Fina, bästa Emelie..

Emelie Walles:

https://www.youtube.com/watch?v=S1gDcL3ZvKk

Fan vad berörd jag blev av Emelies video där hon pratar om bröstcancer och hur det var när hennes mormor tog sitt sista andetag innan cancern tog hennes liv.

Det hon säger i videon är SÅ himla viktigt – att tänka på vad den här månaden handlar om egentligen:
Bröstcancer och forskning.
Inte att springa runt och handla en massa rosa produkter eller dela hjärtan i sin Facebookstatus som någon typ av ställningstagande.
Jag tror vi alla kan vara rörande överens om att vi är EMOT cancer så något ställningstagande är inte nödvändigt för mig i alla fall.
Och hjärtan på Facebook bekostar inte forskningen.
Pengar bekostar forskning och precis som Emelie säger:
Den här månaden får aldrig bli ett kommersiellt jippo.
Det är jättebra att många företag vill lyfta frågan genom att producera rosa produkter men det finns ju alltid en tanke kring vinning bakom… tyvärr.

Alla sätt är så klart bra sätt så länge det kommer in pengar till forskning men vill du att ALLA dina pengar du spenderar ska gå till cancerforskning utan mellanhänder – gå då till cancerfondens sida där du hittar information om du du kan skänka pengar till cancerforskningen.

 

17 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är så tudelad till alla ”rosa” produkter som säljs under oktober månad. Cynikern i mig ser de kommersiella intressena men samtidigt är det väl bra att forskningen får pengar. Önskar att man hade mer debatt kring sjukvården också, till exempel var det jättesvårt för min mamma (som haft bröstcancer) att få tag på behandlande läkare när hon behövde. Hon hade ingen kontaktperson som hon kunde vända sig till. Plus att behöva vänta länge, vilket så klart innebär mycket ångest. Det kanske är ett problem inom vården i stort, dvs dålig kontinuitet, långa väntetider och att man inte ser hela patienten utan bara en uppsättning av diagnoser.

  Det är ju såklart sant att det är mer värt att ge direkt MEN och detta är ett stort men: folk gillar att få något när dom ger. Motsägelsefullt? Antagligen. Men ändå..om folk som kanske inte skulle ge annars, ger lite genom att köpa massa rosa krafs så är ju det bra. Själv har jag köpt en rosa blomma och ett kort och två specialrosa-jävla-ica-kassar. Hade jag köpt detta även om det hade noll att göra med rosa bandet? Ja, jo, iofs…men nu får jag bonusen av att känna mig lite snäll fast än jag verkligen inte menade att vara det xD Plus annars hade jag inte gett nånting alls. Ger annars till amnesty och wwf varje månad, man får ju välja sina hjärtefrågor för annars blir man fett fattig -snabbt-.

  För min del är det så lätt att glömma. Engagerar mig i en hel del välgörenhet och kan inte ha koll på allt. Allt rosa hjälper till att inte glömma hur tråkigt det svaret än är.

   Ah, det är ju faktiskt sant.. så har jag inte tänkt på det..

  Tycker att Waynes coffe har en någorlunda bra kampanj, de säljer kaffe i rosa muggar och för varje kaffe skänker dom lite. Kaffe dricker vi alltid oavsett, take-away muggarna som bärs runt påminner och det är lätt att unna sig en kaffe för en bra sak 🙂

  http://WWW.JOHANNAGRAHN.SE

  Jag som är medlem i Ung cancer, gänget bakom Fuck cancer-armbanden, är tacksam både över att människor skänker pengar till cancerforskning, att man diskuterar vård och eftervård, att man uppmärksammar människorna bakom diagnoserna. Visste ni förresten att vi cancerdrabbade och medlemmar i Ung cancer kan få ekonomiskt stöd tack vare Fuck cancer-produkterna? Hur fantastiskt är det?! Många blir av med sin inkomst, eller behöver gå ner i tid på jobbet, men man har ju ändå räkningar och hyra att betala. Dessutom ofta dyra mediciner och läkarbesök. Tack för att ni betalar skatt och tack för att ni stödjer kampen 🙂

  Kan inte du starta en insamling som vi bloggläsare kan skänka till!? 😀

  Jag ger pengar till Cancerfonden varje månad men jag avskyr rosa oktober för det påminner mig om att mamma dog i bröstcancer. Hon avskydde också rosa oktober för varje dag hela månaden påmindes hon om sin sjukdom. Det var svårt för henne, och är svårt för mig, att varje dag i en hel månad bli påmind om det trots alla insamlingar och projekt som folk för. Jag glömmer aldrig mamma men jag vill glömma hennes sjukdom.

  Hennes mormor var typ 100 år. Vem bryr sig?

   Ja vi får väl hoppas att den dagen du är typ 100 att det finns gott om både släkt, vänner och skattebetalare som bryr sig om dig. Men jag skulle inte hålla andan.

   Men fy fan för dig Julia, så skriver man inte!

   Julia, min mormor var 69 år när hon förlorade sin tredje kamp mot cancern.. Mycket respektlös kommentar som sårar mig ska du veta… Att sitta bakom en datorskärm och håna någon som dött i kampen mot cancer är riktigt illa gjort av dig.

   Ja, skäms på dig! Usch!

  När jag gick på universitetet och va aktiv i skolans styrelse ordnade vi i samarbete med en nattklubb fest för alla studerande där intäkterna gick oavkortat till forskningen för bröstcancer (vi gjorde även samma sak för forskning i prostatacancer). Det va kul att va med att skapa det eventet. Trots att det är några år sen nu jag slutade plugga såg jag på facebook häromdagen att de som nu sitter i den styrelsen har fortsatt med det

  Det är ju mycket tack vare det kommersiella uppmärksamheten till sjukdomen ökat. Jag ser det som en winwin situation. Visst är väl företagen ute efter lite goodwill och vissa företag tar även en del av kakan, men jag är övertygad om att om affärer inte gjort detta så hade cancerfonden aldrig fått in lika mycket pengar. Jämför bara med prostatacancer som inte blivit en lika stor kommersiell grej ännu (trots att det är Sveriges Vanligaste cancersjukdom) hur många procent mindre tror du går till den insamlingen? Är det då inte värt att företag kan höja sin goodwill lite i ersättning mot att de hjälper till att samla in pengar? Jag tycker det! ?

  Hatar Rosa bandet. Organisationen är ett kommersiellt jippo som har hjälpt till att stänga ner Planned Parenthood i USA eftersom de är emot abort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.