När ska man låta barn gå ensamma till aktiviteter?

Katrin Zyto:
katt

Så nu till min fråga. Han är sex år. Han är svintrygg, helt orädd och väldigt ansvarsfull. Jag är igen hönsmamma. När får han ta sig från skolan till Taekwandon själv? Det är att ta en buss utanför skolan, kliva av. Gå över ett övergångsställe men stort (Valhallavägen). Sen gå Sibyllegatan ner en liten bit. Han hittar, han skulle inte gå på rött. När? Tycker ni? Han får en mobil av mig såklart när det är dags./Katrin

Katten Z bor mitt inne i stan så frågan blir ju aningens mer komplex då. Svaret på samma fråga om ett barn i en mindre ort eller till och med här ute på Värmdö kan ju bli ett annat men jag är intresserad av hur ni gör eller skulle gjort. Eller kommer att göra.

Vår nioåring cyklar till och från skolan själv nu och det är raka spåret på en cykelväg och sen över ett övergångsställe vid skolan.
Jag har inte varit delaktig i det beslutet eftersom det är något som hans föräldrar givetvis fattar beslut kring men han känns stor nog även för mig och verkar nästan at vuxit lite med det nya ansvaret som lagts på honom. Givetvis har han en mobiltelefon. Men att släppa lös honom själv inne i stan?
Nej, det skulle JAG verkligen inte göra och inte hans föräldrar heller.

Vad tycker ni?
Är Ringo stor nog att åka buss och liknande inne i stan själv?

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon kan säga till honom att han får åka själv men hon skuggar honom och ser hur han och medmänniskor beter sig ?

      Smart faktiskt. Ingen dålig idé

        Ha ha, jag förstår att allt du hör uppfattas som smart. Men jag är ändå osäker på om du verkligen förstår. Jag misstänker att du mest lotsas,för…

        I heard you took an IQ test and they said you’re results were negative. ” :mrgreen:

          Låtsas*
          Your *

            Du är på varenda blogg för att leta efter nåt du kan gnälla på! Stackars krake vilket tomt liv du verkar ha !

          Här*

          Ditt eget IQ-test verkade gå dåligt? Gå en språkkurs, eller två. Både svenska och engelska. Hehe

            Har du hört talas om autocorrect? Nej det har du nog inte så hmm har rätt om ditt IQ.

            Bara så du vet så har vi alla fattat att du patetiskt sitter och gillar dina egna inlägg.
            LOSER!!!

            Vad håller du på med?! Svarar på dina egna inlägg? Nog för att jag visste att du var en besserwisser men nu har du ju kukat ur på riktigt.

    Ingen aning hur vi kommer göra (sonen är bara 1 än så länge) Tror det beror mycket på hur individen känns också, men sex år känns väldigt tidigt rent spontant kan jag tycka.

    Min lillkusin cyklade själv till skolan när hon var 6 och dom bor mitt i Köpenhamn

    Hur jag än skulle resonera ang ålder, lämplighet, osv så skulle jag aldrig välja att skriva ut på sociala medier den exakta väg som mitt barn ska ta. Inte ens den nästan exakta.

    Hell to the NO!!!!!
    Skulle aldrig chansa, hur trygg och hemmatam en sexåring än må vara kan hen fortfarande tappa fokus fortare än Anna Book hittar något nytt att gråta ut över i veckopressen.
    Skulle aldrig förlåta mig själv om något hände!

    Absolut inte för min del. Om något år kanske.

    Jag tänker att varför inte fråga hans lärare om råd. De borde ju ha utbildning i barns utveckling, känna till de specifika vägarna och övergångsställena på Östermalm och dessutom känna till hur barnet är i jämförelse med jämngamla. Om hon ärligt vill veta alltså och inte bara provocerar eller vill få upp sin statistik.

    Killen har ju åkt taxi själv så det kan han ju fortsätta med eftersom föräldrarna inte är speciellt barskrapade.

    Fast hon skriver ju inte att han ska göra det nu, utan frågar bara läsarna vilken ålder de tycker är lämplig ? Tvivlar starkt på att hon kommer låta honom gå själv på åtminstone 1-2 år till!

    Det beror på hur moget barnet är. Min son är 7 år och han känner sig inte redo att åka själv någonstans och jag känner inte heller att han är redo. Det får vänta i alla fall två år till.

    Jag tycker det är svårt att avgöra. Tjejerna går själva till förskoleklass och 1:a klass genom ett lugnt villaområde och egentligen är jag inte orolig för deras mognad. Stora tjejen är ordentlig, särskilt när hon får ansvar över lillasyster. Däremot är jag orolig för att det kan komma någon ensam galning och då har de inte en chans. Engla, som mördades av Anders Eklund, var 10 år och cyklade hem själv i vad som borde vara den lugnaste idyll. Men fel man på fel plats gjorde att hon dog.

      Men det som hände Engla skulle ju ha kunnat hända en 16-åring också, eller för all del en 33-åring.

        Lisa…

    Som det ser ut idag så kommer jag nog skjutsa mina barn tills de tagit körkort själva. Skämt åsido. Skulle absolut inte låta en 6åring ta sig emellan hemmet och sin fritidsaktivitet, man vet vad det finns för människor där ute och på den punkten ser jag hellre att man är en hönsmamma.

    Sex år? NEJ!!!!!!!!!!

    Varför i hela helvete skriva ut exakt vart han kommer att gå?! Ensam dessutom. Finns många sjuka människor där ute.

    Nej nej nej…inte i dagens samhälle med allt som händer!!! NEJ!!!

    Min dotter är 3 månader och hon får gå ensam när hon är 30 år gammal eller det är fred på jorden, whatever comes first!

    Jag brukade få gå till lekskolan i Rinkeby själv på det glada 80-talet. Var väl 5-6 år så där. Var ju mestadels gångvägar, så ingen biltrafik överhuvudtaget förutom ett litet övergångsställe. Statistiskt ska det ha varit ”farligare” då än nu men tror folk är ängsligare nu. Samhällsklimatet är ett annat.

      Tvärtom. Statistiskt sett är det farligare där NU än då.

        Har inga siffror så vet inte exakt men menade allmänt och inte Rinkeby specifikt. Till saken hör att det faktiskt hade varit ett fall där ett barn kidnappats eller något i ett av husen på min väg men det förde bara med sig att mamma påminde mig lite extra om att inte gå där det var ödsligt eller prata med någon främmande. Så det verkade i alla fall finnas ett exempel väldigt nära (verklig eller hörsägen kvittar i det här fallet, vi trodde ju alla att det var verkligt) och ändå kunde mina föräldrar skicka ut mig själv. Så även de flesta andra i området.

    Jag tycker inte att barn ska åka buss själva förrän de är 12-13 år. Ska de promenera en kortare bit till och från skolan så kan de vara kring 8-9 år. Men inte 6! Alldeles för litet.

    Du har tagit detta inlägget från skvallerbloggen (madde) haha

      Vilken? Nyfiken som jag är…

        @bägge kommentarerna ovan.

        You bring everyone a lot of joy, when you leave the room. :mrgreen:

    Absolut inte!!! Hur kan hon ens tänka på tanken???

    Nej han är för ung för det. Så det är inte ok.

    Jag har nästan blivit rammad av ungen (Ringo) i stan när han i full (men okontrollerad fart) på sin förbannade hoverboard. Lååångt efter kommer Katrin stånkandes med barnvagnen. Ytterligare en bit efter det kommer minstingen (Rambo?) på någon trehjulingshistoria. Hon hade noll koll på ungarna. Jag hade kunnat kidnappat den ena eller den andra eller nej, fanimej båda utan att hon hade märkt det (obs! jag har inga planer på att kidnappa något av hennes barn, jag tycker knappt om barnen i min släkt och än mindre gillar jag främlingars barn). Så om Ringo åker själv blir det tyvärr inte mkt skillnad.

    Jag vill dock tillägga att jag tycker ungen är för liten att både åka själv samt vara så oövervakad i trafikerad stadsmiljö. Fem år till krävs.

    Jag fick gå själv till skolan när jag var 7. Men jag bodde i en håla. I en stad… 9 kanske.

    Jag gick till skolan, ca 1 km i ett villaområde, från kanske tvåan till femman. Sedan behövde jag byta skola, och ta buss + tunnelbana dit. Mamma följde med de första gångerna, men sedan gick det bra! Det är såklart individuellt (både vad barnet klarar av rent ansvarsmässigt men också vad föräldrarna har möjlighet till i form av följe/skjuts) men runt 11-12 känns som en rimlig ålder för mig.

    Nej absolut inte, alldeles för liten! Dagens samhälle är inte tryggt för små barn, ja inte för någon…knappt man själv ens vågar gå ut ensam.

    Jag bor också på Östermalm, med en femåring, och jag skulle ALDRIIIG låta honom åka själv. Blir orolig över bara tanken

    Det är självklart okej om de känner att han klarar det!

    När du, Camcam, gick på lekis (som det hette då, för 30 år sedan) hade jag aldrig tillåtit dig att ta dig till och från det. Lika så när du och storasyster började skolan.

    Inte förrän Ni hade börjat mellanstadiet, fick Ni börja cykla själva.

    Det var en tryggare värld då, men så mycket kunde ändå hända på vägen. Idag och i en storstad… ALDRIG… att jag skulle släppa ut en 6-åring på egen hand. Jag tycker att Katrins fråga låter mer som att hon inte vill bli störd i sitt egna liv, av något så trivialt som att ”hämta och lämna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.