Våga vägra fyrverkerier..

Kissie:

fyrverkeri

kiss

Dessutom har dom bästa utsikten över alla fyrverkerier!//Kissie

Alltså, varför är inte fyrverkerier förbjudet? Jag tycker det är helt sjukt att vem som helst får köpa dem och smälla av helt okontrollerat!
I natt stod ett höghus i Husby i lågor på grund av fyrverkerier och varje år traumatiseras mängder av djur – just på grund av fyrverkerier.
Min kompis Izabella Fröberg Aarnio har adopterat två hundar – en från Spanien och en från Irland – och hennes hundar blir helt skräckslagna av allt smällande. Nu har de en sommarstuga dit de kan åka på nyårsafton för att skona hundarna men vad hjälper det när smällandet börjar en vecka innan själva nyårsafton?

Tjocka Hetsätarkatten och Lilla ’Nöboll bryr sig inte det minsta och den hund vi hade när jag var barn tyckte det var latjolajbans med alla raketer så jag förstod inte riktigt allvaret innan jag lärde känna Izza.

Hon skriver så jäkla bra om det på Facebook. 
Jag är HELT emot fyrverkerier! Vad tycker du?

i ii iii

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oh the irony… Kolla vem som kommenterat vad längst ner. I lol’ed.
    http://www.isabellalowengrip.se/2016/12/fjallen-here-we-come/#comments

      Varför blir jag inte förvånad. För vissa människor är det väldigt irriterande och frustrerande att de inte kan få utföra sina lagolydigheter i fred. Det är just det här med att bli påkommen som är det jobbiga, inte det faktum att de faktiskt har gjort fel.

      Lite samma tänkt som Myggan. Att bli påkommen med och anmäld för felaktig reklammärkning är väldigt irriterande och hon är då enligt henne utsatt för obekväma näthatare som stalkar.

    Jag är emot fyrverkerier och inte endast för sällskapsdjurens skull utan för att naturen även består av vilda djur som drabbas av höga skrämmande ljud och kan förolyckas på grund av chock eller av att det börjar brinna. Även äldre människor med svaga hjärtan kan drabbas.

    Jag läste en tråd på Facebook med människor som ansåg att de som har hundar eller katter som blir rädda av fyrverkerier har blivit uppfostrade på fel sätt men det har absolut inte med det att göra. Alla är olika och det gäller även människor och om en del inte kan förstå det är de ensidiga.

    Vi har för närvarande en liga här i Göteborg som skrämmer både människor och djur med fyrverkerier och många bussar har fått dra in sina hållplatser på grund av att de blir attackerade av fyrverkerier. Jag är glad att Bauhaus är en av dem som inte säljer fyrverkerier och om det nödvändigt ska smällas bör det ske på endast en plats.

    Jag är emot fyrverkeri som LÅTER, och smällare. Usch, dem är hemska. Men tysta fyrverkerier tycker jag är jättefina, och kommer fortsätta köpa/använda ^^

      Nu är jag ingen ”fyrverkeriexpert” eftersom jag aldrig har köpt fyrverkerier och brukar hålla mig på avstånd när de ska tändas men det finns väl inga helt tysta fyrverkerier som jag har förstått det?

      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6301868

        Vi köpte ”tysta fyrverkerier” för ett par år sedan (stod tom. på förpackningen). Smällde fortfarande högt.

        Bojkotta allt vad fyrverkerier och smällare heter istället.

    Ja min stackars hund blir livrädd under nyår. Vi är tvugna att få lugnande från vetrinären cuz he can´t handle it :´(

    Det borde vara obligatoriskt vid fyrverkeriköp att stå i en offentlig skamvrå och läsa högt hur en skiter i hur fruktansvärda gifter de släpper ut i naturen, att en saknar förmågan att känna empati med djur och människor som drabbas av ångest och blir rädda samt att en tycker att det är rimligt att betala svinigt mycket pengar för detta ”nöje”.

    Dessutom borde de som köper fyrverkerier påläggas ett tvång att köpa utsläppsrätter för motsvarande belopp som fyrverkerierna.

    Varför kan folk inte antingen skaffa antingen en hjärna eller ett par VR-brillor? Eller båda delar om de vill slå på stort…

    Jag arbetar med små flyktingbarn och många är uppväxta med flyganfall och annat. Dom kissar ner sig av rädsla, gömmer sig under sängen, deras ångest och stress blossar upp osv.

    väldigt traumatiskt för både människor och djur

      Det är ofta krigsoffer jag tänker på när jag tänker på fyrverkerier, så himla hemskt för dom 🙁

      Åh, fick ont av att läsa din kommentar. Så fruktansvärt hemskt. Ja, ”fördelarna” med fyrverkerier känns ju onekligen minimala nu när man får alla de negativa aspekterna serverade så här.

      Tänker också på alla de människor i Sverige som flytt krig och har någon form av PTSD. Djur i all ära, men vi får inte glömma våra medmänniskor. Jag blir uppriktigt ledsen över att höra om de barn du jobbar med. Kommer skänka dem en tanke ikväll.

      Förhoppningsvis blir det lugnt inatt. Vi ska bygga en stor koja och ha ”bio” där i. Vara nära och ha det mysigt och bygga så mycket trygghet och distraktion vi kan. Håll tummarna för oss 🙂

    Tycker också att man borde sätta stopp för oljuden, för de stackars djuren (både tama och vilda). Min hund får åka till vårat landställe, så hon får lite lugn och ro! 🙂

    Men Camcam! Vet du vad jag skulle vilja ha? En bok med bilder och småtexter om dina två kattisar? Skrattar alltid högt åt deras åtaganden och ditt sätt att berätta! Här har du en köpare! Och skulle vara en superpresent till andra kattälskare! Kram på dig!

    Utöver att människor och djur blir rädda tycker jag även att alltför många hanterar fyrverkerier helt fel. Ungdomar som smäller av dem i tid och otid samt nu också attackerar människor med fyrverkerier. Jag sett vuxna män hantera fyrverkerier på ett väldigt oansvarigt sätt; de står på refuger på gatorna, håller i pinnen på fyrverkeripjäsen när den skjuts upp. Fullkomligt livsfarligt då det är i närheten av bostadshus och människor. Samt risken att handen de håller pjäsen i kan sprängas sönder om något går fel. Vilket inte är så ovanligt.

    Är helt emot fyrverkerier. Dels pga djur och natur men också för att jag själv växt upp under krig och får panikattacker om jag vistas utomhus med fyrverkerier. Det påminner för mycket om de ljud som jag hörde under den värsta perioden av mitt liv och när jag hör dem blir jag igen en rädd 4-årig flicka. Nu vistas jag alltid inomhus efter kl 18 på nyår.

    Inte bara djur och fysiska skador på människor. Det finns många som mår psykiskt dåligt pga PTSD både flyktingar och yrkesmilitär som varit i krigsområden. Jag har sett min man (ex-militär) bryta ihop på nyår pga fyrverkerier. Önskar inte att någon ska behöva se dem de älskar må så dåligt som jag ser min man på nyår.

    Jag brukade tycka om fyrverkerier, när jag var liten. Liksom smällar och fina färger. Det är fortfarande fint, men nackdelarna överväger det positiva. Min kompis pojkvän sa ”såhär lät det säkert när mormor och morfar dog i Iran”, det var 2008, och herregud så ont i magen jag fick när jag försökte tänka mig in i den situationen. Jag är dessutom självutnämnd miljökämpe, har en liten misse, och grannen sköt en raket in i sin bil, jag ringde polisen p.g.a. det lät som ett pistolskott ? det var ändå två veckor sedan.

    Är faktsikt åldersgräns på skitet men ahh de hindrar ju en idioter o smälla ändå tyvärr. På många håll är de faktsikt förbjudet att smälla innan 12slaget. Gillar ej heller de men tycker samtidigt att i storstäderna hade de väl varit bättre om just varje komun-visst antal människor (vuxna människor ex brandmän) sköt av varje år ist för att små barn gör de , el fyllon som riskerar dra igång bränder , skador mm.
    Att dom gör de på ett mer säkert sätt helt enkelt.
    Bor som tur e i en liten by förra året smällde de knappt alls o endast på 1ställe vid havet.
    Hoppas på samma tur i år då min son av någon hemsk anledning ( vet ej varför ) verkeligen får panik när de går av ordentligt. Innan har jag inte tänkt så mkt på de. Men asså om min son som aldrig upplevt ex krig o andra hemskheter får denna panik när de smäller. Vad får få inte barnen/familjerna från krigsdrabbade länderna för panik på nyår? Hemskt.

      Så tänker jag med!
      Tror det är svårt med att ta bort det helt. Men skulle kommunerna hålla i det så vet man tid och plats och kan undvika mycket pina för både djur och människor. Och skaderisken skulle minska.
      Vore skönt om det bara smällde vid 13-slaget. Jag vågar inte gå ut då längre, folk är ju inte kloka!

    Herregud jag kommer ihåg för flera år sen när jag firade nyår hos min dåvarande pojkvän på Kungsholmen och vi gick ner till vattnet runt 12-slaget för att kolla på fyrverkerierna. Fyyyy faaaaan vad läskigt! Folk sköt dem hej vilt åt alla håll och vi var tvugna att springa därifrån då vi hade fyrverkerier som kom åt vårt håll i markhöjd.

    Kan du inte be Izabella att göra de där statusarna offentliga på Fb, jag vill dela dem!

      Hej Anonym
      Självklart kan jag göra det. Det är nu ändrat 🙂

      Hoppas du får ett gott nytt år!

    Det med jakthund är så sant. Båda våra hundar är jakthundar och vår första som tyvärr gått bort var livrädd för fyverkerier och gömde sig under soffan när det var nyår, som att han visste vilken dag det var på året. Han var också en riktigt jävla bra jakthund, utöver det vanliga om man ska vara ärlig. Min pappa talade om för mig att när smällen kommer uppifrån på det sättet har hunden svårt att avgöra var den kommer ifrån.

    Vår nuvarande är antagligen också rädd, men hon flyger upp och skäller ut fyrverkerierna, lite kaxigare. Men antagligen också rädd och försöker försvara flocken.

    Dessutom, som andra tagit upp redan, tänker jag på alla flyktingar som antagligen blir livrädda, eller vilda djur som ingen ser efter.. – och allt detta bara för att vi ska ha.. ja vadå. Kul? Jag tycker inte att det är det.

    Quote här från en jävligt intelligent kille.
    ”Fan va alla gnäller, jag har hund men tycker ändå att man ska skjuta raketer. Sen när ska djur gå före människans nöje?” Herregud säger jag bara…

    Helt enomt emot!
    Är hemma med min hund varje år och i år kommer yttligare en hit. Bor TACK & LOV i ett område med icke skjutglada grannar och de smäller bara runt tolv. (Ganska nära dig förövrigt camcam, men i skogen….)
    Gott nytt år

    Är en jävla skillnad på fyrverkerier och gevärsskott! Våra hästar och hundar reagerar inte på skott men blir hysteriska av smällare o raketer…

    Jag ska pka och titta på ett fyrverkeri om en stund, som ett företag i Nybro genomför varje Nyårsafton. Människor samlas runt sjön och det pågår under 20 minuter. Inget fel anser jag.
    Däremot är det ett jäkla skit, med alla som håller på och smäller från jul och in i halva januari.

    Japp, vår golden Bettan tyckte att det var jätteroligt med fyrverkerier. Hon stod på bakbenen i fönstret och tittade… och viftade glatt på svansen. Men så var hon en väldigt speciell ”puppie”.

      Helt fel tycker jag…

    Jag gillar fyrverkerier och tänker stå på balkongen och titta inatt. Tycker dock att folk borde hålla sig till att smälla vid 12-slaget och inte flera veckor i förväg.

    Håller helt med om det hon skriver men kan inte låta bli att fnissa åt ”kastar sina foster”.

      Varför..?

      För att missfall är roligt?

      Du kanske aldrig har hört ordet i det sammanhanget förut, MA? Missfall hos djur osakade av stress, chock eller akut sjukdom kallas för att kasta.

      http://www.helahalsingland.se/halsingland/ovanaker/angripande-vargar-fick-algko-att-kasta-foster

    Håller helt med, så onödigt 🙁 Hoppas på förbud i framtiden

    Kunde inte brytt mig mindre om djuren. Det är nyår och folk smällde i en kvart. BIg deal? Om ni är så himla rädda för era djur, skaffa öronproppar till dem eller ha dem i källaren där inget hörs

      Problemet är att det inte alls smäller i bara en kvart, det smäller sporadiskt i ett par veckor med kulmen på nyår. Och man har ingen jävla aning om när nästa smäll kommer, så det går inte att anpassa sig och hålla inne djuren bara runt tolvslaget för det kan lika gärna smälla någon annan gång (och man kanske inte vill låta bli att släppa ut hunden på 3 veckor) Jag satt på en häst för några år sedan, den 5:e januari, mitt på dagen, när någon skickade av en raket och jag flög av och bröt armen och hästen skadade sig och var halt i ett par månader. Är det kul tycker du?

      Louise, vi är inte rädda för våra djur, däremot är vi rädda för egoistiska, oempatiska varelser som dig! Vi är rädda om våra djur och vill inte att de ska behöva lida för människors hög nöjes skull!

    Fyrverkerier under organiserade former som pågår ca en kvart vid tolvslaget kan jag tycka är okej. Men fyrverkerier till allmän försäljning tycker jag man kan skippa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.