Stockholm

Bahar Pars

Den svenska skådespelerskan Bahar Pars är en av sommarpratarna i år, 2017. För den breda publiken är hon känd från rollen som Parvaneh i filmen "En man som heter Ove".

Pars är född i Iran året 1979 och har en bakgrund från Teaterhögskolan, nuvarande Stockholms Dramatiska högskola. Under sin karriär har hon medverkat i en mängd teateruppsättningar och filmer. Hennes filmdebut kom när hon hade en roll i den kritikerrosade långfilmen När mörkret faller.

Filmer:


När mörkret faller
Knäcka
Kommissarie Winter: Vänaste land
Fredlösa
Händelse vid bank
En man som heter Ove
Zon 261

De flesta fick upp ögonen för henne i rollen som Parvaneh i filmen "En man som heter Ove". Filmen blev en hitsuccé och nominerades till två Oscars.

Inför Oscarsgalan 2017 var det länge osäkert om Bahar Pars skulle medverka i och med inreseförbudet till USA, som Donald Trump hade instiftat. Förbudet som riktade sig mot sju länder, bland annat Iran där hon är född i. Det gick så långt att hon planerade en protest.

– Det här är början till en mycket farlig värld, det är som andra världskriget, man separerar människor och länder, sa hon i en intervju .
Hennes svenska medborgarskap gjorde dock så att hon släpptes in i USA.

I kategorin Bästa kvinnliga biroll i filmen “En man som heter Ove” nominerades hon till en Guldbagge. Hon och regissören Linus Tunström är gifta och tillsammans har de en dotter född 2011.

För motiveringen "På sitt eget högst personliga vis breddar Bahar Pars tolkningsmöjligheterna av klassiska kvinnoroller och för dem in i nutid" fick hon Medeapriset 2015.

Bahar Pars sommarprat går att höra den 31 juli hos Sveriges Radio P1.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.