Två ADHD-relaterade frågor

Blondinbella:

Men ADHD är inget jag gör en grej av, inte att äta medicin heller. Det finns inget tabu i det. Inte i min värld i alla fall. Jag skulle aldrig någonsin välja bort diagnosen och skulle barnen ärva det skulle jag bli glad. //Bella

1. ADHD är inget som Bella gör en grej av?
Tillåt mig småle. Bella nämner sin ADHD ungefär lika ofta som Dessie tar bloggpaus.När jag söker på ADHD på hennes blogg får jag upp runt 70 inlägg som handlar om ADHD och det finns förmodligen många fler.

2. Om barnen ärver hennes ADHD så blir hon glad?
Är det något att glädjas över?

En av Bellas läsare skriver så här vilket känns mer realistiskt.
Tror ni att Bella kommit dit hon är idag på grund av sin ADHD eller trots sin ADHD?

adhd

Okej, det blev tre frågor men hey.. =)

28 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  OT! Paow har gjort ett försvarsinlägg på sin blogg angående tjejen hon hängde ut. Jag tycker fortfarande det var fel att hon hängde ut henne och skrev hora,
  men om det hon skriver stämmer så kan jag tycka att hennes irritation är mer befogad…

  ”Tack vare”, inte ”på grund av”!
  I övrigt tyckte jag det här inlägget var lite väl syrligt, eller egentligen tycker jag nog att de flesta inlägg de senaste dagarna varit lite väl syrliga.

   you’re just overreacting

   Men stick då!! Sluta förpesta ner kommentarsfältet för alla oss andra som älskar den här bloggen!

    Vilket moget och konstruktivt svar. Ditt svar är ett exempel på mentaliteten som jag tycker råder här inne just nu.

    Till Cam: Jag kanske var otydlig, jag visste inte riktigt vad jag skulle skriva, så jag gör ett nytt försök. Jag uppskattar verkligen Bloggbevakning (har hängt här sedan bloggen var alldeles ny!) och jag vet att du är en skribent som är bra på att ta till dig kritik. De senaste dagarna har jag upplevt att språket här inne har varit hårdare än vanligt. Du kanske har fullt upp med att reflektera över Flashback-inlägget, vad vet jag.
    Det är små kommentarer som gör att jag reagerar, t.ex. att du ”småler” i inlägget ovan tycker jag gör att inlägget får en hånfull ton. Eller att du klipper ut vissa delar av bloggares inlägg och vinklar dem så att de mister sin egentliga betydelse, och sedan går hårt åt bloggaren.
    Jag minns att jag har reagerat en gång förut, och då visade det sig att du hade en jobbig period. Jag hoppas att det inte är så den här gången och att det är jag som är ”just overreacting” och ska ”sticka härifrån då!!!”.

     Det känns lite som jobbig period med tanke på alla dessa felstavningar här och var i inläggen. Glöm inte att ta hand om dig själv också CamCam.

      Tack! ❤️

     Vad är det för inlägg på flashback du syftar på A? Menar inte att kapa det du pratar om, det känns bara som att jag har missat något här?

  ”Jag skulle aldrig någonsin välja bort diagnosen och skulle barnen ärva det skulle jag bli glad. Eller glad kanske är fel ord men jag skulle inte känna sorg eller oro. Det är en jäkla kraft som har tagit mig väldigt långt. Att få vara fylld av energi är tacksamt i många fall.”

  Om man fortsätter läsa efter punkten så förklarar Bella vad hon menar med att ”bli glad” om hennes barn ärver det. Jag tycker att det är en ganska sund inställning till att hennes barn möjligtvis ärver hennes adhd, att inte tillföra massa oro och ångest över det hela.

   Håller med.

   Man kan ju inte kapa ett citat så att det blir något helt annat än det stod i bellas inlägg…

    Fast hon skrev i kommentarerna i sitt inlägg att hon skulle känna glädje om hennes barn fick adhd…

     Ja men det var ju inte det svaret Camilla delvis citerade. Dessutom förklarade ju Bella hur hon menade i inlägget…

  Ännu en käftsmäll mot oss som har ADHD på papper.
  Sluta sprid myten om ”Superkraften”

  Med vänlig hälsning, mamma till barn med samma svårigheter

   Varför är det ett slag i ansiktet?
   Jag tänker att allas ADHD skiljer sig åt. Och att det snarare är något som bör lyftas fram mer, gällande alla diagnoser, istället för att alla ska in i samma mall.

   Att en har det på ett sätt säger inte att en annan med samma diagnos har det på samma sätt. Förståelsen för det kan bara öka genom att olikheter och människors egna personliga upplevelser får lov att lyftas fram.

   Jag kanske minns fel, men är inte Bella den som faktiskt har gått en utredning och har papper på att hon har adhd?

    Ja men det tror jag oxå!
    Däremot tror jag hon byggt upp en bild av en enormt stark och handlingskraftig kvinna och då blir det automatiskt mycket snack om ”superkraft” ☺️

   Jag har adhd samt barn med adhd. Det ÄR verkligen en SUPERKRAFT om du lär dig hantera dess negativa sidor. Det tar några år och väldigt mycket energi från föräldrar MEN när ni väl kommit dit tycker jag att det bara finns fördelar!

   Jag tycker att det är synd att många med adhd ”skyller på sin adhd” när det inte fingerar som det ska. Det GÅR att övervinna det negativa men det är ett jobb livet ut.

   Jag har adhd och har inte farligt mycket problem, jag har lärt mig att leva med det och använda det till min fördel. Det ända är att jag inte kan ha ett jobb där jag måste sitta still, men jobbar på förskola och det funkar perfekt.

  Om du tycker Bella ofta tar upp sin ADHD-diagnos, vad gör du Cissi Wallin…?!

   Du = då

  Så man medicinerar bara för skojs skull?
  Ja om Bella bara ser det som positivt så tycker jag det rimmar illa med att äta Stratera.

  ADHD innebär även ökad ”risk” för Autism och det är en prövning om något. Tro mig…

  Har du diagnos själv? Jag anser nämnligen att det spridd en rosaskimrande syn på livet med funktionshinder.
  Vi ska däremot inte skämmas och det är bra att NPF lyfts i media men det borde ske på ett vettigt sätt.
  Läs gärna i Bellas kommentarsfält – det är mer hennes uttalanden där som jag reagerar på.

   Jag håller med dig, Lillgammal. Har själv Autism och ADD, och jag tycker synen på dessa diagnoser är rent löjlig. Ja, det finns fördelar precis som det finns nackdelar med dessa diagnoser, men inte fan är det en ”superkraft”. Har man inte problem/svårigheter/hinder i sin vardag så förstår jag inte ens varför man fått en diagnos? En diagnos sätts av en anledning. Tycker folk har en så grandios syn på NPF-problematik.

   Självklart kan man lära sig hantera sin diagnos och göra det till en tillgång, men ser man NPF-problematik som en superkraft så hade man väl inte behövt en diagnos från början?

   Sen är det självklart ett brett spektrum. Vid lindrigare ADHD/ADD samt om du ”bara” fått diagnosen Drag av Autism (autismspektrastörning > autistiska drag ospec) så behövs oftast inte medicin/habilitering men detta skiljer sig mycket. Som någon skrev ovan, vem äter medicin för skojs skull? Behöver du medicin har du väl en grövre form och ligger längre ner på spektrumet? Och har du så lindrig form av NPF att du klarar dig utan medicin, hur kan man då ta i så pass mycket att kalla det för en superkraft?

   Menar verkligen inte att förolämpa någon, och jag ifrågasätter inte Bellas diagnos. Ifrågasätter inte någons ADHD/ADD/etc. Men den synen samhället har på dessa diagnoser påverkar folk som mig (som har relativt grov form av NPF) negativt då jag känner att folk bagatelliserar mina problem, och det är därför jag kände att jag behövde göra min röst hörd.

    ♥️

   Att man i det stora hela ser något som positivt är inte detsamma som att det bara är positivt. Bella skriver väl ganska ofta om de negativa sidorna också.

   Jag måste nog säga att du verkar ta allt detta lite för personlig och vrider till det en aning.

    S: Vet inte om det var mig du skrev till men jag svarar ändå. Anledningen till att jag tar det ”personligt” är för att JAG påverkas av den syn folk som Bella har på NPF-diagnoser. Mina diagnoser blir ofta förringade pga detta synsätt. Klart folk som har denna snedvridna uppfattningen gör så att även andra blir missuppfattade och påverkade negativt? Därav min reaktion.

  Till er som reagerar på att bella använder ordet ”superkraft” när hon pratar om sin ADHD.

  Jag har tre vänner med diagnosen. Alla tre påverkas väldigt olika av den. Den första är väldigt driftig, jobbar mycket och har oftast väldigt mycket energi. Den andra är också driftig och jobbar mycket, men har däremot inte lärt sig att också slappna av och kraschar ibland. Den tredje är inte särskilt driftig av sig, har oftast ganska lite energi och vet heller inte hur man slappnar av. Den första är väldigt lik Bella på många sätt. Hon tar tillvara på all energi på ett bra sätt och, fokuserar alltid på det posiriva och hänger inte upp sig när saker går fel. Och så har hon lärt sig hur hon ska göra för att slappna av. För henne är hennes ADHD på många sätt en superkraft. De tbåda andra har en mer negativ inställning, i allmänhet. De ältar saker som är jobbigt och går fel. Och de vet inte hur man slappnar av och tar det lugnt. Speciellt den tredje är raka motsatsen till Bella och har det väldigt tufft med att hantera vardagen.

  Alla upplever, ser på och hanterar sin ADHD olika. Endel ser den tom som en superkraft. Det kanske är provocerande att höra om man själv har det kämpigt, men det gör det inte mindre sant för det. Alla måste få lov att yttra hur de själva känner. Att någon ser mer positivt på sin ADHD än man själv gör förminskar inte ens egna kamp eller smärta. Man har fortfarande rätt till sina egna känslor och upplevelser, precis som alla andra.

  Jag tycker att det är jättebra att människor pratar om hur de upplever sina diagnoser så att alla inte petas in i samma mall.

   Jag kan delvis hålla med dig. Tror nog problemet snarare ligger i att alla människor med ”grövre” problematik buntas ihop med de med ”lindrigare” diagnos (dvs de som snarare ser det som något positivt) och därmed blir provocerade. Det är snarare där problemet ligger tror jag. Man får inte glömma att det är ett spektrum. Problemet ligger nog inte i hur man själv känner kring sin diagnos, utan i hur samhället betraktar en. Dvs klumpar ihop alla NPF-folk i samma fack. Stör mig nog mest på att folk tror det är samma för alla, och att folk blandar ihop mig med folk som Bella – inte på att folk som Bella är positiva kring sin diagnos egentligen. Nu generaliserade jag nog också en del i min kommentar, men antar att det var för att jag inte riktig såg roten till min känsla fören typ nu.

   Dessutom har man en lindrigare variant kanske det blir mer ett vektyg, och har man en svårare variant så blir det ett problem? Bara spekulerar nu, men det låter logiskt 🙂 Kanske därför folk uppfattar det så sjukt olika.

  Är det någon mer än jag som reagerade på att BB ”förändrades” när hon var insnöad på tv serien bron?! Verkade som om hon närmast ville vara som huvudpersonen saga..Tycker att hon antyder rätt ofta att hon har någon form av Aspbergers? Hon kan ju tydligen inte förstå ironi bland annat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *