- Foto: Foto: Mohammed Zaatari/AP/TT, Hussein Malla/AP/TT

De har mystiskt mördats efter explosionen i Beirut

I augusti 2020 skedde en stor explosion i Beiruts hamn. Sedan dess har personer som antingen kritiserat regeringen eller som kan ha haft mer information om explosionen dödats under mystiska förhållanden.


Mer om explosionen som skedde i Beiruts hamn kan du läsa här.

Dessa människor har mystiskt gått bort:

1. Lokman Slim

Lokman Slim hittades mördad i en bil med fyra skotthål i huvudet och ett skotthål i ryggen under torsdagsmorgonen den 4 februari. Han var en journalist och analytiker och blev ofta attackerad i medier för sina åsikter. Slim var uppmärksammad för att han var en kritiker av Hizbollah. 

Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon. En milis är en grupp som kan utföra vissa militära uppgifter. Människorna i gruppen är inte soldater men går en kort utbildning och har vanliga jobb. De kan strida för en organisation eller ett politiskt parti. Hizbollah betyder Guds parti. 

Lokman Slim som hittades död i sin bil ligger på marken medan Libanesiska säkerhetsstyrkor undersöker platsen. Foto: Mohammed Zaatari/AP/TT.

2. Joseph Bejjany

Joseph Bejjany var en fotograf och fotograferade bland annat hamnen efter explosionen. Han samarbetade även med den libanesiska armén kring explosionen. 

Han sköts till döds av två män innan han skulle skjutsa sina döttrar till skolan strax före jul. Övervakningskamerorna han hade hemma fick med händelsen. Männen gick mot hans bil, sköt honom med en ljuddämpad pistol och tog hans telefon innan de flydde. 

Folk i Beirut kastar stenar som en protest mot regeringen den 9 augusti 2020 efter explosionen i hamnen. Foto: Hassan Ammar/AP/TT.

3. Munir Abu Rajeli

Munir Abu Rajeli hade varit chef över tullmyndighetens smugglingsbekämpning. Han hittades ihjälhuggen i sitt hem i december. 

Walid Jumblatt, en politiker i Libanon, gjorde en koppling mellan mordet och explosionen i ett Twitterinlägg.

– Vad ligger bakom Abu Rajelis död? Skedde denna hemska händelse för att förhindra en allvarlig utredning om explosionen i Beiruts hamn?, skrev Jumblatt.

Anti-Hizbollah-demonstranter håller upp bilder av Lokman Slim utanför justitiedepartementet i Beirut under torsdagen den 4 februari 2021. "Småstatens terrorism: bombning, kidnappning och mord" står det under bilden på arabiska. Foto: Bilal Hussein/AP/TT.

4. Joseph Skaf

Joseph Skaf hittades död 2017 i sitt garage hemma. Han var en pensionerad överste och hade en viktig position i tullförvaltningen. 

Så hur kan hans död kopplas till explosionen? Jo, han hade skickat ett brev under 2014 till finansministern att ett fartyg i hamnen skulle ställas under tillsyn då det var lastat med 2 750 ton ammoniumnitrat och var därför en fara för den allmänna säkerheten, skriver DN

Läs mer:

Hon filmar sin reaktion – när det exploderar i Beirut

Pappans hjälteinsats under okända terrorattacken – offrade sitt eget liv

Beirut: Här exploderar kontoret – mitt under intervjun

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00