Svenskar betalar miljonbelopp till bedragare på nätet.
Utpressare på nätet tvingar till sig miljonbelopp. - Foto: Gustav Sjöholm/TT, Janerik Henriksson/TT

Svenskar luras på miljonbelopp av sexutpressare på internet

Anonyma utpressare på internet som skickar hotfulla mejl till svenskar om att överföra pengar – blir allt vanligare. DN kan efter en ny granskning konstatera att svenskar har betalat minst två miljoner kronor till bedragarna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Mejlen som når användarna är ofta skrivna på dålig svenska och innehåller ofta samma typ av uppmaningar. 

Mottagaren tvingas överföra en särskild summa bitcoin – om inte så kommer något dåligt att hända. 

Hotens karaktär kan variera. Det kan röra sig om att läcka sexuella bilder eller filmer som avsändaren påstår sig ha kommit över genom webbkameran, eller direkta hot om kidnapping och att personens liv är i fara. 

Företag säljer e-postadresser

Bedragarna kan på olika sätt få tillgång till e-postadresserna som används vid massutskicken. Ofta rör det sig om spam-företag som säljer stora volymer adresser, som de har fått tag i via så kallade "dumpar" – användaruppgifter eller e-postadresser som samlats på nätet. 

Utpressningsmejlen skickas sedan ut i stora volymer över världen, däribland mot svenska mål. Hösten 2018 anmäldes över 5000 porrutpressningsmejl till polisen. Den gången hade åtminstone 400 mottagare följt instruktionerna och överfört stora summor. 

Kryptovalutan försvårar 

Bitcoin, den digitala kryptovalutan, används vid den här typen av kriminella aktiviteter på grund av att den är anonymiserad. 

Det går inte att se vem som äger en viss plånbok, om inte användaren på egen hand uppger det. Men det går trots allt att inhämta viss information.  

DN har genom att följa kryptovalutans så kallade blockkedja, alltså transaktioner till och från olika plånböcker, kunnat koppla åtminstone 16 plånböcker till utpressningsmejl som är skrivna på svenska. 

Därefter har man kunnat urskilja 118 svenska offer, eftersom svarsmejlen varit skrivna på svenska, som överfört bitcoins till plånböckerna. 

Två miljoner kronor till utpressarna

Den sammanlagda summan överförda bitcoins, som man kunnat härleda till svenska personer, uppgår med dagens kurs till omkring två miljoner kronor. Till det ska räknas att valutan under senaste veckan har tappat över 25 procent av sitt värde. 

De enskilda betalningarna till utpressarna ligger oftast kring 10 000 kronor. 

Polisen är mer eller mindre säkra på att bedragarna inte befinner sig i Sverige. Arbetet består då mestadels i att inhämta och sprida vidare information. 

– Förhoppningsvis gör andra länder också det, och ger det tillräckligt mycket så sammankallar man ett möte på Europol för de intresserade länderna och så agerar man ihop där gärningsmännen finns, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum, till DN. 

Om du blir utsatt

1. Betala ingenting.
2. Ta bort mejlet.
3. Anmäl brott. Polisen får mer information om fler anmäler.
4. Kontrollera om din mejl finns med i någon känd läcka. Det går att göra med hjälp av exempelvis hemsidorna Hackad.se eller Haveibeenpwned.com.
5.  Har lösenordet läckt, byt det på aktuella platser och aktivera en tvåfaktorsautentisering om det är möjligt, skriver DN.

Mer nyheter: Bond-skådis mördad med sexdrog

/
/
Har du fått bluffmejl någon gång?
Tack för din röst!