Stockholm

Absolut Vodka

Det svenska varumärket Absolut Vodka är ett av världens mest kända varumärken och vodkasorter. Namnet skapades när Absolut Rent Brännvin döptes om till Renat Brännvin i mitten av 1970-talet. Då kom namnet Absolut att användas till den nya produkten istället, som lanserades 1979 och sen slog igenom stort under 1980-talet över hela världen.


Marknadsföringen av Absolut Vodka har varit unik i sitt slag, med stor fokus på design och konst där själva flaskan är huvudsaken. Den genomskinliga flaskan är till formen inspirerad av äldre medicinflaskor där texten är tryckt direkt på glaset, som till 95% tillverkas på Limmareds glasbruk (Ardagh Glass) i Sjuhäradsbygden. Annonserna för Absolut Vodka har varit så framgångsrika att de till och med har tolkats fritt av konstnärer som ikonen Andy Warhol


Själva spriten tillverkas i två fabriker i Skåne och sen sker slutproduktionen i en fabrik i Åhus där bland annat smaksättning och buteljeringen tillkommer. Även om Absolut Vodka är väldigt populärt här i Sverige, så är den tveklöst viktigaste marknaden USA som står för hela 40 procent av all import av drycken. Absolut Vodka ägs av franska Pernord Ricard. I mars 2008 köpte bolaget Vin & Sprit av svenska staten. 


Utöver den icke smaksatta vodkan så finns det en stor mängd smaksatta varianter, som framförallt har lanserats från tidigt 2000-tal och framåt med främst olika fruktiga toner. Sedan 2007 finns det även ett antal specialutgåvor med geografiska teman. 

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.