Vad har Kenza för ansvar här?

sweatshop4

sweatshop1

Kenzas Ivyrevel och H&M har ju slagit sina påsar ihop i ett samarbete som fått mer än mycket uppmärksamhet de senaste veckorna.
Samtidigt fokuserar Aftonbladet på arbetarnas villkor i Kambodja och skickar dit bloggarna Sarah Tjulander och Lisa Tellbe för att de ska få sig en ordentlig inblick i hur de som syr H&Ms kläder faktiskt har det.

H&M själva har valt att avböja en intervju men har lämnat en skriftlig kommentar som ni kan läsa här nere.
Nu har röster börjat höjas om att Kenza – i och med sitt samarbete med H&M – stödjer den här industrin och att hon borde ta sitt ansvar som frontfigur för Ivyrevel.

Vad tycker ni om det?
Är det inte lite orimligt att Kenza ska få det här oket på sina axlar? I så fall borde man ju anklaga Alexander Wang, Stella McCartney, Balmain och alla andra som haft designsamarbeten med H&M för att inte ta sitt ansvar men i det här fallet singlas Kenza ut på ett sätt som inte känns riktigt rättvist.. eller?
Borde Kenza ha tackat nej till att ingå partnerskap med H&M pga detta? Är det rimligt att begära?

Nedan är H&Ms kommentar till Aftonbladet.

sweatshop2

sweatshop3

Alla bilder kommer från Aftonbladet.

Känns förresten inte det här otroligt skenheligt?
Lisa Tellbes 2 senaste inlägg är…
– Ett inlägg om hur fruktansvärda förhållandena är för de som syr upp H&Ms kläder
– Ett inlägg där hon bär och gör reklam för… Ivyrevel – H&Ms nya partner.

Kunde du inte fått in ett inlägg fullt av selfies eller NÅTT annat i mellan åtminstone?

tellbekoll

19 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hur skulle modeindustrin kunna tjäna pengar på konfektion om man inte tillverkade billigt i Asien?
  En gång i tiden satt sömmerskor i Borås och Norrköping och sydde de kläder som svenskarna behövde. Men det var på den tiden då en kvinna hade en vardagsklänning och en söndagsklänning och mannen bara arbetskläder och en söndagskostym. En del av det som behövdes syddes också i hemmen eller av sömmerskor i grannskapet.
  Den tiden kommer aldrig tillbaka. Frågan är bara vart vårt dåliga samvete för alla som sliter i Asiens fabriker ska leda oss?
  Kenza verkar dock inte bekymra sig mer än för vilken outfit hon ska fotas i på Coachella i helgen. Fast Kenza behöver nog inte ta åt sig mer än andra i modebranschen.

  Efter att jag sett avsnitten som berörde mig gick jag direkt in på tjejernas bloggar för att läsa om deras reflektioner och se vad dom aktivt gjort sedan dess för att göra skillnad. Blev förvånad över att dom inte skrivit någonting och samtidigt fortsatte göra reklam för olika kedjor som just är delaktiga i det dom gråtit över. Dom säger ju till och med till en av tjejerna ”jag ska göra allt jag kan för att hjälpa dig” och sedan inget….

  Skulle varit intressant om dom typ börjat testa second hand, efterlyst samarbeten med etiska företag etc men dom verkar rulla på precis som innan.

  Blondinbellas NYC-resa är sponsrat av SAS. Det nämner hon dock inte

   Så lätt att glömma sånt när man är rädd för att behöva skatta för förmåner. Isabella kunde väl inte åka till Los Angeles så hon fick tröstpris av SAS.
   Undrar för övrigt hur mycket gratisgrejor som finns i Lidingövillan som Odd och Isabella inte betalar skatt för? När de säljer en dag får den som köper slanta upp för bl a det sponsrade köket och då har grejorna plötsligt blivit cash.
   Det finns annat mygel än Panama-bolag som gör att skatten för oss andra blir onödigt hög. Om alla bara gjorde rätt för sig skulle vi alla ha mer pengar till välfärden.

    Är man helt säker på att hon inte betalar in diverse skatter o köper sin egen biljett?

    Känns så himla absurt detta…

  Alla modekedjor använder väl sig av den här billiga arbetskraften. Inte bara H&M-kedjans dotterbolag………..

