Stockholm

Afrosvenskarnas riksförbund

Afrosvenskarnas Riksförbund (förkortat ASR) är en svensk ideell förening som verkar och arbetar för jämlikhet och lika rättigheter. Föreningen vänder sig till afrosvenskar med bakgrund i Afrika eller i den afrikanska diasporan.

ASR bildades 1990 och hette tidigare Riksförbundet för Afrikanska föreningar. Sedan Afrosvenskarnas Riksförbund bildades har det blivit en ledande och rikstäckande röst i samhället, med verksamheter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning och kvinnor, barn och unga. 

Organisationen agerar rådgivare till staten och kommuner och driver kamp mot afrofobi och islamofobi. Sätet är i Stockholm och organisationen är partipolitiskt och religiöst obundet. Ordförande är Zakarias Zouhir.

Under 2007 uppmärksammades ASR när de valde att stödja en privatpersons JK-anmälan som rörde hets mot folkgrupp i den nya svenska översättningen av seriealbumet Tintin i Kongo. Fem år senare krävde ASR att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skulle avgå, efter att hon medverkade under World Art Day 2012 och under stort mediauppbåd skar upp en tårta formad som en svart Venus från Willendorf. Det hela var en del av en konstinstallation skapad av Makode Linde.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.