Ruben Östlund och Tarik Saleh prisades båda på filmfestivalen i Cannes i maj. Nu gör de upp om Guldbaggarna. Arkivbild.
Ruben Östlund och Tarik Saleh prisades båda på filmfestivalen i Cannes i maj. Nu gör de upp om Guldbaggarna. Arkivbild. - Foto: TT

Regissörernas stjärnduell på Guldbaggegalan

Ruben Östlund mot Tarik Saleh. Stjärnregissörerna gör upp om priserna på Guldbaggegalan.Jag kunde inte ha valt ett bättre år att leda galan, säger programledaren Parisa Amiri.


Fakta: Några av nomineringarna

Bästa film: "Boy from heaven", "Comedy queen", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Jag är Zlatan", "Triangle of sadness".

Bästa regi: Sanna Lenken, "Comedy queen", Tarik Saleh, "Boy from heaven", Jens Sjögren, "Jag är Zlatan", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kvinnliga huvudroll: Sigrid Johnson, "Comedy queen", Bahar Pars, "Maya Nilo (Laura)", Vera Vitali, "Länge leve Bonusfamiljen", Katia Winter, "Året jag slutade prestera och började onanera".

Bästa manliga huvudroll: Tawfeek Barhom, "Boy from heaven", Granit Rushiti, "Jag är Zlatan", Oscar Töringe, "Comedy queen", Sven Wollter, "Dag för dag".

Bästa kvinnliga biroll: Dolly de Leon, "Triangle of sadness", Marika Lindström, "Bränn alla mina brev", Liv Mjönes, "Tack för senast", Carla Sehn, "Stammisar".

Bästa manliga biroll: Håkan Bengtsson, "Jag är Zlatan", Zlatko Buric, "Triangle of sadness", Fares Fares, "Boy from heaven", Sten Ljunggren, "Bränn alla mina brev".

Bästa manus: Tarik Saleh, "Boy from heaven", David Lagercrantz och Jakob Beckman, "Jag är Zlatan", Lovisa Sirén och Peter Modestij, "Maya Nilo (Laura)", Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kortfilm: "Dansa min docka", "Historien om Bodri", "Little to big".

Bästa dokumentärfilm: "Döttrar", "Historjá – Stygn för Sápmi", "Nelly & Nadine", "The scars of Ali Boulala".

Guldbaggegalans publikpris: "Feed", "Jag är Zlatan", "Ufo Sweden".

Filmåret 2022 ska sammanfattas och prisas på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen. På förhand ser det ut att bli en repris på Guldbaggegalan 2018 då regissörerna Tarik Saleh och Ruben Östlund gjorde upp om priserna.

Då fick Östlunds film "The square" två priser, medan Salehs "Nile Hilton incident" belönades med fem, däribland det finaste, för bästa film.

Nu, fem år senare, har Ruben Östlund fått Guldpalmen för samtidssatiren "Triangle of sadness", medan Tarik Saleh också fick pris på filmfestivalen i Cannes och har chans på Oscarsnominering för sin thriller "Boy from heaven".

Tarik Saleh "vann" duellen på Guldbaggen 2018 och fick priset för bästa film. Arkivbild.

Kommer till galan

För fem år sedan avstod Ruben Östlund från galan. Den här gången tänker han dyka upp.

— Jag var i Sundance då och höll på med att försöka få ”The square” Oscarsnominerad. Jag har tänkt att gå på galan den här gången, så jag hoppas att alla blir nöjda, sade Östlund med ett skratt till TT i december när nomineringarna presenterades.

"Triangle of sadness" har fått nio nomineringar, flest av alla, "Boy from heaven" har sju vinstchanser. Båda finns med i kategorierna för bästa film och regi.

Det är första gången på tre år som Guldbaggegalan arrangeras utan covidrestriktioner. Det kommer att märkas.

— Det är fullsatt på Cirkus. Uppemot 1 100 personer i rummet och det ska kännas att det finns en uppdämd energi och stolthet runt filmarbetare, säger programledaren Parisa Amiri.

Parisa Amiri leder Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Arkivbild.

Postumt Wollterpris?

Hon är också tacksam över att få vara med och fira ett särskilt starkt svenska filmår som 2022 var.

— Det är ett fenomenalt svårslaget filmår, det är ett rikt och brett år med nischfilmer och otrolig konstnärlig kvalitet. Jag tror inte jag hade kunnat välja ett bättre år, säger hon.

Sven Wollter kan få sin tredje Guldbagge postumt för "Dag för dag". Arkivbild.

Ett av galans starkaste ögonblick kan komma när Guldbaggen för bästa manliga skådespelare ska delas ut. Sven Wollter är nominerad för filmen "Dag för dag" och kan få priset, drygt två år efter sin död 2020 i sviterna av covid-19.

Wollter har fått Guldbaggen två gånger tidigare, 1985 belönades han för två filmer, "Mannen från Mallorca" och "Sista leken", 2002 kom insatsen i "En sång för Martin".

Guldbaggen sänds i SVT med start 20.00. Stjärnornas ankomst på röda mattan och förgalan sänds på SVT Play med start 17.00.

TT
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

2 timmar sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

2 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

3 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.