Tisdag 25 Jan
Stockholm

Christian har sökt jobb i 2 år: ”Man känner sig utanför”

Han har sökt jobb i två år, men utan kontakter och tidigare erfarenhet är det nästintill omöjligt att få napp. ”Efter ett tag ger man liksom upp”.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Samma år som det allra första avsnittet av Seinfeld visades på tv inleddes den stora babyboomen i Sverige. Mellan 1989 och 1993 föddes rekordmånga barn som nu -­‐ drygt 20 år senare -­‐ konkurrerar om jobben på en allt tuffare arbetsmarknad.

En av alla unga vuxna som kämpar för att få ett jobb är Christian Blum, som varit utan sysselsättning de senaste två åren.

”När jag var i 20-­årsåldern ”fastnade” jag. Bara att söka jobben kunde vara tungt när man visste att det ändå inte skulle leda till något. Det kändes ganska hopplöst”, säger Christian, som menar att det idag är nästintill omöjligt att få ett jobb utan tidigare erfarenhet eller kontakter.

”Jag är 25 år och känner verkligen att jag behöver jobba. Men om man inte har kontakter eller tidigare erfarenhet så är det extremt tufft att ta sig in på arbetsmarknaden. Efter ett tag ger man liksom upp”.

Christians situation är långt ifrån unik – snarare tvärtom. Ungdomsarbetslösheten i Sverige har bitit sig fast på över 22 procent och många drabbas av arbetsmarknadens så kallade moment 22; att man måste ha ett jobb för att kunna få ett jobb.

"Det kan verka dystert och hopplöst för den som saknar arbetslivserfarenhet att få in en fot på arbetsmarknaden”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

För att fler ska kunna få en meningsfull sysselsättning efterfrågar Karlsson politiska beslut som gör det enklare för företag att ta det ofta stora steg som en anställning innebär. Ett sådant exempel är möjligheten att visstidsanställa, som fungerar som en effektiv väg in i arbetslivet för arbetssökande.

"Visstidsanställningar främjar inträdet till arbetslivet och fungerar som en språngbräda in på arbetsmarknaden, inte minst för ungdomar, för de som saknar arbetslivserfarenhet och personer med begränsad utbildning”, säger Patrik Karlsson.

Åsikterna om visstidsanställningar går isär sedan regeringen ändrade lagstiftningen 2007. Kritiska röster menar att visstidsanställningar är kortsiktiga och otrygga och vill därför begränsa dem, men det vore osolidariskt enligt Karlsson.

”Att begränsa möjligheten att anställa medarbetare på visstid skulle göra det ännu svårare för dem som står längst från arbetsmarknaden att få ett jobb”.

Christian Blum har nu spenderat två år med att söka alla möjliga typer av jobb. Han har fått komma på några arbetsintervjuer, men ingen har hittills lett till något arbete.

”Man känner sig ganska dålig, för att man inte är en del av samhället. Att man står utanför liksom”, säger den 25-­‐årige Jönköpingssonen.

Efter långa år av jobbsökande har han nu på egen hand ordnat en praktikplats på Studiefrämjandet. På praktiken får han 3 500 kronor i månaden, men framförallt den så viktiga erfarenheten.

”Man måste ta tag i saker själv. Nu har jag ordnat en praktik för att få nödvändig erfarenhet. Jag hoppas att det åtminstone leder till ett timjobb”.
 

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela