Pernod Ricard och Absolut Company hävde i början av april sitt exportförbud till Ryssland. Arkivbild.
Pernod Ricard och Absolut Company hävde i början av april sitt exportförbud till Ryssland. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Absolut vodka tvärvänder – stoppar exporten till Ryssland

Absolut Company väljer att återigen stoppa exporten av vodka till Ryssland. Det uppger källor till TV4. Kritiken blev för hård.


Fakta: Pernod Ricard

Pernod Ricard, som äger Absolut vodka, är ett franskt företag verksamt i 85 länder med fler än 19 000 medarbetare. Bolaget är en av Europas största sprittillverkare och distributörer.

De har varumärken som: Absolut Vodka, Jameson, Beefeater, Jacob’s Creek, Stoneleigh, Perrier-Jouët, Havana Club, Malibu, Pernod, The Glenlivet.

Bolaget köpte i mars 2008 det svenska bolaget Vin & Sprit.

I ett meddelande som kommunicerats till de anställda på Absolut Company skriver företaget att man valt att stoppa exporten till Ryssland.

Som förklaring ges att man inte vill utsätta anställda och partners för "massiv kritik”, skriver vd:n.

Enligt TV4 skriver vd Stephanie Durroux i meddelandet att man förstår hur viktigt långvariga och tillitsfulla relationer med svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället är – och att man har en skyldighet att inte exponera anställda och partners för massiv kritik.

Ulf Kristersson om Absoluts helomvändning: "Förvånad"

Den 11 april rapporterades att Absolut Company och dess ägare Pernod Ricard skulle återuppta exporten till Ryssland. Beslutet har mötts av kritik från flera håll och flera krögare har slutat sälja företagets produkter.

Exempelvis sade statsminister Ulf Kristersson (M) att han blev "rätt förvånad" över beskedet.

— Jag tror att väldigt många konsumenter tycker det är ett väldigt konstigt agerande, sade Ulf Kristersson.

Kristersson tillade dock att företagets agerande inte bryter mot något förbud, men att varje enskilt företag har ett stort ansvar och att europeiska konsumenter förväntar sig att man tar det ansvaret.

Enligt uppgifterna till TV4 Nyheterna ska företaget hålla ett möte i eftermiddag för att ge ytterligare information om hur man ska hantera den ryska marknaden.

Under tisdagen kom också uppgifter om att veteodlare ser över möjligheten att stoppa försäljning av spannmål till företaget.

— Vi har några terminskontrakt som vi också ska leverera på så vi får se huruvida vi kan ta oss ur dem eller inte, sade Fredrik Gertzell, som odlar och levererar stärkelsevete till Absolut Company, till sajten Lantbruksnytt.

Står inte bakom beslut att öppna export till Ryssland

Kristianstadsortens lagerhusförening (KLF) är ett spannmålsföretag som köper vete från odlare för vidareförsäljning till Absolut Company på kontrakt.

— Vi står för det första inte bakom Pernod Ricards beslut att öppna för export till Ryssland. Vi för en konstant dialog med Absolut kring den här frågan. Sedan får vi se lite vad det mynnar ut i, sade Johan Eriksson, spannmålsinköpare på KLF, till Lantbruksnytt.

Exempelvis Lantmännen följer utvecklingen, men har ännu inte fattat beslut om man ska agera efter Pernod Ricards besked att återuppta exporten.

TT söker Pernod Ricard och Absolut Company.

TT
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.