Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen menar att "Traditionellt i Sverige så är neger en färg."
1 av 4
Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen menar att "Traditionellt i Sverige så är neger en färg." - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Kitimbwa Sabuni, talesperson på Afrosvenskarnas riksförbund, hävdar att uttalandet säger något om Sverige som land.
2 av 4
Kitimbwa Sabuni, talesperson på Afrosvenskarnas riksförbund, hävdar att uttalandet säger något om Sverige som land. - Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Jimmie Åkesson vill inte kommentera "dumma frågor".
3 av 4
Jimmie Åkesson vill inte kommentera "dumma frågor". - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Mariam Osman Sherifay, ordförande för Centrum mot rasism, menar att SD är och förblir ett rasistiskt parti.
4 av 4
Mariam Osman Sherifay, ordförande för Centrum mot rasism, menar att SD är och förblir ett rasistiskt parti. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

"Inte bara SD som attackerar svarta människors värdighet"

Afrosvenskarnas riksförbund är inte förvånade över att Jimmie Åkesson inte vill svara på sin presschefs uttalande om att ordet "neger" traditionellt är en färg i Sverige.


"Vi har ju yttrandefrihet"

Kommunpolitikern Annika Rydh (SD) menar att hon känner en massa människor som inte skulle reagera på att någon använder ordet neger. Men själv känner hon inga färgade.

– Nej, jag känner inte några negrer, det finns inte så många här i vår trakt, förklarar Annika Rydh, enligt Smålandsposten.

Hon hävdar att det är sammanhanget som ska avgöra om det är okej att säga neger eller inte. Hon menar att diskussionen gällande vad som är okej att säga eller inte, har gått till överdrift.

– Det har gått troll i det här och snart får man inte säga något alls. Vi har ju trots allt yttrandefrihet.

STOCKHOLM. "Traditionellt i Sverige så är neger en färg." Det hävdade Sverigedemokraternas presschef - Martin Kinnunen - när han försvarade lokalpolitikern Annika Rydhs uttalande om att det inte är något skällsord att kalla någon för "neger".

– Jag kan ju säga såhär att det här fenomenet att vilja attackera svarta människors värdighet med ord är fortfarande utbrett i Sverige och inte begränsat till SD, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, till Nyheter24, och fortsätter:

– Lockar det här väljare eller inte? finns det ett politiskt pris? Det säger något om Sverige.

Mariam Osman Sherifay, ordförande för Centrum mot rasism, är inte förvånad över SD:s uttalanden.

– Det är precis det som gör Sverigedemokraterna till ett rasistiskt parti, att de använder det med de mest nedsättande ordalagen, säger hon till Nyheter24.

Hon menar att partiet är, förblir och kommer alltid att vara ett rasistiskt parti som inte värnar om människors lika värde.

– I och med det här blir den bilden tydligare för dem som tidigare ifrågasatt det, säger Osman Sherifay och fortsätter:

– Att säga att neger är en färg får mig att undra vilken värld de lever i.

Vägrade kommentera händelsen

Sverigedemokraten Annika Rydh skrev ett inlägg på Facebook där hon menade att det är hur ordet används som är det viktiga. Efter att SD:s presschef försvarat lokalpolitikern ringde Nyheter24 upp Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att få en kommentar. "Jimmie svarar inte på så dumma frågor" - replikerade Bylund som sedan vägrade kommenterade händelsen.

– Jag är inte förvånad att SD:s partiledare inte tar den här frågan på så stort allvar. Det här ett parti som profilerat sig på rasism, säger Kitimbwa Sabuni.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/