Hur tänkte de här?

Blondinbella & Therese Lindgren:

Edit: Kritiken är riktad mot FK – inte mot Therese eller Bella.

Att fronta en kampanj om att vara sjukskriven med en person som Bella som inte lider någon som helst finansiell nöd vid en sjukskrivning är som att spotta mig och andra sjukskrivna som levt på 12 000 kr i månaden i ansiktet.
Jag fick maxa ut mina båda kreditkort för att överleva eftersom jag inte hade några företag som tickade in pengar till mig oavsett om jag låg hemma och övervägda hur jag skulle orka mig in i duschen eller satt i styrelsemöten.

Jag är fortfarande tacksam för den hjälp jag fått av svenska staten men en sån här kampanj borde inte frontas av undantagen i samhället utan av normen. De helt vanliga människorna som får leva på existensminimum när de blir sjukskrivna. Nån av de som tvingats tillbaka till arbetet innan de är friska för att dagarna tagit slut.
Kvinnan som lämnat den här kommentaren exempelvis:

Jag blev fan ledsen nu! Började gråta! Dels av ilska och frustration, dels av längtan efter att få vara normal igen.
Tänk om utmattningssyndrom verkligen var som Therese beskriver det! Tänk vilken fantastisk utopi vi skulle leva i då!
Att vi trots sjukdomen kunde VÄLJA att vara ”lite frisk iaf”.
Så vidrig reklam. Så hånande och kränkande.
FK och Therese är välkomna hem till mig för att sätta på mig mina strumpor idag, för det har jag inte orkat riktigt…
Dessutom, medan jag sitter här och funderar, så inser jag att jag glömt äta idag…
Men jag kanske bara ska välja att vara lite frisk istället…

f1 f2 f3 f4 f5 f6 f7 f8 f9 f10

Tack för tips, Jenny!

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tack för viktigt inlägg!

      Jo, gärna lite mer sånt här viktigt än t.ex. all ”reklamgranskning”.

        Är det inte viktigt att granska de som inte följer svensk lag?

    De känns lite verklighetsfrånvända… och då tänker jag på FK snarare än tjejerna… många jobb går inte att jobba från soffan om man har ont. Tänk er en förskollärare, hen lär ju vara där barnen är oavsett smärtgrad. Eller en person som jobbar i industrin? Känns viktigt att hen står vid sin maskin hela passet eftersom allt påverkas annars. Menar inte att olika jobb är olika viktiga, men de är just OLIKA och önskar att FK kunde fatta att det mycket ligger hos arbetsgivaren. Att folk blir utmattande och går in i väggen är ett symptom på att man har för höga krav på för få personer idag. Därför hade det varit mer intressant att BB fick förklara hur hon som arbetsgivare tänker och vilka krav som är rimliga att vi som arbetstagare ställer. För eftersom arbetslösheten är hög är det lätt att bli utbytt och då får man ställa upp på mer eller mindre höga krav på arbetsgivaren om man inte vill bli utbytt…

      Håller med om mycket men INTE att det bara beror på arbetsgivaren, jag har sett folk som jobbar 8 timmar om dagen i inte särskilt krävande befattningar gå i väggen för att man måste hålla en perfekt fasad på privatlivet (man måste ju träna minst varje dag, hålla hemmet i perfekt skick, ungarna ska roddas, make/maka hållas glad, vänner, resor, sommarstuga, båt, gamla skröpliga föräldrar, komplicerad mat a la raw, perfekt sminkning, perfektra kläder) eller försöka hålla ett trasigt privatliv flytande. Det finns många dåliga arbetsgivare och minst lika många som kraschar för att de inte klarar av att prioritera bort något som helst i sitt liv.

    Camcam kolla Thereses snapchat! Hon har förklarat reklamfilmen! Hon sa att intervjun va 2 timmar lång som klippts ner till ca 2 min, hon tyckte själv att det blev lite skevt och kommer göra en video på hennes kanal med fk och typ förklara mer. Så va inte då snabba och hoppa på henne då vi inte vet hur resterande 1 & 58 minns ut! 🙂 tror inte Therese är den som vill förminska psykisk ohälsa i första taget!

