som är tidigare ostraffad, har erkänt några av gärningarna och uppgett att han försökt bryta sitt beteendet. 

–  Han har erkänt flera olika saker och medger att han gjort i stort sett det åklagaren påstår. Han har försökt komma ifrån platsen där barnen finns men sedan hade han inget annat jobb och erbjöds att komma tillbaka. Det blev det flera olika faktorer som gjort att han hade svårt att stå emot och han återföll i det gamla beteendet, har försvarsadvokat Mikael Stenman tidigare sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Mer nyheter: Svenskar luras på miljonbelopp av sexutpressare på internet