Stockholm

Björn Söder

Björn Olof Söder är svensk politiker som företräder Sverigedemokraterna. Sedan 2010 är han riksdagsledamot för Stockholms län och sedan 29 september 2014 riksdagens andra vice talman.


Söder är född 3 januari år 1976 i Väsby församling i Malmöhus län. Innan han inträdde i riksdagen arbetade han inom livsmedelsindustrin vid Skånemejerier. Han gick med i Framstegspartiet 1991 och lämnade 1994 efter splittringar inom partiet och gick då med i Sverigedemokraterna. 1998 valdes han in som ersättare i partistyrelsen. Han lämnade värnplikten med fänriksgrad år 1998. Från 1998-2002 var han ledamot i Höörs kommunfullmäktige.


Söder blev invald i Svenska kyrkans kyrkomöte och stiftsfullmäktige i Lund 2001-2009, numera är han inte längre med i Svenska kyrkan utan trätt ur. År 2001 blev han invald i Sverigedemokraternas verkställande utskott, vid riksårsmötet 2003 till vice partiledare och tog sin civilingenjörsexamen från Lunds tekniska högskola. År 2005 valdes han till partisekreterare. Han var ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige från 2006-2010.


För tillfället är han ledamot i Kristianstads kommunfullmäktige sedan 2015. Sverigedemokraternas riksdagsvallista inför valet 2010 var Söder placerad på andra plats efter Jimmie Åkesson, partiledare. Den 26 februari avgick han från det tio år långa uppdraget som partisekreterare.


På sin blogg på SD-kuriren har Söder under en lång tid gjort kontroversiella uttalanden i politisla och samhällsrelaterade frågor, bland annat om homosexualitet där han kallat det en sexuell avart. Han har påståtts jämföra det med tidelag och pedofili. Han har förklarat att han stödjer dödsstraff (i egenskap av privatperson och inte i sin yrkesroll).


Han har även uttryckt att assimilering inte handlar om att bli svensk medborgare utan att även tillhöra den svenska gruppen etniskt, och ett av hans uttalanden som gällde skillnaderna mellan judar och etniska svenskar uppmärksammades som ett av årets grövsta antisemitiska uttalanden av bland annat Simon Wiesenthal Center.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.