      Fast hur kan vi veta att det är sant? Kanske bara är ännu ett sätt för henne att rädda situationen?
      Som efter livestreamen med anders och att hon tog ner den för att ”anders bad mig”.

      Hellooo damage control.

      Jag är inte kritisk mot henne. Jag är kritisk mot FK.

        Nej menade inte att du var det! 🙂 Menade överlag att det varit mycket kommentarer mot Therese och vi vet inte hur hela intervjun såg ut egentligen! Tänkte att det kunde vara bra att få in Therese syn på det hela! 🙂

    Jag tycker det bli lite fel att ge Therese och Bella kritiken då dom inte hade något med det slutgiltiga resultatet på klippen att göra. Som Therese har förklarat så blev hon intervjuad i ca 2 timmar som sedan klipptes ner till ett par minuter och hon ansåg själv också att resultatet blev skevt och att hon förstod och höll med om kritiken.

    Hur fan tänkte FK när de valde två kända som inte varit så ”sjuka” att fronta deras kampanj?

    Känns som ett hån mot oss som varit sjukskrivna på riktigt. Alltså inget av det som bella eller therese berättar om. Vad har de ens varit sjukskrivna från? Youtube? Skriva böcker som heter ego-boost? Ursäkta?

      Tycker du är lite otrevlig nu som förminskar deras psykiska hälsa. Du vet endast om det dom skrivit på nätet så du kan inte ”bestämma” att dom inte varit ”sjuka nog”. Vad jag vet så hade Therese ett ”riktigt” jobb innan youtube och att det var där det började.

        Jag utgår från det som de säger i videon.
        Och man är faktiskt inte sjuk nog att få gå hemma på 100% om man känner att man kan jobba samtidigt. Eller som Therese själv säger ”man kan vara både frisk och sjuk samtidigt”.

        Sluta lägg ord i munnen på mig som att jag förminskar deras psykiska ohälsa.

    12000 låter som mycket för mig atm, min sambo får 7000 och jag tar CSN. Rätt tråkig tillvaro hahah

      Jag är sjukskriven, har vart den i 2 år och en månad.
      Denna månad får jag ut 1263kr. Så det beror på din sgi.
      Har dock redan blivit av med 2000kr då jag blev uppsagd.

        12063kr ska det stå ?

    Sitter hemma as we speak och är ”sjuk”. Lite sjuk bara kanske, efter att ha sett filmerna och läst kommentarerna.

    Nej, jag mår inte bra, på riktigt. En stor del av det måendet och det som hindrar mig från att varva ner och med öppenhet ta emot hjälp och förståelse från mitt fantastiska jobb som stöttar och hjälper, är att jag känner sådan enorm skuld över att kalla mig sjuk, fast det finns de som har det så mycket värre.

    Läste de inklippta kommentarerna i inlägget, de som tycker att man ska fokusera på dem med ”riktiga” problem istället, och slår lite mer på mig själv för att jag är hemma trots att jag inte är fysiskt inkapabel till att jobba.

    Tror det är bäst att logga ut från internets galenskaper för idag. Man kanske skulle ta en promenad. Gå ut och va lite gla’ vetja. Det hjälper nog… (ska jag förtydliga att den sista meningen inte var på allvar?)

    Men kan man verkligen sjukskriva sig, och få ersättning, om man har en löpande inkomst, vilket ju t.ex. Blondinbella har? Sjukskrivning med ersättning från FK ska väl ges till de som ingen inkomst har pga sin sjukdom eller skada? Eller har jag missat nåt i inlägget…?

      Sjukpenning utbetalas till någon vars arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom.
      För att få sjukpenning måste man kvalificera sig genom en sjukpenninggrundande inkomst.
      Sjukpenning betalas alltså ut till någon som helt eller delvis är förhindrad att arbeta och är avsedd att täcka (åtminstone delvis) inkomstbortfall på grund av arbetsoförmåga.
      Om man uppbär sjukpenning får man inte förvärvsarbeta samtidigt dvs samma regler som vid föräldrapenning.

    Ok, nu kollade jag på filmerna…! Vad är det egentligen FK vill få fram…??? Att man ska ta det lugnt, jobba mindre och leka mer med sina barn, nöja sig med mindre i lön (? Hur ska man då betala sina räkningar?) – måntro för att FK ska slippa betala ut så mycket pengar ”i onödan”?? Mycket märklig ”reklam” måste jag säga. Och, som många sagt, respektlös…….

