Fredag 16 Apr
Stockholm

Fem tips för att förhandla fram en saftig lön

Så maxar du ditt lönesamtal.
Så maxar du ditt lönesamtal. Foto: Pixabay

Vet du inte vad du ska säga under din löneförhandling eller vilka saker du ska trycka på? Var lugn, Nyheter24 har tagit hjälp av en expert så att du får extra klirr i kassan!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ska du gå på en jobbintervju inom närmaste tiden eller har du ett lönesamtal inplanerat på ditt befintliga jobb? Känner du pulsen stiga? 

Då kan du det lugnt, för vi har svaren som får dig att slappna av. Vi har nämligen tagit hjälp av en riktig expert som ger sina tips om hur du spetsar till lönen.

Förberedelse

Som med allting i livet så behöver du förbereda dig för att nå bättre resultat. Ta reda på om det finns kollektivavtal på företaget du jobbar på eller söker anställning för.

– Många gånger kan du också hitta lönekriterier i löneavtalen. Du kan även se vilka prestationer som belönas med löneökningar. Därför är det bra att läsa på innan ett lönesamtal, säger Marina Åman, vice förbundsordförande, Unionen till Nyheter24.

Rannsaka dig själv

Var ärlig med dig själv och försök att gå igenom dina tidigare prestationer. Sedan är det viktigt att fundera på varför du förtjänar en högre lön.

– Det är först då du kan argumentera för en bättre lön, säger Åman.

Lönesamtal
Förbered dig inför ditt lönesamtal. Bildkälla: Pixabay

Jämför dig inte med andra

I dag pågår det nästan en kapplöpning om vem som lever det "bästa" livet och tjänar mest pengar. Sluta med det. Fokusera istället på din egen prestation och ditt egna löneanspråk. 

Skriv sedan ner dina argument. Det kan vara lätt att glömma om nervositeten tar över under lönesamtalet.

– Det är viktigt att ta fram konkreta saker som kan leda till en högre lön. Och det är inte bara din prestation som kan bedömas, utan även saker som större ansvarsområde, utökade befogenheter och fler arbetsuppgifter som kan spela in, säger Åman.

Våga vara offensiv

Man måste vara offensiv om man vill ha en högre lön, så är det bara. Men för att kunna vara det så bör du ha många argument som du tror håller. Och risken att det ska kunna slå tillbaka är låg, så länge argumenten är tillräckligt bra. 

– Det enda du inte ska göra är att inte ljuga eller skarva fram anledningar till en högre lön. Ta fram fakta helt enkelt, säger Åman.

Ta för dig lite extra som kvinna

I dag existerar det löneskillnader mellan män och kvinnor, vilket många företag försöker jobba bort. Ta därför tillfället i akt om du är kvinna och våga vara modigare i löneförhandlingen.

– Det är i dag vanligt att kvinnor har lägre lön än män, vilket inte är tillåtet enligt diskrimineringslagen. Be om en lite högre lön än vad du tror att männen tjänar, säger Åman.

Och ibland kan det vara så att du inte får den lönen som du önskat – även fast du har förberett dig på ett bra sätt. Men deppa inte ihop för det. Ta reda på vad du behöver uppnå av din arbetsgivare så att du vet vad du kan jobba för att få en högre lön nästa år.

Marina Åhman
Marina Åman tycker att kvinnor borde vara offensivare under lönesamtal. Bildkälla: Pressbild/Unionen
Borde du ha högre lön?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela