Vad äter GabJossan och Fjordingen egentligen?

Madeleine Ilmrud:

aa

Utan att överdriva vi lägger ungefär mellan 12 000 – 15 000 kr på MAT varje månad.//Madeleine

Om hon och hennes man och deras man och deras 9(!) barn äter för denna summa varje månad så undrar jag vad tusan GabJossan och Fjordingen äter eftersom de berättat att de spenderar runt 10 000 kr på mat varje månad? PÅ MAT?
Saffran? Gåslever? Rysk kaviar? Lagrad champagne? Vit tryffel? Raskatter?

Hur fan kan de göra av med 10 papp när Madeleine och hennes man föder hela sin familj på nästan samma summa?

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Polygami?? ?

    ?

    Dyrt med färsk frukt och choklad!

    Jag är en person och äter väl för ca 1500 per månad, utemat ej inkluderat. Men är man två normala personer och lägger mer än 4000 på mat på en månad slösar man, inget annat. Det är min åsikt.

      Haha men va? Vem är du att bestämma det? :p

      Jag och min man lägger en hel del på mat – vi köper bra kött, eko, krav, fairtrade, mycket frukt och grönt etc. Och så äter vi ute mycket med vänner.

      När jag var student åt jag för 1500 per månad. Som heltidsarbetande med bra län ser jag inga skäl till att hålla mig till en sån låg budget bara för att.

        Fast nu skrev ju Emilia sin åsikt om detta och ingenting som hon har bestämt.
        Skillnad.

        Man brukar säga att 1500 är vad en person kan klara sig på under 1 månad. Det är tex så socialen räknar men sen om man har mer pengar så tror jag de flesta lägger mer pengar på mat med bra kvalite, närproducerat och även ekologiskt. Det är stor skillnad på att köpa en hel kyckling för 45 kronor och en hel ekologisk kyckling för 250 kronor.

    Vi lägger minst tio på mat i månaden. Då räknar jg ej med uteluncher för maken. Vad kostar? Frukt o grönt. Färskt kött. Juice.

    Vad är normalt att lägga på mat egentligen? Utan att blanda in ovanstående bloggares utgifter, vad är normalt?

      Svarar mig själv eftersom jag hittade på Konsumentverkets hemsida. Ca 4200 för två vuxna i månaden är tydligen deras budget.

    Vi lägger lätt 7-8000, 2 vuxna o 2 barn. Planerar dåligt!

    Är 19, bor själv och min mat- och hushållsbudget är på 1000kr/månad. Klarar mig gott och väl på det.

      Nyfiken- vad äter man då?? 🙂

        När jag var student la jag typ 500 – 900 kronor per månad på mat. Potatis och morötter är billigt, precis som havregryn och ris. I övrigt köpte jag säsongens grönsaker och andra tillbehör på extrapris. Det funkade bra för mig, men efter sex år som student är jag glad att jag inte behöver vända på slantarna längre 🙂

          Vad duktigt! :))

        Jag köper på mig typ kyckling när det är extrapris, de långa knäckebrödspaketen brukar kosta typ 10kr, köper inte mejeriprodukter som mjölk/yoghurt eftersom jag inte känner att jag behöver det. Brukar dock ”unna mig” Tropicanajuice haha.
        Storpack med ägg etc, går att hitta på mycket! Köper inte heller kött som fläskfilé, ryggbiff och sånt (pga dyrt och något jag klarar mig utan).

        Tycker inte jag äter särskilt tråkig mat trots låg budget, är pengar jag hellre sparar till kontantinsats 🙂

          Duktig! Man kanske ska inspireras haha.

    Vi (jag, man, son 1,5år) spenderar ca 10 000-15 000 varje månad på Ica, utemat, utefika etc. Men då är ju mycket annat inräknat. Blöjor, hygien etc. Försöker komma undan billigare men det är svårt. Har lite uppfattningen att många tror att de spenderar mindre pengar på sånt än de faktiskt gör!? Hoppas det iaf ??

      Men gud ja! Det gör folk verkligen..

      /Från en som sett ALLA 21 säsonger av lyxfällan… :))

    Vi är två vuxna och en 7-åring och lägger ca 2000-2200kr per vecka. Plus runt 2000kr på restaurangbesök.
    Sen äter djuren för en tusenlapp i veckan med.

    Så runt 16000 går till att föda oss alla. Rätt galet mycket men mat och äta gott är en hobby helt enkelt.

      Matar ni djuren med entrecôte?? Tror mamma lägger typ max 100-200kr/månad på torrfoder till katten.

        Det beror välja hur många djur man har och vilken sorts djur? Är ju skillnad på att mata 14 hästar eller en undulat

        Beror väl på hur många djur man har 🙂

        Fast en säck hundmat av kvalité kostar 7-900 kr. En mellanstor äter ca en i månaden. Så tex två lite större hundar kommer ju snabbt upp i 2000 kr.

        Vi köper foder från Royal Cain till våra hundar och 12 kg kostar 800 i månaden. Vill man ge sitt djur bra foder får man också betala där efter.

          Det gör vi med! Tror fan katternas asdyra mat och svindyra kattsand kostar mer än min mat på en månad. ?

    Tror att man mättar mun efter plånbok men generellt sett så går det väl åt ca 1500-2000 kr pp/mån om man inte räknar m utemat, godis mm

    Vi är två vuxna och vi lägger 5000 kronor i månaden. Vi har levt på mycket mindre, när vi var en student och en arbetslös, men vi är båda intresserade av mat. Vi tycker om att äta gott, laga nya recept osv. Ibland har vi även matkasse, vilket ju kostar en del

    Ni som skriver er budget minus ”utemat”, det blir ju ganska intetsägande? Om man äter ute flera gånger i veckan eller bara någon gång i månaden är det ju också stor skillnad i total matkostnad, och även på hur mycket mat man behöver köpa hem.

    Min sambo och jag är två, och vi lägger drygt 10 000 kr på mat i månaden. Men då är det inräknat att han är lunch ute varje arbetsdag, och jag äter lunch ute några gånger i veckan. Sen äter vi ute en del varje helg också. Så jag skulle tro att vi lägger drygt hälften av budgeten på restaurangmat.

    Tycker inte heller det låter så farligt med tanke på hur stor familj de har. Sen kan man såklart äta billigare, men ändå.

    Jag kan ärligt undra vad typ Petra tungprden och hennes kille lägger på mat. De verkar ju beställa från foodora väldigt ofta, lite vanlig mat, middag för kompisar osv.

    Jag bor själv och lägger 3-4000 per månad. Ingen rysk kaviar hehe

    Pappa och jag handlar för ca. 5000:-/ månad och går ingår vår ”slavlast” och en flaska vin i veckan.

    Vi planerar våra inköp, tittar i reklamblad… och så handlar vi en gång i veckan. Vi snålar inte, men vi kör storkok när det är extrapris på vissa grejor.

    Så i frysen väntar nu kalops, köttfärssås, korv Stroganoff, kycklinggryta… mycket kantareller, blåbär och hallon och det sistnämnda är egenplockat… helt gratis.

    Till nästa år kan vi lägga till jorgubbar, bland egenplockat. Pappa har ju gjort ett nytt jordgubbsland.

    Fy tusan, när jag får hand om Camcams blogg i nästa vecka… himmel vad jag ska sprida mina fenomenala åsikter omkring mig. För jag är ju något alldeles ofattbart klok och vis.

    #storhetsvansinnegalore

      Ser fram emot dina gästinlägg ?? ?

    Här är Konsumentverkets referensvärden:
    http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/Matkostnader/
    Tänk på att många räknar som ”matkostnader” allt de brukar handla på stormarknader och snabbköp dvs även förbrukningsartiklar, kemtekniskt, hygienartiklar, snacks osv.
    Vill man ha lite kolla på detta kan man dela upp kvitton under t ex en månad i vad som är mat och vad som är övrigt. Livsmedel har 12% moms och övrigt 25% så det finns uppdelat på butikernas kvitton.
    Själv brukar jag hamna på 2/3 livs och 1/3 övrigt.

