Borde Bella kanske hålla lite låg profil?

Blondinbella:

img_6153

Bella berättar glatt på bloggen att både hon och Odd köpt nya ringar i Dubai eftersom det är runt 25% billigare än i Sverige men kanske borde hon inte gjort det?
Enligt Tullverkets hemsida så ska man nämligen betala både tull och skatt på varor över ett värde av 4300 kr.

En alliansring i rött guld (här säger dom gult?) och 0,5 carat med diamanter. Väldigt fin. Det har inte varit det lättaste att hitta en ring som går ihop med min första (1,1 carat) men nu gjorde jag det. Tycker att det blev väldigt fint tillsammans. Jag såg en fråga om det inte är risky att handla smycken här men butikerna här är ju som vilka juvelerare som helst. Men priset blev cirka 25% billigare. Väldigt bra.//Bella

bella

Hur noga Tullverket är med såna här kontroller vet jag inte men Bella skulle ju kunna fungera som ett varnande exempel för andra inresande om det vill sig riktigt illa och att någon faktiskt bevakar när de landar på Arlanda.

En av Bellas läsare skriver i en kommentar att alla inköp över 5000 kr som göra på kort i utlandet per automatik skickas till Skatteverket för kontroll men vad sanningshalten i det är vet jag inte för jag såg inte det på hemsidan.
Någon som vet säkert?

bella2

22 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ah fast det är ju om man proppar väskan full med nya saker med prislapparna kvar, för att inte kunna åka och köpa stora kvantiteter privat och sälja dyrare här hemma. Saker som du har tagit av prislapparna på är lugnt! Så Bellas ring är safe.

      Safe kanske den är. Men det gör det inte lagligt.

      De flesta som åker fast i tullkontrollen gör det på grund av tips och underrättelser. Tullverket har – likt polisen – en underrättelsetjänst som samlar in information som kan föranleda en tullkontroll både vid gränsen och inne i landet.
      Vet inte om Tullverkets underrättelsetjänst läser bloggar. Men jag antar att de är människor de också…

    I normalfallet är det ju helt omöjligt att veta vad folk köpt utomlands och vad de hade med sig när det åkte så tror knappast Tullverket lägger ner energi på att kolla sånt. Däremot sånt som det finns restriktioner på t ex tobak och alkohol samt piratkopierade produkter. Himla onödigt inlägg, känns som din bloggversion av kvällstidningarnas ”Här är personerna under 40 som tjänar mest i DIN kommun”, dvs total nyhetstorka. Bättre kan du!

      Det var dock en lång diskussion om detta bland bells kommentarer till inlägget!

      Att tullen missar massor med varor som skall deklareras vid ankomst gör det inte lagligt för dem som handlat.

    Alltså hur många gånger har hon köpt nya ringar?? En 1 caratare går på runt 107 000:- i vår butik. Shit, vilken överkonsumtion.

      Jag är 100% okunnig med allt som har med smycken att göra men vad är skillnaden på karat och caratare?

        Tror att hon använder det engelska ordet ”carat” och lägger till -ara bara.

          Lägger till *are ska det stå

          Näää carat syftar på diamanter. Karat är guld.

            Jo, jag vet va karat är. Hon kanske menar att 1 karat med rött guld kostar 107 000 kr, så hon syftar på diamanten. Ingenstans kan jag hitta något på svenska som heter ”caratare”

            Hon menar en En-caratare. Som en-centare.
            Alltså en stycken diamant på 1 carat.
            Lite knäpp böjning bara 🙂

            Förlåt, lite ”tal-språk” från att ha jobbat med det i ett par år 🙂 menar en ring med en diamant på 1 carat.

            Förlåt, lite ”tal-språk” från att ha jobbat med det i ett par år 🙂 menar en ring med en diamant på 1 carat!

        Carat är viktmått på ädelstenar, karat anger renhet i metaller, t.ex. guld

      Förlåt, lite ”tal-språk” från att ha jobbat med det i ett par år 🙂 menar en ring med en diamant på 1 carat!

    Självklart är det svårt att veta vad folk har med sig och vad de köper på plats.

    När man köper någonting dyrare så har man ju dock ofta intresse av att behålla kvitton och diamanternas äkthetsbevis (eller vad det nu kan kallas). Om man köper en designerhandväska som bloggare ofta gör så vill man behålla orginallådan, äkthetsbeviset och allt annat krams som kommer med.

    Kvitton och äkthetsbevis vill man ju ha om man vill fixa något på garantin och eftersom man kanske ser den som en investering och därför tänker på andrahandsvärdet.

    Om man mot förmodan blir haffad på en stickkontroll så kan det ju vara svårt att förklara varför man bär med sig ett äkthetsbevis på en vara som ser alldeles splitterny ut och som man påstår att man köpt innan resan.

    Jag vet bara att Skatteverket ålägger företag som ger ut betal- och kreditkort (alltså banker och finansbolag) att rapportera hur korten utnyttjas utomlands. Dock har jag inte sett vilken beloppsgräns som finns för det får man väl anta att det finns.
    Syftet med rapporteringsskyldigheten är i första hand att spåra dolda tillgångar som inte beskattats. Vet inte om Tullverket har någon glädje av dessa uppgifter – ofta får ju svenska myndigheter inte dela information mellan sig om det inte finns stöd i lagstiftningen.

    Vi köpte våra ringar i usa. Även med tullen och det var det billigare än att köpa en liknande här 🙂

    En sådan ring kostar kring 700 USD i UAE – så det är inga jättesummor vi pratar om här

      Säg det till tullverket 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.