Foto: Gorm Kallestad/Per Danielsson/TT
Foto: Gorm Kallestad/Per Danielsson/TT

Nya lagen kan tvinga ungdomsbrottslingar att bära fotboja

Från och med 2021 träder den nya lagen om ungdomsövervakning i kraft. Då kommer nya och hårdare påföljder kunna ges till dömda brottslingar i de lägre åldrarna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I februari meddelade regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) att man skickat in ett nytt lagförslag till lagrådet.

Förslaget gällde dömda ungdomsbrottslingar – som enligt den nya lagen skulle kunna dömas till utegångsförbud, och övervakning med fotboja. 

Johanssons förhoppning var att en ny lagstiftning inom området skulle nå brottslighet som inte anses vara grov nog att leda till sluten ungdomsvård. 

– Vi hoppas att det kan leda till att man kan bryta en brottsutveckling i tid, så att unga människor som är på väg in i allvarlig kriminalitet får den här påföljden och kommer ut ur sin kriminella livsstil, sade Johansson till SVT i samband med att förslaget skickades in.

Läs mer: Svensk rapstjärna misstänks för 39 brott – med i farligt gäng

Foto: Per Danielsson/TT

"Givetvis integritetskränkande"

Den 25 juni meddelade riksdagen att lagen om ungdomsövervakning verkställs, och kommer träda i kraft från och med 2021.

Det betyder att dömda ungdomsbrottslingar kommer kunna straffas med ytterligare påföljder inom bara några veckor – bland annat genom att förbjudas från att lämna sin bostad på helgkvällar. 

För att se till att restriktionerna följs kan den dömde komma att övervakas med fotboja – ett, enligt Anders Ljungberg, verksamhetschef på Socialtjänsten i Skövde, behjälpligt verktyg: 

– Det är givetvis integritetskränkande, samtidigt är det tänkt för de brotten där man redan gått över en gräns, och kanske varit integritetskränkande mot andra individer, säger han till Sveriges Radio. 

Läs mer: En tredje coronavåg leder till nya brott – enligt kriminologen

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00