Svenskar i ett nötskal?

Skärmavbild 2016-02-04 kl. 08.17.40

Paula går ärligt ut och berättar i sin blogg hur de senaste dagarna varit för henne efter att det uppdagades att läsare(en eller flera?) anmält henne och Hugo till socialen för Hugos snedsteg där han lät Molly åka bil sittandes på enbart några kuddar.
Jag tänkte diskutera lite kring det så får vi se vart vi landar.

Givetvis håller jag med om att tilltaget var ofantligt dumt och tanklöst men alla gör misstag och Hugo och Paula har givit sina läsare tillit att få vara med på insidan av deras familj.
Det är ett förtroende som inte ska missbrukas.

Tänk att det är en familjemedlem eller vän som begår ett sånt här enskilt misstag. Vad skulle du göra då? Skulle du säga till vederbörande på skarpen eller ringa och anmäla dem till socialen på studs?

Tänk att du såg en granne göra samma sak? Vad skulle du göra då?
Tänk efter nu. Det är enkelt att sitta bakom datorskärmen och myndigt säga att ”jag skulle minsann sagt till dem”.. men vi svenskar är generellt konflikträdda så det bara visslar om det. Skulle du verkligen stega fram till din granne och ge dem vuxenskäll?
Handen på hjärtat? Skulle du det?

I Hugo och Paulas fall, räcker det inte med att deras kommentarsfält fylldes till bredden av arga kommentarer? Jag tror budskapet gick fram.
Att anmäla dem till socialen – bara för att du KAN och sitter framför en dator där du godan ro, och utan att behöva konfronteras med personen du förfasas över – tycker jag är att missbruka socialens funktion en smula.
Det fungerar på samma sätt som med näthat. Alla kan vara tuffa och kaxiga i anonymiteten bakom en skärm.

Hugo och Paula är bra föräldrar, men även den bästa kan begå ett misstag. Ja, han utsatte henne för en onödig risk men tro mig på mitt ord att han aldrig kommer göra samma sak igen.
Det tror jag att Paula sett till.

I era ögon kanske deras liv på bloggen är som att titta in i ett dockhus – det är liksom inte heeeelt på riktigt men det ÄR på riktigt. Detta är deras liv som de bjudit in er till.
Jag skulle inte klandra dem om de båda slutade blogga efter det här.

Det pratade mycket om Hugos konsekvenstänk bland kommentarerena. Men ERT konsekvenstänk då?
Ni som anmält dem till socialen – förstår NI vilka konsekvenser ert handlande kan ha?

Återigen, vad Hugo gjorde var fel men det vissa av er gjorde var inte heller helt korrekt. Det gör ont i mig när jag tänker på Paula och hur hon mår just nu. Ni har attackerat det finaste hon har. Hennes familj.
Jag hoppas de läker tillsammans nu och kommer starkare ut det här och fortsätter bjuda in oss till sin vardag.

Jag känner varken Hugo eller Paula men jag känner MED dem.
Vad tycker ni om mitt resonemang? Har jag fel?

12 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller med dig. Bra skrivit.

  Jag förstår din poäng , men att nalla detta ett snedsteg eller misstag är att förminska situationen. Att låta sin dotter sitta framåtvänd på prydnadskyddar och samtidigt filma henne medans man kör och inte ha all fokus på vägen , det är både livsfarligt och olagligt. Han riskerade både sin dotters och andra bilisters liv för ett ”kul” klipp till bloggen. Tror dem flesta hade sagt ifrån om någon i dess närhet betedde sig så.

  Dessutom , jag ser detta som ett hån mot alla som förlorat någon pga förare som inte är uppmärksamma i trafiken och blir på riktigt ledsen att du försöker få människor att skämmas, för att dem försöker motarbeta detta beteende :/

   Hej,
   Tack för dina kommentarer.
   Jag menar absolut inte att håna någon som förlorat någon i trafiken pga ouppmärksamma förare, jag menar bara att det finns olika grader i helvetet och det finns olika sätt att motarbeta dåliga beteenden på och jag tycker att det här drevet kanske gick lite för långt.

  Jag kan hålla med att det är ett stort steg att anmäla någon till socialen. Socialen en ju dock instans som finns till för att utreda och undersöka om det finns någon fara för barnen i den nuvarande familjesituationen. De kommer ju knappast in och tar barnen för detta. Antagligen tas fallet upp, för att sedan läggas ned. Det är egentligen vuxnas ansvar gentemot barnen att anmäla till socialen om det är fara för, eller misstanke om fara för barnen. Så rent ansvarsmässigt är det väl korrekt att anmäla detta, även om jag personligen kan tycka att det kanske räcker med informationen om att det är livsfarligt.

  Jag tycker din åsikt är rätt. Alla föräldrar gör misstag, alla har någonting under deras barns uppväxt gjort någonting tokigt. Det är bara mänskligt. Man kan inte anmäla alla föräldrar till socialen. Man borde endast anmäla då någon på riktigt utsätts för vanvård. Att onödiga fall far till socialen leder också till att den överbelastade socialen inte har tid att ta itu med de fall där barn faktiskt utsätts för riktig vanvård eller misshandel. Jag tror det skulle ha räckt enbart med att kommentera det på bloggen.

  Helt jävla rätt!

  Du skriver att Hugo och Paula är bra föräldrar. Sen skriver du att du inte känner dem. Lite motsägelsefullt…

  Om man utsätter sina barn för livsfara för att underhålla sina läsare så har man ju lite konstiga prioriteringar. Kan ju snarare vara ett tecken på att något är fel.

  Lite som när man hör skrik och dunsar från grannarna. Ska man ignorera, de är ju så trevliga när man ses i trappen, eller ska man göra något åt det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.