    Vad går ens kampanjen ut på?

    12000 :0 är sjukskriven och får typ hälften efter skatt.. :/ kanske för att man är sambo?

    Men håller med om att de verkar lite borta där.. BB har väl knappt varit sjukskriven på ”riktigt” :/
    Mvh bitter

      Vill göra ett till lägg med ”på riktigt” ville jag egentligen inte förminska någon. För sjuk är sjuk och vi har alla olika förutsättningar däremot tycker jag att BB är fel person att fronta en reklam från FK då hon lever ett helt annat liv än oss som får långvarig ersättning från FK.

      Min och mångas erfarenheter är väldig olik från vad som beskrivs från reklamer.
      Och även om det är bra att FK ens finns så gör det en tyvärr ibland lite bitter.

    Fast alltså, vad är det för människor som sitter hemma och bedömer att Bella och Therese inte var sjuka ”på riktigt”? Att de antagligen inte var lika utsatta till följd av sin sjukdom som de flesta andra sjukskrivna är, och att det därför kan tyckas vara osmakligt av FK att välja just dem till sin kampanj, är väl en sak. Men det betyder ju inte att deras utmattningssyndrom inte var på riktigt?

      Du har inte ett utmattningssyndrom om du känner att du fortfarande kan jobba. Då kanske du har utmattningsSYMTOM. Eller jonglera med 4 olika företag samtidigt som du på bloggen skriver om hur lyckade aktieaffärer du gör.

      Jag har flera i min närhet som fått utmattningssyndrom. Det är inte någon sån glassig bild som visas upp i varken BB eller Therese videos. Därför riktar jag kritik för att det sänder ut en osund bild om hur det skulle vara att va sjuk. Just utmattning eller utbrändhet har redan ”låg” status hos arbetsgivarna som det är, därför behövs det inte späs på.

        TIll anonym: Fast det finns inget svart och vitt här. Man kan ha utmattningsysndrom av känslor, inte att man har arbetat för mycket. Jag har utmattningssyndrom då jag har mått dåligt psykiskt länge och har blivit utbränd på känslor samtidigt som jag arbetat för mycket. Det känns konstigt att säga till någon att man inte platsar in i facket ”utbränd”. Om man är utmattad på känslor så är man! Vilka är vi att säga att Theres och BB gör ett hån av ”oss som är sjuka på riktigt”? Videon är så vinklad. Vi vet inte vilket bagage som de har när bara 2 minuter visas och en hela 2 timmar lång intervju. Sluta döm andra. Det är Försäkringskassan som har gjort fel här!

          Fort. till Ananym: Du kan inte säga till någon att ”du har inte ett utmattningssyndrom om du känner att du fortfarande kan jobba”. Jag är har utmattningssyndrom men går fortfarande i skolan och jobbar extra, jag har en jävla ångest då jag är så utmattad men jag jobbar ändå. Det finns olika grad av utmattningssyndrom! Alla fungerar inte likadant!

            Läs på vad utmattningssyndrom är då.

            Fanny; man har inte utmattningssyndrom bara för att man är utmattad. Du har inte heller astma för att du är andfådd efter en löprunda. Det finns vissa kriterier som ska uppfyllas för att diagnostiseras med utmattningssyndrom. Kan du jobba så är du inte kroniskt utmattad.

    Hur kan man tycka att 12000kr är lite att leva på i månaden? ????

      När man har en hyra på 5 000kr, CSNlån på 2 500 kr och kostnader för mediciner på ungefär 1 000kr, SL-kort för att komma till läkare och sjukgymnastik 750 kr mm så är 12 000 kr inte så mycket att leva på..

        beror väl såklart på vart man bor, men där jag bor är 5000 en relativt hög hyra att betala själv, så i så fall får man väl bosätta sig någon annanstans. och csn lån på 2500 per månad? det har man väl inte? har för mig att jag läste att man kunde betala av csn lånet på typ 37 år. det blir ju en jäkla massa pengar om man ska betala 2500 varje månad i så många år så det där känns orimligt? 12 000 är såklart inte glassigt, men det lär väl inte vara jättesvårt att överleva hyfsat drägligt med 12 000 kr ändå?

