Olagligt?

Kissie:

k1

k2-1

 

Både Kissie och Dessie har publicerat kommentarer med tillhörande ip-nummer och många ställer sig frågan:
Får man göra det?

Vad säger datainspektionen om det här?
”Det är inte möjligt att generellt slå fast vad som är en kränkning av den personliga integriteten utan man måste göra en bedömning i varje enskilt fall och väga in samtliga omständigheter.
Att publicera personuppgifter i syfte att skandalisera eller ”hänga ut” någon är tydliga exempel på publicering som normalt är kränkande enligt personuppgiftslagen.”

Bloggar och sociala medier
Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen. Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.

Så frågan är väl? Är detta en kränkande uthängning?
Vad kan man egentligen få reda på av ett ip-nummer?

14 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur känner du dö inför att du helt öppet lägger upp kommentaren här – där IP-adressen får ytterligare exponering?

    Då*

    Äh jag hade gjort samma sak. Man är inte anonym på nätet så skriver man sådant får man kanske tänka ett steg längre.

      Ganska anonym är man ändå, en IP-adress säger inte en privatperson särskilt mycket. Däremot om polisen kontaktar ens bredbandsbolag så får de ju veta vem man är, tror jag?
      Men att spåra upp någon via en IP adress är inte det lättaste för en privatperson.

        Vad jag förstått av det där med att polisen kräver ut personuppgifter så är det olika för olika bolag. Vissa säger blankt nej, andra kräver att det är brott med ett visst straff i straffskalan, exempelvis att det ska vara ett brott som leder till fängelse. Det har varit mycket diskussioner om det när man diskuterat illegal nedladdning.

        ?

        Man vet ju inte om det är den faktiska ip adressen då man kan gå via proxy osv och så finns mitt nätverk som hoppar mellan 2-3adresser ibland helt plötsligt. Ip är väldigt osäkert sätt att spåra men det kan gå om man har tur.

    Vad jag förstår så är ip-nummer inte kopplad till någon specifik person. Därför går det inte under PUL (personuppgiftslagen).
    Så ena dagen kan ip-adressen tillhöra mig och nästa dag någon annan.

    Är jag helt lost eller var är IP-numret?

      Under den svarta rutan.. =)

        Nej du har nog råkat radera bilden där ip-numret var med, kan inte heller se längre 🙂

          MäääH! =)

    Som sagt ett IP går inte för en vanlig Svensson att spåra bara sådär, alltså kan inte googlas fram.
    Man kan ta fram IPnummer som privatperson och få reda på vem som äger det, men det är olagligt och om något jävligt omständigt.
    Själva ip-nummret i sig är inte olagligt att ta reda på eller visa, det är när man går steget längre och kopplar det till en person.

    Jag tycker att de gör helt rätt, i synnerhet då de inte direkt bryter mot lagen. Som folk redan nämnt är ett IP-nummer inte knutet till en enskild person eller ens en specifik dator. Det är därför mycket svårt även för polis och nätverksbolag att dra några slutsatser om vem som ligger bakom en kommentar. Än svårare är det för en lekman.

    Jag ser därför inga problem i att publicera IP-nummer i syfte att belysa hur en och samma person, under olika alias, hatar och kränker en person. Förhoppningsvis kan det ge personen en tankeställare och klargöra för övriga läsare att det inte alltid är så som det ser ut i kommentarsfälten. En rejäl hatstorm kan i själva verket vara en ensam och trasig människa med alldeles för mycket tid och alldeles för lite självinsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.