Hur kan det smaka så olika?

Monas Universum:

mona

Jag fattar PRECIS vad hon menar med att mjukosten inte smakar samma sak i tub som i låda – kanske har det med plasten vs metallen att göra?

Les Fumées Blanches Rosé är ett av mina favoritvinerkanske konstigt att skriva om vin efter morgonens första inlägg men hey.. – och i somras blev jag jätteglad när jag hittade det på box eftersom det är enklare att ta med ut i skärgården än flaskor.
MEEEEN så besviken jag blev! Det smakade inte alls likadant som flaskorna.
Är det plasten som gör skillnaden?

Kanske..men besviken blev jag och i fortsättningen blir det till alla släpa flaskor om det ska bjudas på gott vin.
Eller ja..inte JAG utan M.. jag har två otympliga katter att släpa på..

vin

 

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Cola i glas smakar annorlunda än den i plast.. den i glas smakar mer som smält, kolsyrad Iglooglass.

      Och mycket godare!

        Definitivt!

      Det har med syregenomsläppet (nä, jag vet, inget ord, men ni fattar ju) att göra, fick jag höra från en snubbe som jobbade på buteljfabrik. Huruvida det stämmer eller ej har jag inte pallat googla, men det låter väl inte helt orimligt…

      Burk är ju det bästa!!

    Ja all plast lämnar smak ifrån sig.

    Enkelt test. Häll upp vanligt kranvatten i två kannor. En i glas och en i plast. Smaka på skillnaden.

    Efter det så kan ni tänka på att det som de flesta plaster släpper ifrån sig inte direkt är hälsosamt.

    Jag vägrar att dricka bra vin från plastglas. Synd på fint vin med så vidrig smak som det blir. Samma som att det är synd att dricka bar kaffe från allt annat än en porslinsmugg eller ett glas. Uräk!

    Ett lite PS blir att ofta så har de dessutom behandlat vinet i box lite annorlunda än det i flaska och det påverkar också.

      Glömde. Ställ in de två kannorna i kylen en halv dag innan ni smakar av vattnet.

      Jag vägrar dricka bra vin ur dåliga glasglas. Enkelt sätt att förstöra upplevelsen. Plastglas kan användas på festival iom att vinet som serveras är av plastglaskvalite.

        Precis så. 🙂

        Vin dricker man direkt ur tetran

      Fel. Plast släpper inte ifrån sig plastpartiklar, men det släpper igenom syre och vinet oxiderar. Det gäller all mat.

        Fel. Vissa sorters plast avger visst giftiga/hormonstörande ämnen. Om så är fallet med just plasten i en BiB/mjukostlåda låter jag vara osagt, men rätt ska vara rätt.

        Det är så illa att det t o m är de flesta plaster som aveger hormonstörande ämnen.

        Har visat sig i bl a fertiliteten hos både människor och djur och är den största faran för våra hav.

        (Vågar inte nämna cancer 😉 )

        Plaster har oförskämt dåligt rykte. De olika bestämmelserna kring vad som får finnas i och kring vår mat är väldigt hårda och vilken plast som helst får inte användas till mat och kök.
        Vad jag har förstått det som är det inte heller polymeren (eller elastomeren) som är boven i det hela, utan olika mjukgörare eller flamskyddsmedel.
        De plaster som är ”mest” hormonstörande kommer en vanlig person inte i kontakt med, då dessa främst används i industrin.
        Mvh Läst om plaster och material på högskola men kan ha fel också

        M: Om livsmedel förpackats i plast så kan man vara ganska (ganska!) lugn då man anpassar plasten i behållare som är tänkta för livsmedel. Om man själv vill förvara mat i plastbehållare kan man titta efter en symbol på behållaren, tror det ska vara en kniv och en gaffel, som betyder att den är säker för mat. Däremot vet jag inte HUR säker, det pratas ju en del om ditt och datt i plast.

        Jag kan tyvärr inte länka till studier som bekräftar faran som denna artikel beskriver. ( De säger att det finns olika resultat som säger emot varandra). De ligger tyvärr bakom betalväggar.

        Ska se om googel har mer som är öppet för alla än det jag länkar nedan…

        http://www.m.webmd.com/children/bpa

        Här är en bra sammanställd artikel på att alla plaster med eller utan BPA inte är bra samt många länkar till undersökningar…

        http://edition.cnn.com/2016/02/01/health/bpa-free-alternatives-may-not-be-safe/

        Ni ska veta att det är långtifrån första gången spm FDA lämnar ett utlåtande att något är ofarligt för att seda bevisas fel. Deras jobb är inte mot konsumenterna utan de är till för företagen. Ett misstag som många gör när de ger dem förtroendet.

        The animal studies are consistent and clear, but we really don’t have the human data,”

        Det finns ingen tvivel om att det kommer ge samma utslag på människor. Men data finns inte så FDA förhalar.

        https://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/winter10plastics/

    Det tillsätts extra svaveldioxid i boxviner så det kommer inte smaka samma. Dessutom är förpackningen inte syretät, som en glasflaska tex. Det finns en anledning till att bra viner inte säljs på Box och det är för att det helt enkelt inte är en ultimat förpackning. Det vore tex omöjligt att lagra ett boxvin. Tror tom att de brukar ha bäst före datum, vilket glasflaskor såklart aldrig har. Självklart inget fel med att dricka dessa viner ändå om en gillart.

    Jag vet varför lådvin inte smakar samma som flaskvin! Jag var på vinprovning och då förklarade de varför.

    När en framställer en flaska vin görs vin X alltid på samma sätt, det som står på flaskan osv. Stämmer. MEN när vin X ska göras på box är inte processen densamma. För det första innehåller inte hela boxen samma vin, har du tur är 70% det riktiga vinet, och resten är andra vinsorter. Resten spädes ut med socker.

      Det där är sant när det kommer till vissa boxar men inte alla.

      Däremot så är det som Matilda säger alltid tillsatt extra svaveldioxid för att klara hållbarheten och det påverkar ju så klart också smaken.

        Fick också höra hos vinproducenter i Italien i somras att boxviner inte är samma som motsvarande vin på flaska. Man får vad man betalar för.

        Skulle säga att ca 80-90 % av boxvinerna på Systembolaget är endast för svenska marknaden. Och då gäller det du säger absolut. Italien är storleverantör på de vinerna. Sticker ut hakan och säger att boxviner borgar för låg kvalité, som McDonalds för viner ungefär, så det finns en jättestor marknad för det.

      Nja, det är nog inte hela sanningen. Visst kan det ske på det sättet men i regel vill nog producenten att det ska vara samma vin. I det här fallet är jag övertygad om att det är precis samma vin fast med extra tillsatt svavel i boxen. Många av lådvinerna, framförallt de utan en flaskkompis, görs dock på sättet du beskrev. Oftast specialbeställt av Systembolaget till den svenska marknaden. De flesta av topp tio på försäljningslistan tappas i Simrishamn.

    jag struntar i vinsmaksmysteriet, CamCam du måste lösa mysteriet med den försvunna Anna book! Hon har inte instagrammat på 4(!) dagar. Jag skakar av abstinens!!!

      Eller hur, samma här! Men jag står ihjäl mig på att Antonio sitter och åmar sig varje gång Periscope-visslet pockar på min uppmärksamhet. Det är Anna jag vill se när det är Annas Periscope som jag valt att följa! ?

      (Hehe ja jag överdriver lite, finns 1 miljon vettigare saker att störa ihjäl sig på, om man nu ska störa sig på något ?)

        *stör

        Blockad från periscop har inte ens kommenterat(!)

    Älskar energidryck i 33cl burkar, hatar 50cl burkar, går inte att dricka :oo

    Samma med coca-cola.. Cola i burk – gott, cola i petflaska – gott, cola i vanligt glas – gott, cola i glasflaska – fucking awesome

    Var inlägget märkt som reklam? Om inte så borde det ha varit det. Hennes inlägg om Kavli ost är lika oskyldigt som Magda Graafs fiffi fastklistrad i badkaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.