          Hur tänker du att man gör det i Stockholm om man redan bor i andra hand? =) Japp, jag pluggade i USA och betalar 2500 kr varje månad.

            nej, jag skrev ju att det förstås beror på vart man bor någonstans 🙂 att du pluggade i USA förklarar saken! men då är du ju lite av ett undantag, majoriteten har ju inte gjort det. men sen kan de ju såklart ha någon annan utgift som de måste betala. men för de allra flesta människorna så känns inte 12 000 som en omänsklig summa.

              Det är första året.. sen sjunker den siffran.. =(

          12000 kr för mig vore katastrof, har fasta kostnader på ca 14000kr. Som tur är har jag ju högre SGI när jag nu är sjukskriven inför förlossningen snart, och tack o lov får jag via jobbet upp till 90% av min lön även som sjukskriven. Men som sagt, att säga att det inte borde vara svårt att leva på 12000 i månaden beror ju på hur din levnadsstandard ser ut annars.

            Ja det är klart, men det är ju det som är grejen. Har man hög levnadsstandard och inte har råd så får man väl helt enkelt sänka sin standard. Jag har åtta hästar och hade defintivt inte kunnat leva för 12000 men att ha åtta hästar är ju inte precis en rättighet som alla har så då hade jag väl helt enkelt fått sälja några hästar. Det hade såklart varit tråkigt, men det hade ju samtidigt varit orimligt att försäkringskassan skulle betala för att jag skulle ha en hög levnadsstandard 🙂

            Jo men om du är sjukskriven några månader bara så hinner du knappt sänka din levnadsstandard på den tiden ? Nä tur man har försäkring via jobbet som ger 90% av lönen i 6 månader.

            Hehe ja det är väl tur det 🙂 men o andra sidan så är det väl kanske inte är hela världen om det bara gäller några månader i så fall. Har man så hög levnadsstandard så har man väl förhoppningsvis lite sparpengar också som man kan använda under de få månaderna

    Välkommen till verkligheten eller nåt!!
    Tänk om folk bara visste…
    Ja hur kampen ser ut för att få livet att gå ihop OCH tillföra något för ”laget Sverige” ?

    Blondinbella har inga riktiga problem. Visst hon har lite acne och lite kämpigt med två barn, men vem har inte? Hon får det alltid att låta som att hon har det värre och att det är ”såå jobbigt”. Slutade läsa hennes blogg för 6 månader sen, mitt bästa beslut!

    / The real Hmm ∞

      Det verkar som att du inte tagit så många beslut i ditt liv..

      Öh, vad vet du om det? Sjukaste antagandet jag hört i dag. Du har ingen aning om hur hon mår eller har mått. Som att jag skulle säga:

      – Du har inga ben. Du är helt avklarad från höften och ner.

      Tänk på vad du skriver!!

        *Avkapad

      @ alla fejk-Hmms

      I’d like to see things from your point of view but I can’t seem to get my head that far up my ass. :mrgreen:

        Så förvirrad av era Hmm:s. Vem är vem? Hur många är det? 1? 2? 3?

          Egentligen så finns där bara en. 😉

          Men vissa finner nöje att copycata mig. anledningen säger det beror på att jag bryr mig om mitt nick. Gissar på att de vill ”bota mig från det. 🙄

          Varför jag ska bli botad från det har de inte gett något skäl till. :mrgreen:

            Men vi får väl ändå erkänna att det är lite fint av hen att lägga så mycket tid på lilla mig för att ”hjälpa”.

            DET är omtanke det. 😉

            Jag tycker alla bara borde sluta för det här är ren mobbning.

    Det som provocerar mig är att jag inte tror tex Bella gjort detta gratis. Alltså har FK betalat henne för detta? Med våra skattepengar. En människa som aldrig verkar ha varit i kontakt med FK (hon tar ju inte vab, föräldrapenning mm har hon väl skrivit?).
    Känns oseriöst och provocerande.
    Tack för att du tog upp detta Camcam, kan du luska ut vad denna kampanj kostat oss skattebetalare vore det väldigt intressant.
    Pengar som borde gått till de sjukskrivna.

      25 miljoner

        Är det verkligen så mycket?

          Ja, det är vad hela projektet kostat enligt ett svar från FK på deras Facebooksida..

            Helt jävla sjukt.. Vad är det för projekt? Kunde de inte lagt de pengarna på utbetalningar istället?

            wtf…

            25 miljoner på en kampanj som en del inte ens förstår syftet med? Vart är denna värld påväg? Jag måste säga att jag är riktigt ledsen för alla som inte av olika anledningar kan jobba när dem får en käft på smällen samtidigt som FK kastar ut pengar på sådant här skit. Fy säger jag bara..

        Så då blev det 10 millar var till Therese och Bella?
        Och 5 millar till resten av kampanjen?
        Bra timpenning.
        Arvode i klass med Mikael Persbrandt för huvudrollen i en långfilm…

    Jag blir så otroligt provocerad!
    Nej, jag har ingen aning om hur just dessa två har det, men jag vet hur MIN kamp mot F-kassan har sett ut under åren. När regeringen valfläskade på om att ”vi ska ta bort gränsen för sjukdagar” och ”ingen ska kunna bli utförsäkrad längre” så tänkte jag: Hold your horses people, de hittar på något annat sätt att jävlas med oss. Sagt och gjort, nu sjukskriver de inte folk över huvudtaget. Samma syndrom och symptom som var sjukskrivningsgrundande 2009 och 2012 är inte det längre år 2016.
    Förlåt för långt inlägg, men satfläsk vad jag ogillar Förnedringskassan.
    //Jenny

    Det är ju också en jäkla skillnad på vad man har för jobb. Ja är man youtuber eller bloggerska eller designer eller vad de nu har för glamourösa yrken, ja då kanske man orkar arbeta lite. Men jobbar du t.ex. inom vården som jag som arbetar som kurator. Nä då ska du nog faktiskt vara helt frisk för att kunna ge stöd åt andra människor som mår dåligt. ”Nä men du vet Greta jag är bara lite frisk så jag hjälper dig bara till 25% idag, resten får du klara själv.”

    12 000 ?!? I månaden? Wow! Sjukskriven direkt ut från gymnasiet och får nu efter att jag fylt 23, 6000 så ja hade varit väldigt tacksam för 12 000

    Camcam har din tekniker dött eller? Trodde han skulle fixa så man slapp skriva in sitt namn varje gång man kommenterar. Och jag som kommenterar 24/7 tycker det är exrta störigt. Chop chop!

    / Hmm ∞

      How many times do I have to flush to get rid of you? :mrgreen:

    Tycker folk ska låta bli att säga att Blondinbella och den andra tjejen inte varit sjuka ”på riktigt”. Allt är inte svart eller vitt. Kommer alltid finnas någon som mår sämre, får man själv inte må dåligt då? Oempatiska ni är allesammans.

    Och, hon som skrev kommentaren du citerade: hon orkar inte sätta på sig sina strumpor (???) eller äta, men skrolla runt på bloggar, Facebook och massa annat, det orkas med? Och lämna kommentarer?

      Why don’t you check eBay and see if they have a life for sale. :mrgreen;

    Skiter i hur sjuka Therese o Isabella har varit.
    Jag blir bara så FÖRBANNAD på FK som tror att detta gör folk friska och motiverade! Vad fan? Vad betyder ens för laget Sverige. Sverige är inget lag! Ska man ”ta en för laget”? Är det det som de menar? Jobba fast man är sjuk så man inte är en börda?

    Jag är ryggskadad med en kronisk sjukdom i botten och har kämpat röven av mig för att utbilda och jobba heltid.
    För 5 månader sedan blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom. Började nyligen jobba 25% och är fullkomligt utmattad av det. Och då gör jag inte ens mina vanliga uppgifter.

    Fattar att det är nedklippt men hur ska någon som BB som fick ont i magen, och såvitt jag vet aldrig gick på sjukpenning, kunna få mig att känna mig pepp? Fan, jag klarar knappt att duscha 2 ggr/vecka, ligger i sängen 12 timmar om dagen och glömmer exakt allt om jag inte skriver ned det. Tappar ord, tappar hår, tappar humöret. Orkar inte vara social och har noll koncentrationsförmåga.

    Ingen välsminkad och leende tjej som pratar om att vara ”lite sjuk och lite frisk” kan göra mig friskare. Det tar sin tid och kräver både läkarkontakter, psykologsamtal och en jävla massa andra saker.
    Är less på denna samhällsutveckling och människosyn. Ingen vill vara sjuk, eller slåss med försäkringskassan och arbetsgivare.
    Skit ner er försäkringskassan. Skit ner er!

    For the record måste jag bara få med listan över sjukdomar, syndrom och diagnoser som Isabella har/har haft genom åren. Obs listan är inte fullständig utan det kan finnas mer:
    Det har blivit bättre med Isabellas hälsa sedan hon fick barn. När man har barn blir den egna hälsan alltid underordnad barnets behov och välbefinnande. Ett gott tecken.
    Tidigare var Blondinbellas blogg alltid full med rubriker som
    Utbränd!
    Dyslexi!
    Sjukhusvistelse!
    Magsår!
    Körtelfeber!
    Mykoplasma!
    ADHD!
    Smärta!
    Extrem huvudvärk!
    Missfall!
    Morfin!
    Cystor!
    Feber!
    Kräkningar!
    Svullet ansikte!
    Depression!
    Håravfall!
    Svår acne!
    Tandläkarskräck!
    Dyslexi!
    Drama!
    Och det var titt som tätt utsagor om astma, allergier, laktosintolerans, glutenallergi, glutenintolerans, IBS mm.
    Undrar hur mycket av allt detta som var verkligt och inte bara påhittat för bloggens skull. I annat fall måste Isabella vara ett riktigt måndagsexemplar när det gäller hälsan.

    Videon var riktigt dålig, för dem flesta blir sååå mycket sämre än ”ont i magen” och ”lite sjuk lite frisk”
    Det jag dock ser som ett problem när folk går in i väggen är oftast att dem inte orkar diska, tvätta, städa, laga mat, dem får det svårt ekonomiskt, osv och allt detta gör sen bara att dem mår sämre och det blir en ond spiral. Även sett personer som går in i ett ”det är så synd om mig” tänk och då mår man inte heller bättre. Tror att folk som går in i väggen eller helt enkelt inte mår bra psykiskt/mentalt behöver hjälp för att snabbare bli friska, dem behöver hjälp för att må bra och där i Sverige är vi ganska dåliga…

    Jag blir riktigt less på FK och detta nya kampanj som dom kör med. Samt att vad vill dom utav dessa videos?!?!

    För 4 år sen var jag med om en bilolycka som orsakade skador i min nacke och rygg som jag än idag kämpar med. Jag förlorade känseln på högersida i samband och läkarna sa att det är pga utmattningssyndrom. Några månader efter när jag hade legat inne på neurologen så gick min pappa bort och jag gick in i väggen.. Det kändes verkligen som att jag gick in i en vägg när polisen stod framför mig och berättade att dom hade hittat min pappa. Jag sov inte på 3 veckor, låg bara i sängen helt förlamad och samtidigt kämpade jag med att få igång kroppen med träning och sjukgymnastik.

    Hela mitt liv hade rasat ihop och läkarna ville inte förlänga min sjukskrivning och skickade mig till arbetsförmedlingen 5 dagar efter min pappas begravning. Så jag tog min rullstol (kunde fortfarande inte gå rakt) och släpade mig själv till arbetsförmedlingen med tårar rinnandes och sa att jag skulle börja söka jobb.

    Handläggaren som tog emot mig blev riktigt förbannad på både FK och läkarna som tvingade mig att jobba trots att jag precis hade gått in i väggen, förlorat min pappa och lärde mig att gå igen med min rullator. Ryggen värkte, nacken värkte och högersida ville inte samarbeta med resten av kroppen.. Handläggaren höll min hand, förstod min situation och såg till att jag inte behövde söka jobb men att jag ändå skulle få ersättning eftersom jag fick ingen sjukpenning längre.

    Jag fortsatte kämpa med att hitta en annan läkare som ville hjälpa mig och tillslut hittade jag min fantastiska läkare som är min läkare än idag. Hon sjukskrev mig, förklarade tydligt i intygen att jag kunde inte alls arbeta och satte mig på smärtrehab. i 2,5 år kämpade jag och idag jobbar jag 100%, tack vare att jag fick återhämta mig och träna. Idag får jag väldigt mycket hjälp från både arbetsförmedlingen och min läkare – jag har fantastisk arbetsgivare och jag mår bra idag!

    Jag har tyvärr andra kroniska sjukdomar också och blivit opererad i magen 2 ggr, så jag kommer aldrig bli 100% frisk men jag kan iaf arbeta med det jag arbetar med idag 100% <3

    Men HUR kan folk på riktigt här inne säga att 12.000 kr är mycket för alla människor i månaden? Hyresrätter här i Stockholm kan gå upp mot just den summan varje månad och högre och då är inte el eller något annat inräknat. Sen tycker ni man ska ta sitt ansvar och flytta. Jaha… VART då? Vart välkomnar dom sjukskrivna hyresgäster?

      12.000 kr är inte mycket alls, endast om man är ensam och har ingen annan att försörja. Då kan man leva på den summan ett tag… Man får tyvärr omprioritera och leva på det man har.

      Jag själv får ut endast 7500 kr i månaden med en hyra på 6000 kr, internet på 300 kr, mobil, el på 250 kr, försäkringar och busskort. Det stannar endast några kronor kvar när allt är betalt. Jag praktiserar just nu 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan… så jag försöker ta helgpass på andra ställen så man får in en liten slant till mat. Men jag klarar mig ändå, man får helt enkelt omprioritera och leva efter det man har för tillfället.

      Jag har som sagt funktionsnedsättningar, sjukdomar och skador i nacke/rygg som gör att jag inte kan arbeta med vad som helst utan arbetet ska anpassas efter mig. Så det är svårt att bara ta vilket jobb som helst 🙂

      Så 12.000 kr i månaden är lyx för mig haha!

        Fast hur ska man leva på 12.000 kr i månaden om hyran är 13.000? Min pojkväns kompis är i den situationen nu. Han kan flytta men vart då? Vart tar dom emot sjukskrivna hyresgäster? Som någon skrev tidigare att dens mamma hade cancer och två månader kvar att leva. Hur skulle hon göra i en sån situation?

          Du får helt enkelt flytta till en billigare lägenhet

      Du får flytta till en billigare lägenhet och den ligger inte i sthlm där priserna är höga.

    Jag blir ledsen när folk skriver att man måste vara t.ex helt sängliggande för att få klassas som utmattningsdepression/syndrom eller inte kan jobba på flera månader om inte år. Annars är man bara bekväm och borde inte få diagnosen. Jag var sängliggande de första veckorna efter mitt insjuknande då min hjärna var luddig den lilla tid den orkade vara vaken, men har idag påbörjat min väg tillbaka tack vare en bra psykolog och KBT. Nyligen börjat jobba 25% även om det känns som 100% för mig. Jag har genomgått utredning av både läkare och psykolog som gett mig diagnosen.

    Kom ihåg att utmattning ter sig olika från person till person. Finns trots allt olika grader av den, olika symtom (alla drabbas inte av allt) och det går olika fort för olika människor. Ingen ska förminskas oavsett symtom eller längd på dessa.

    Så snälla sluta tryck ner andra människor som har uttalad psykisk ohälsa oavsett om graden på den är ”lättare” – försök istället att stötta varandra. För ja, tillsammans kan vi ge omgivningen en nyanserad bild av hur psykisk ohälsa faktiskt kan yttra sig. Jag personligen tycker det är bra att det börjar synas och pratas mer om just den psykiska ohälsan som annars har varit rätt osynlig.

    Kan också förstå att det är irriterande och stickande i ögonen att de endast intervjuar kändisar som enligt många upplevs ha det ”lättare” både gällande ekonomi och symtom. Däremot måste vi komma ihåg att FK kan vinkla videon på detta sätt även om personerna i den kan ha haft ett helvete. Personerna befinner sig dessutom inte mitt i det just nu som många andra – därav upplevs det nog inte ge en helt tydlig bild då de är uppiffade och ler genom hela videon i princip.

    Jag försvarar verkligen inte FK då jag fick vänta flera månader på min ersättning för att läkaren missat skriva EN mening i rätt ruta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.