Stockholm

Alicia Vikander

Skådespelaren, dansaren och filmproducenten Alicia ­Vikander föddes 3 oktober 1988 och växte upp i Göteborg. Hennes mamma Maria Fahl Vikander är också skådespelare och hennes pappa Svante Vikander är psykiater.


Skådespelarkarriären började tidigt för Alicias del. Redan som sjuåring medverkade hon i Kristina från Duvemåla och flera andra produktioner. En del TV-tittare kanske också minns när hon som åttaåring tävlade i Småstjärnorna på TV4.


Men hon är ju som sagt även dansare, något hon verkligen fick utlopp för under tiden på Svenska Balettskolan i Göteborg under åren 1998-2004. Därefter gick hon på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm som gymnasieelev. Efter utbildningen sökte hon hela fem gånger till olika svenska teaterhögskolor utan att bli antaget, vilket kanske kan verka märkligt med tanke på den internationella raketkarriär hon skulle komma att göra några år senare.


Allt rullade igång med Vikanders medverkan i TV-serien Andra avenyn och polisserien Höök. 2010 kunde biobesökare njuta av hennes rollprestation på vita duken, när hon spelade huvudrollen i filmen Till det som är vackert. Rollen gav henne dessutom en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2011.


Kommande filmer som Alicia medverkade i här i Sverige var Ella Lemhagens film Kronjuvelerna och Lisa Langseths andra långfilm Hotell.


Det internationella genombrottet kom 2012 när Alicia spelade i danska filmen A Royal Affair mot Mads Mikkelsen och senare även filmer som Testament of Youth, Anna Karenina och Ex Machina.


Bara 28 år gammal vann hon sen en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll som Gerda Wegener i filmen The Danish Girl. Det är bara Ingrid Bergman som har lyckats med den bedriften tidigare som svensk skådespelerska.


Samma år, 2015, gjorde Alicia en liknande bedrift när hon prydde omslaget till Vouge. Det var då 40 år sedan en svensk lyckades hamna på omslaget, då modellen Gunilla Lindblad som var med på flera omslag under 1970-talet.


Några andra roller som Alicia Vikander har spelat efter sin Oscarvinst, är mot Matt Damon i den senaste Bournefilmen. Hon är dessutom aktuell som Lara Croft i den tredje filmatiseringen av Tomb Raider.


Sedan år 2015 bor Alicia i London och är tillsammans med skådespelarkollegan Michael Fassbinder sedan hösten 2014.


Alicia är 166 centimeter lång, har ett beräknat net worth på 34 MKR. Tyvärr har hon inget officiellt konto på Instagram, men en hel del fan pages.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.