    Vi är två vuxna, ett 19 månaders barn och en katt. Nu ska jag försöka fint omvandla pund till kronor men skulle gissa på att vi lägger (med takeaway och restaurang) 12.000kr. Blöjor, bebismjölk, våtservetter är trevligt dyrt. Vi köper bara kött från slaktaren för i detta land är kött från supermarkets vidriga.
    Men vissa månader kan de gå på 9000kr, beror lixom på. Vi storhandlar varje månad så vissa månader har man ju kvar från månaden innan osv. Min partners matvanor var definitivt dyrare (eller snobbigare som jag kallar det i hans fall) innan vi fick barn haha så innan barn och katt spenderade han säkert 6000kr på sig själv.

      Bor du i England? Har också fått uppfattningen om att köttet är hemskt från varuhusen. Kan du berätta mer? Finns det flera bönder att välja på?

    Är två personer och vi handlar för ca 2400-3000 kr per månad, ej utemat medräknat men äter ute mkt sällan. Då är även schampo, rakblad, tvättmedel, hygien med. Köper det jag vill ha, mkt ekologiskt och en del vegetariskt. Behöver inte snåla!:) skulle aldrig vilja lägga mer pengar på mat.

    För att jämförelserna ska bli relevanta så är det bäst att bara räkna människor. Även om det kanske är intressant att veta vad det kostar att ha ett zoo eller ett stall på gården så blir det svårt att dra några slutsatser för oss som saknar husdjur.
    Sen får man naturligtvis rensa bort restaurangbesök och alkoholinköp från beloppen om man ska jämföra. En del äter ju allt hemma och lagar själva medan andra äter mycket ute eller köper ofta take-away.

    Verkar som många räknar in allt de handlar när hygien och blöjor ingår. Är inte ngt som vi äter iaf och ingår således inte i matbudgeten även om det köps på Ica.

      Den stor del av det man handlar på stormarknader och snabbköp är inte livsmedel. Därför anger en del ”matkostnader” som är väldigt höga eftersom de inkluderar förbrukningsartiklar, kemtekniskt, hygienartiklar, snacks osv.
      För ett hushåll kan sådant som inte är livsmedel kosta 2000 kr i månaden och då blir det en felaktig jämförelse om inte andra inkluderar dessa kostnader.

    Två vuxna, en bebis och en kräsen katt. Vi snittar 6000 kr/mån inkl restaurangbesök. Tycker inte att vi snålar heller, köper nöt/fläskkött och unnar oss godsaker.

    Låter ganska rimligt med 10000 för två vuxna och ett barn. Jag och min man lägger runt 8000 varje månad på mat. Vi äter aldrig färdigmat, någon gång i månaden går vi ut och äter, annars lagar jag allt from scratch. Det som kostar är kött, fisk, och grönsaker. Vill man ha bra kvalitet på det man äter så kostar det. Ganska stor skillnad på att köpa svenskt/närodlat/ekologiskt och annan skit också.

      Mnja, ni äter dyrt enligt Konsumentverket. De skriver: Ekologiska alternativ
      Om du i vår matsedel byter ut kaffe, bananer, lättmjölk, lättyoghurt, ägg, potatis och morötter mot ekologiska alternativ så ökar kostnaden marginellt med cirka 100 kronor per månad.

      Här kan man se vad Konsumentverket beräknat för barn och vuxna: http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/Matkostnader/

        Fast det stämmer ju inte, bara gå till en matbutik och kolla? Enbart på ett stycke högrev ökar ju med typ 40-50 kr enbart. Lägger du på ekologiska grönsaker till det blir det ca 70 kr extra PER MÅLTID. Nu sa jag inte heller att jag enbart köpte ekologiskt, utan att vi enbart köpte svenskt/närproducerat/ekologiskt. Alltså kött från svenska gårdar istället för det fruktansvärda danish crown där allt kostar typ 30 kr. Men att kalkylera 100 kr mer per månad om man köper ekologiskt är ju bara tokfel?

          Som anonym skriver är det vissa livsmedel de räknar på när de lägger till 100 kr – kaffe, bananer, lättmjölk, lättyoghurt, ägg, potatis och morötter – och det är såna livsmedel där det ekologiska alternativet bara är några kronor dyrare.

          Men jag håller absolut med dig egentligen, om man vill hålla sig till ekologiskt på en stor del av sin mat blir det mycket mer än 100 kr extra per månad. Därför är det också väldigt svårt att utgå från konsumentverkets uträkningar.

          Känns för övrigt väldigt förlegat att de räknar på lättyoghurt och lättmjöl, som att det vore standard?

            Får spel på att svenska myndigheter alltid rekommenderar lättprodukter! Haha stör mig så. Jag är inte så noga med ekogrönsaker faktiskt, ofta tycker jag de inte håller samma kvalité tyvärr men kanske är min butik som är dålig. Trötta jävla tomater och gurkor tex. Men är väl iofs inte säsong för det nu men då tycker jag det är bättre att inte sälja. Överlag tycker jag butikerna borde strunta lite mer i sånt som inte är säsong, tycker det är vansinne att allt ska finnas tillgängligt året om. Plus att det blir dyrare och en mycket sämre produkt.

    Skulle jag lätt kunna lägga 10 000/mån också – är vegan som bara handlar ekologiskt och det jag anser hålla högst kvalitet. Jag och min sambo har inga barn så vi unnar oss vad vi vill. Brukar kosta ungefär 7000 per månad för oss två ?

    3000-5000 kr per månad och äta ute är inräknat, vi är 2 stycken. Jag älskar att hamstra

    Min sambo och jag sätter in 4000 kr på matkontot varje månad. Några månader används allt, andra står där 500-1000 kr kvar som hänger med til nästa månad. 75% är väl mat och resten toapapper, tvål, tvättmedel etc. Vi snålar inte heller och väljer ofta ekologiskt. Äter ute 2-4 gånger per månad, medräknat i 75%-potten.

    Till hunden lägger vi undan 1000 kr i månaden. Hon äter för ca 500 kr (Staffe på 26 kg så en påse för 7-800 kr varar ca 6 veckor). Resten är godis, leksaker, försäkring, hundträning och ev överskott sparas bara. Om hon skulle behöva något eller bli sjuk. Till vaccinationer och årskontroller.

    Jag och min sambo lägger 3000kr till matkontot, det som blir över den månaden lägger vi i en annan låda som vi sen sparar till semestern. Han äter ute kanske en dag i veckan, annars klarar vi oss gott och väl. Köper sällan eko, jag prioriterar min ekonomi före miljön det kan jag erkänna. Köper på oss när det är extrapris och fryser in 🙂

    Vi är två, + två katter. I matväg kostar katterna 800:- à var tredje månad, vi människor kostar mellan 4-5 tusen i månaden, och då räknar jag allt vi handlar i mataffären (dvs även sköljmedel, toapapper osv) + uteätningar 🙂 sen är vi inte snåla typer, utan köper det vi känner för typ, men försöker veckohandla och planera måltider för 5-7 dagar i rad 🙂

    Det normala är väl ca 2-3000 kr per person och månad, men går att klara sig på betydlligt mindre också. Inget konstigt om en del lägger betydligt mer om man har de pengarna och inte letar kuponger och extrapriser. Så det kan absolut stämma, inte orimligt.

    Då min sambo är chef inom ”livsmedelshandeln” lägger vi max 1000kronor i månaden på mat och annat (tvättmedel, toapapper etc) från matbutiker. Däremot äter vi gärna ute och har säkert en matbudget på iallafall 5000, och jag köper dyrare schampoo/balsam/hudlotion än det ICA och Coop kan erbjuda

      Hur menar du att matbudgeten blir mindre för att han är chef? Får ni varor gratis?

      Försöker inte vara stöddig, undrar på riktigt 🙂

        Ja det får vi, sådant som går ut samma dag/dagen efter tar han hem och utöver det har vi personalrabatt 🙂

          Det där var en big no no när jag jobbade i butik men jag antar att det är annorlunda för chefer.

    Jag och mannen lägger runt 2000kr på mat i månaden ($200-250). Vi äter inte mycket kött men när vi gör det köper vi typ högrev och gör storkok, köper kyckling o köttfärs när det är bra pris osv. Grönsaker och frukt köper vi ekologiskt. Mycket bönor o linser. Någon månad kanske det blir en femhundring mer när vi fyller upp skafferit eller äter ute. Dock bakar jag allt bröd och gör det mesta från grunden yogurt, ricotta, pasta, majonäs ect så sparar ganska mycket där plus har en bonde som levererar ett 50pack med ägg för en trevlig peng. Nu är jag ju dock hemma atm och har lyxen/tiden att göra det mesta från grunden. Men även deo, ansiktstvätt, ansiktsvatten och lotion är hemmagjort så behöver inte lägga många kronor där heller 🙂

      Vad härligt att du gör så mycket själv! Det får man ju ta och undersöka 😀

    Vi avsätter 1000 kr veckan för två pers men då ingår även allt annat som schampoo, tvättmedel o ev klippning osv. Jag äter typ paleo så utesluter säd och mjölkprodukter utom smör. Lever billigt i veckan och lyxar lite på helgen, men tar till vara på verkligen allt och kokar buljong och gör allt från grunden. Alltid svenskt kött, msc-fisk, ekologiska ägg och säsongsgrönsaker. Förr kunde en ju bränna 4000 spänn på resturang en kväll men såna utsvävningar sparar vi till verkligt speciella tillfällen i detta stadie av våra liv.

    Vi lägger ungefär 10-15.000 i månaden på mat. Vi är två vuxna och ett barn. Hade vi inte haft råd hade det förstås sett annorlunda ut.

    2 vuxna och en 20 månaders, 3500kr i månaden har vi på matkontot. Tror vi aldrig har nollat det heller. 🙂 Allting funkar med lite planering.

    Vill man äta ute eller köpa typ något godis att ha på tåg- / bilresan så får man betala det själv.

    2 vuxna och en 20 månaders, 3500kr i månaden har vi på matkontot. Tror vi aldrig har nollat det heller. 🙂 Allting funkar med lite planering.

    Vi är två vuxna och lägger ca 6000 kr i månaden på mat. Vi är en vegetarian och en glutenintolerant och lagar bara en maträtt, vilket blir dyrt!

    Kan tänka mig att Madde storhandlar oftast på affärer som Willys osv. (Har för mig att hon sa det i familjen annorlunda) Medans gabbjoss småhandlar hela tiden, samt fikar och äter ute väldigt ofta. Då blir det ju aoutomatiskt dubbelt så mycket dyrare än vad det hade kunnat vara. Plus att hon köper ju vääääldigt mycket frukt och grönt och veggomat det är ju också svindyrt!

    Jag lägger mellan 800-1500 kr på ”mat” varje månad, jag snittar på 1200. Då räknar jag in allt som man kan köpa på Ica, inklusive roligare grejer som choklad och hygiengrejer som typ bindor.

    Nyckeln till min låga matkostnad är mycket fett (ost, grädde och annat kaloririkt), ägg, billigt kött och mycket grönsaker och rotfrukter efter säsong. Det blir så billigt att jag kan dryga ut det med jättedyra Risenta-produkter, typ flingor och bönpasta, utan att kostnaderna skenar iväg.

    En grönsakslåda med ost i ugnen kostar nästan ingenting, men mätt och glad blir jag. Jag är student just nu och min lägenhet är ganska dyr, så jag satsar på billig mat från grunden.

    Jag tror dock att det som gör mat dyrt för så många är allt det ”goda”; frysta lunchlådor, färska bär, kexchoklad, cola.

    Jag är 27 år, singel, 45kg (äter alltså lite) men spenderar ca 4000kr på Ica i månaden. Äter ute/lunchar ofta. Tycker att mat är livets mening och köper fina råvaror och äter oxfilé, fina ostar osv. ofta för att det höjer livskvalitén ??

    Vegomat är sååååå dyrt. Speciellt halvfabrikat. De köper ju mycket kikärtspasta osv, en 200g-förpackning brukar gå loss på en 30-40 spänn, jämfört med vanlig pasta för max en tia. Drar iväg rätt rejält! Och alla dessa fruktfat med exotiska frukter samt restaurangbesök lär ju kosta multum varje månad, hahaha…

    Jag och min sambo är veganer, våra tre barn är vegetarianer. Vi lägger runt 6000kr i månaden på mat och blöjor. För att tillägga så köper vi då mycket ekologiskt och närproducerat i den mån som går. Vi äter god mat varje dag men vi gör allt från grunden ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.