Fredag 16 Apr
Stockholm

Deppiga siffran: Då kommer kvinnor och män ha lika hög lön

Om 37 år kommer lönerna vara jämställda i Sverige.
Om 37 år kommer lönerna vara jämställda i Sverige. Foto:

Tycker du att Sverige är jämställt? Då kan det vara dags att tänka om. En ny undersökning visar att kvinnor och män kommer att tjäna lika mycket först om 37 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer


Kvinnor får allt högre lön, och löneutvecklingen ökar mer än hos män. Men det går inte snabbt. 

Först år 2057 kommer vi tjäna lika mycket i Sverige oavsett kön.  Först år 2057 kommer vi tjäna lika mycket i Sverige oavsett kön.

– Utvecklingen går alldeles för långsamt och det är otroligt ledsamt att se, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Yrkesvalet bov i dramat

Enligt en ny undersökning gjord av Länsförsäkringar finns flera anledningar till lönegapet. 

En är föräldraledigheten. Papporna tar fortfarande bara ut runt 30 procent av dagarna, och vabbar betydligt mindre än kvinnor under barnens uppväxt.

En annan faktor är yrkesval. Kvinnor jobbar oftare i branscher med lägre lön, arbetar oftare deltid och är mer sjukskrivna.

Lista: Här är jobben med sämst lön i Sverige

Så bryter du trenden

För den som tycker att 37 år låter som en oändligt lång tid tills lönerna är jämställda man behöver veta vilka konsekvenser ens val kan få , har Emma Persson ett tips att ge.

– Självklart är det upp till var och en att välja vem som ska vara hemma med barn och vilket yrke man ska ha. Men man behöver veta vilka konsekvenser ens val kan få, då kan man exempelvis inom ett förhållande kompensera varandra ekonomiskt. Våga ta upp den diskussionen, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: 

Dags för något nytt? Här finns jobben och så höga är lönerna

Fem tips att förhandla fram en högre lön

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt