Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. - Foto: Jessica Gow/TT

SD: Kommer att behövas tuffare tag

Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.


Det är ett Sverigedemokraterna med medvind i opinionen som möts för sin partikongress, som kallas landsdagarna, i Västerås i helgen.

För partiledningen handlar det om att sätta bilden av att SD fått ett brett genomslag för sin politik och att det utlovade paradigmskiftet bit för bit rullas ut. Men också om att peka ut nästa steg och vad som ska ske efter valet 2026.

Under hösten har partiet lanserat flera nya idéer – som livstid för 13-åringar, frihetsberövanden av gängkriminella redan innan de begår brott och nu senast en möjlighet att göra personer statslösa genom att frånta dem deras svenska medborgarskap.

— Sett till den samhällsutveckling vi har med skjutningar och sprängningar, och en gängkriminalitet som i allt större utsträckning tenderar att vara systemhotande, finns det behov av att ta ytterligare steg för att slå tillbaka mot det, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Vill göra statslösa

Det kommer att behövas fler straffskärpningar, tuffare tag och mycket tydligare signaler mot utrikesfödda som ägnar sig åt kriminalitet, säger han.

— Vi vill vara en tydlig röst för vad det är man kan förvänta sig genom att rösta på Sverigedemokraterna, vad ser vi är nästa steg bortom det här.

Förslaget om att göra personer som fått svenskt medborgarskap statslösa finns med i partiets principprogram som väntas röstas igenom på landsdagarna.

Bäckström Johansson pekar på Storbritannien.

— Där valde man att dra tillbaka medborgarskap för personer som reste ner till Syrien för att bli en del av det kalifat IS försökte bygga upp. Det har prövats mot Europakonventionen och internationell rätt där man fått klartecken att det inte fanns några hinder för att göra de personerna statslösa.

— Vi är inte främmande för den möjligheten, att det ska vara möjligt att ompröva.

Han framhåller att det bara ska gälla personer som befinner sig i utlandet, och inte personer som vistas i Sverige.

— Det blir märkligt, då finns det ingen plats att utvisa dem till heller.

"Tror det finns en längtan"

Han bedömer att det finns en stor folklig förankring för de utspel som gjorts på sistone, även sådant som livstidsstraff för 13-åringar och frihetsberövanden i preventivt syfte.

— Jag tror det finns en längtan efter att använda alla till buds stående medel för att mota tillbaka den grova kriminaliteten och vända utvecklingen, där uppenbart inga åtgärder än har lyckats med det.

Samtidigt finns hos SD en oro över att det utlovade paradigmskiftet ska gå för långsamt.

De flesta utredningar om tunga förslag mot gäng och migration är numera tillsatta, men i flera fall dröjer det bortåt 2025 och 2026 innan ny lagstiftning kan vara på plats. Sedan ska lagarna hinna få genomslag också.

Mattias Bäckström Johansson lyfter tillfälliga lagar, likt de som infördes under pandemin, som en slags genväg.

— Det måste finnas en krismedvetenhet. Det kommer att finnas ett behov av att trycka fram saker snabbare.

TT: Finns det en otålighet bland gräsrötterna?

— Jag upplever en väldigt stor nöjdhet snarare. Sedan hade många önskat att det gick snabbare.

Vill in i regeringen

Opinionsframgångarna har gett SD självförtroende. Efter 2026 är målet att vara ett regeringsparti.

— Vi kommer inte att sitta i nån form av nytt Tidöavtal. Det är en självklarhet att är vi del av ett regeringsunderlag, då sitter vi i regering.

TT: Vilken regering ser du framför dig?

— Jag ser goda förutsättningar att fortsätta den samverkan som finns, säger Bäckström Johansson och syftar på M-KD-L.

TT: Finns det ett större tryck inom partiet på att Jimmie Åkesson ska sitta som statsminister efter valet 2026?

— Det fanns nog en sådan förväntan hos väljare redan när vi kom in i riksdagen 2010. Men det är en fråga man får förhandla om. Först ska vi vinna valet, sedan får vi föra resonemang om olika delar efter det.

TT
/
/
/
/
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.