  Precis innan du skrev detta kommenterade jag på Kenzas senaste inlägg om detsamma, kommentaren har dock inte blivit godkänd ännu. Det är inte Kenza som ska ifrågasättas, H&M har väl sagt samma sak till Ivy Revel som dom gör till Aftonbladet. Däremot kunde Kenza ta möjligheten att ifrågasätta och kanske ”kräva” mer transparens? Jag får inte det att hänga ihop, om man har förebildsfabriker men inte vill/kan/tillåts visa upp det framgångsrika tillvägagångssättet – hur kan det då vara en förebild?

  Nej jag tycker inte att det är Kenzas ansvar att stå till svars för detta men däremot måste man undra hur hon känner sig moralt när hon nu vet om att de som producerat ivyrevel’s kläder är i princip slavar. 7kr/h är ingenting. Själv så skulle jag känna mig otroligt skyldig om jag var med och bidrog till detta eller på något sätt gynnades av det som Kenza och H&M samt alla andra samarbetspartners har gjort.

   Försvarar inte arbets- eller lönepolicyin i dessa fabriker, MEN 7 kr/h är i Kambodja motsvarar inte 7 kr/h i Sverige i köpvärde så att säga. Man kan nog köpa bra mycket mer för 7 kr i Kambodja än här. Gissar på att det motsvarar kanske 40-60 kr i svenskt köpvärde.

   Det är fortfarande en väldigt låg timlön, och lönen är bara en del av problemet (där det också ingår långa och bedrövliga arbetstider, eventuella gifter och skador på jobbet, brister i eller avsaknad av arbets- och sjukförsäkring, dåligt system för pensionssparande osv).

  Jag är så glad att du att du, Camilla, inte bara skriver om ytliga skvaller utan om riktiga skvaller och nyheter – så att människor börjar diskutera hela grejen med modebloggarnas påverkan på både människor och miljö. Tack!

  Jag har frågat Kenza flera gånger om hur hon ser på klimatfrågan, i och med att hon arbetar i en bransch som påverkar både miljö och människa destruktivt i form av slavarbete och farliga utsläpp. Men hon svarar aldrig, och nu har hon blockat mig. Är modebloggarna rädda för att bemöta denna kritik – då de kan riskera att förlora alla sina samarbeten med sponsring av produkter och resor? För visst tackar de inte nej till att flyga gratis till LA för att gå på festival, fester och events – och synas. Men för vilket pris ska de ha sin framgång? Just nu är det genom slavarbete och miljöförstöring!

   Tack, vad glad jag blir!
   Jag älskar att driva och skriva humoristiskt men det ska även finnas plats för just sådant här också..
   Så jag kommer fortsätta peta i sånt som kan kännas jobbigt för bloggarna när jag tycker det behövs.. 🙂

    Grymt! Jag har faktiskt skrivit till olika nyhetstidningar och hemsidor ang detta. Låt oss alla sätta press på de med makt!

  H&M mörkar allt och det är så förbaskat tråkigt. De skriver på sin hemsida att de arbetar med miljöfrågor och arbetsförhållanden men de gör raka motsatsen. Jag hoppas fler bojkottar H&M.

  Kissie har skrivit ett manshatarinlägg… :O

   Såklart hon har. Undrar vad nästa trendfluga blir som hon också kommer hoppa på. Ska bli kul att se… 🙂

  Är väl lite det som är nackdelen med att svenskar blir så bortskämda och ska ha höga löner för skitjobb. Företag flyttar produktionen till ett mycket billigare land, och utnyttjar deras brist på rättigheter, för att svenskar ska kunna lägga sin onödigt höga lön på massor med onödiga kläder från H&M.

  Modebloggarnas livsstil är så 1980-talet.
  Visserligen var de inte födda än på 80-talet men jag kan garantera att den som bara tänker på sig själv, prioriterar pengar, utanverk, fina kläder, lyxhotell och flygresor skulle passa mycket bra in på vad som gällde på 80-talet.
  Med andra ord så är modebloggarna väldigt omoderna och det känns som att de inte kommer att överleva så värst länge. Läsare och följare börjar få nog av deras tomma liv. där inget görs eller skrivs med hjärtat utan bara med plånboken.

  Om vi nu ska hoppa på Kenza, H&M och andra liknande företag… borde det verkligen dras upp att Dennis M:s alla kläder tillverkas på dylika fabriker. Garanterat!

  Jag kanske minns fel nu, men när Kenza startade upp ivy revel tyckte jag hon påstod att anledningen till deras höga priser var för att kläder var gjorda på ett ”schysst” sätt??
  Att ingå ett avtal med h&m samtidigt som man verkar höja priserna ännu mer låter helt tvärtom det hon först förespråkade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *