Man får ta seden dit man kommer..

Egoina:

egoina3

Egoina svarar på kommentarsfrågor inne på sin blogg och två av dem handlar om hur det är att växa upp i en troende familj – Jehovas Vittnen – och hur hon följer deras regler när hon och F är hemma där.
Jag var inte jätteinsatt i ämnet förut så det var intressant att läsa, bland annat så får inte hon och hennes sambo sova ihop när de är där och hälsar på. Egoina gör ingen stor grej av det utan tycker att ”deras tak = deras regler”, ”hennes tak = hennes regler” vilket jag tycker är helt okej.

Men visst firar man varken jul eller födelsedagar om man är Jehovas Vittne?
Inga paket? Ingen gran? Ingen Kalle? Ingen julskinka?
Om jag fick välja mellan att fira jul eller sova ihop med M så skulle jag gladeligen bädda ner mig på soffan!
Ingen jul? Det är ju som att säga ”Ingen Chili Explosion” till Stolle-Book..

Vad skulle ni välja?
Jul eller sov?

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skulle välja julen, några nätter per år utan att dela säng går bra att ”offra”.
    Jag hade en kompis som växte upp i Jehovas (skum sekt) och hennes tonårsrevolt bestod av att hon satte upp juldekorationer i sitt sovrum. Typ adventsljusstake och stjärna, liten julgran osv. Hennes mamma plockade ner det varje dag hon var i skolan och så satte min kompis upp det igen när hon kom hem….

      Watch out, we have a abdass over here!

      En sekt har per definition en mänsklig ledare som ”tillbes”, vilket JV inte har. Det är dessutom inte låst som sekter brukar vara (i det att de styr varje detalj i medlemmarnas liv) och det finns inget elitistiskt tänk. Således ej en sekt.

        ”En religionssociologisk definition av sekt i sju punkter har gjorts av Roy Wallis:

        Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
        Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
        Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
        Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
        Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
        Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
        Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv.”

        Jag skulle definitivt säga att jw passar in på definitionen.

          Enligt den väldigt breda definitionen är ju alla ”frats” sekter. Om man tänker på hur sekter ser ut har de oftast en eller en grupp ledare som gynnas ypperligt av att ha många medlemmar. Ledarna blir sedda som gudar/profeter och får inte sällan ekonomiska fördelar, se t.ex. scientologin.

          Så fungerar inte JV.

            Ofta, ja. Men det är inte uteslutande det som avgör om det klassas som sekt. Hela gruppmentaliteten inom jw gör att det ändå faller in på de flesta punkter. Sen har ju även ”de äldste” väldigt stort inflytande och makt över de andra medlemmarna vad gäller vilka det är ok att umgås med, vilka aktiviteter utom församlingen som är ok osv, även om de inte är i en så extremt upphöjd position att de dyrkas.

            Okej anonym, förklara då hur katolicismen eller islam inte faller under samma kategori? All religion kännetecknas ju av detta, således är alla religioner sekter?

            inom vissa extrema kretsar är skillnaden hårfin, men om du lämnar katolska kyrkan tex så kommer inte församlingen frysa ut dig på uppmaning av sina präster. Även om det givetvis förekommer att familjer tar avstånd från släktingar som ”hoppat av” så är det inte något som är satt i system av samfundet för att kontrollera medlemmar och hålla gruppen sluten. Sen finns det naturligtvis katolska och islamska sekter också. Personligen gillar jag inte religion över huvud taget, men man måste ändå kunna se skillnader på de mest extrema och kontrollerande grupperna och de som tillåter en viss individuell frihet.

        Det är verkligen en sekt. Se program om dem så får du se.

        Jag antar att du är JV eftersom du kör med samma försvar som jag körde när jag var med. Även om den mänskliga ledaren inte är en i David du vet namnet på, så nog passar den styrande kretsen in på beskrivningen.
        Vidare stämmer allt det andra. En får inte tänka själv eller läsa a nån litteratur, en blir utkastad från sekten och utestängda från familjen och det är ett angivarsamhälle r rädsla styr många människor.

    Linn Olssons blogg ligger nere sedan 5 dagar pg av något krångel på isilife, då kan man bu tycka att Linn kunde kompensera detta med fler inlägg på ig men nej då icke

      Hon har lagt upp en Youtube-video. Oproffsigt att de har bloggar som ligger nere i en vecka i sträck.

    Sov. Ser inte poängen med julen ändå, mer än lite sköna lediga dagar.

    Mina föräldrar är med i JV. Väldigt olika från familj till familj, jag fick sova tsm med min pojkvän i mitt rum, i samma säng när jag var 16-19 år. Inte jättepopulärt i början men det gick över.

    Stämmer att det inte är födelsedagsfirande, julfirande osv. Av just denna anledning tycker jag (såklart) julen är överhypad. Avstår gärna från julfirande nu i äldre år, har ju gått bra före ?

    Jag och min syster fick däremot presenter lite här och där under året istället för massor på jul/födelsedagen.

    Hade en bra uppväxt! Om nu någon bryr sig ☺️

    Ett könsneutralt tips: en istället för man.
    Jag har börjat testa att säga kvinna överallt istället för man och då inser folk hur konstigt det blir. Så säger såklart en egentligen…

      Haha va?
      ”Man” och ”man” har två betydelser och det ena har ingenting med kön att göra, utan är en fras i tredje person och könlös biform.

      ”Min man är snäll”
      ”När man skrattar är man glad”

      Get the picture?

        Jag tycker inte om när folk använder ”man” istf för ”jag”.
        För att använda ditt exempel: ”när jag skrattar är jag glad”.

        Men det är så jag fungerar. ?

          Jag håller med dig, och jag försöker själv använda ”jag” istället för ”man”. Har observerat att kungafamiljen tillämpar ”man” i väldigt hög utsträckning, men jag antar att det finns en tanke bakom det.

          ”En” istället för ”man” ger jag däremot inte mycket för.

        Fast man i ”man brukar säga” har ju betydelse ”människa” mer än könet.

        På tyska skiljer man 😉 t ex mellan ”ein Mann” (man/könet) och ”man” (”en” gör si och så). Man i det sista har alltså inget med könet att göra.

        Är förvisso feminist men tycker språket utan ”man” känns krystat och det finns viktigare saker att jobba med. 🙂

      Hatar när folk skriver en istället för man. Ser ju helt skevt ut. Man (!) kan ju inte bara hitta på nya egna grammatiska uppställningar för att man känner för det.

        Ha du hört avd som pågår i Kanada? Om PK-maffian får som de vill så ska de som inte respekterar ens ”könstilhörighet” få flera tusen kanadensiska dollar i böter.

        Om du går fram till mig och vill identifieras som zie, då måste jag säga zie, annark riskerar jag att bli pank och/eller åka in i finkan.

        Vafan är världen påväg..

          vartfan*

            Fast det är väl bara helt vanligt jävla vett att använda det pronomen en person önskar? Hälften av alla transpersoner försöker någon gång ta livet av sig, absoluta majoriteten av dem pga att de inte får stöd från folk omkring sig. Så svårt är det inte, skärp dig.

          Rebecca:

          Men ge dig!

          Inte fan mår jag bra av att kallas för hora, men jag springer inte runt coh stämmer varenda jävel på halva sin månadslön pga av det.

          Det handlar om respekt. Ingen kan tvinga mig att kalla dig för hon men jag gör det tills du snällt ber mig sluta upp med det. Inte fan vet jag vad du identifierar dig själv som, eller?! Om du gång på gång ber mig kalla dig för en specifik bokstavskombo och jag vägrar, gå därifrån. Att jag vägrara säga hen ahr knappast med självmord att göra. När det går så långt som att en människa hellre atr livet av sig än att leva under förtryck då är det bra många fler spöken i huvudet än ”hen”.

          De förlöjligar sig själva, utpekas som offer, konstiga och allmänt efterblivna. Vemfan vill anställa en människa som kan anmäla dig för brott bara du råkar säga han/hon istället för zie? Ingen kommer att ta de på allvar. De kastar skugga på viktigare frågor såsom rätt till anställning oberoende på klädsel (kjol på en kille tex) m.m.

            Wow, kunde du få in mer hat i en kommentar? Vad är ditt problem egentligen? Vem är du att bestämma vad som är en viktig fråga eller inte? Människor som du borde fan gå en kurs i medmänsklighet och få en färdigskriven mall att följa för empati eftersom du verkar vara helt hävla oförmögen att tänka utanför din egna bubbla. Skäms på dig!

            @Keso:*Sätter mig på händerna*

            #stenglashus

            PS Håller bara delvis med Dennina

            Förlåt Keso men din kommentar är tusen gånger med hatisk än Denninas

            A; hur är min kommentar mer hatiskt?

            Hahaha värsta tråden jag läst. Att Kesos kommentar skulle vara mer hatisk än Denninas, wtf?

            ”När det går så långt som att en människa hellre atr livet av sig än att leva under förtryck då är det bra många fler spöken i huvudet än ”hen”.”

            <— kan vara bland det dummaste jag någonsin läst.
            Orkar inte dra någon bra liknelse men oj vad sjukt många människors lidande du förminskat. Typ du levde såpass förtryckt att du valde att ta livet av dig, men det är bara dig det är fel på.

            Oj såg nu att jag läste den delen av kommentaren lite fel.
            Still en av dom dummaste kommentarerna jag läst

            The real hmm: vad är det nu då?

            @Keso: Eftersom att du ställer en fråga och jag sagt att jag tycker det är arrogant att inte svara, vill du verkligen veta utan att det blir bråk?

            Aldrig bråkat bland kommentarerna förut:

            Hur är det fel?

            Hur många tror du hänger sig för att jag sagt hon istället för hen? Ingen.

            Jag förminsakr inte självmord, jag är bara ärlig. Det jag menar är att det finns bra många fler lösningar till att hjälpa de utsatta än att likna fel användning av könsladdade ord med självmord.

            SJälvmord är bland det hemskaste en människa kan göra. När det gått så långt då finns det oftast ingen återvändo. Vi kanske ska motarbeta de ”hjärnspöken” som viskar i huvudet på den som lider än att kränka denne genom att lika den psykiska ohälsan han/hon tvingas genomgå med könsladdade ord.

            Tillomed du kan erkänna att det är viss skillnad och att hen int ekommer att leda till färre självmordstankar hos allvarligt sjuka.

            Hmm: om du ska referera till spelmissbrukare så kan du hålla det för dig själv.

            @Keso: Nej det skulle jag inte. Jag hade gett dig exempel på sandkorn i andras ögon och bjälkar i ditt eget öga, men jag lämnar det ändå.

            Ser och hör på dig från första och vidare kommentaren att du inte är direkt på humör för ett meningsutbyte utan aggressioner.

            Haha, varken på dåligt humör eller bär på aggressioner. Men du skrev att jag kastar sten i glashus och det tolkar jag som att du antingen menar att jag är antingen transfob eller saknar medmänsklighet och empati, det anser jag vara ett uppstart till bråk och inte mitt eventuella svar.

            *sätter mig på händerna igen*

            *skakar på huvudet*

            Dennina: Det är inte hjärnspöken som uppkommit från ingenstans, utan de uppstår på grund av att inte känna sig accepterad i samhället. En stor anledning till att känna sig utanför är att så gott som allt utgår från en uppdelning av befolkningen i man/kvinna. En del av det är språket och de pronomen som används. Så pronomenet kan visst vara en del av en större summa som leder till självmordsbenägenhet hos transpersoner och icke-binära.

          ÄR det jättejätte jobbigt för stackars lilla cis-du att respektera folks rätt att få vara och benämnas som de vill? Äsch uäk på din snoriga människosyn

            Snälla, använd Ni när du talar till mig. Uäk på dig att du inte kunde se det på en gång! Jag är en NI, vänligen respektera detta.

      Men åhhhhhhhhhhhhhh!

      De som är födda med två kön, ska man säka två istället för en? De som identifierar med multipla könstillhörigheter, är de grupp?

      Man ska alltid äta upp sina grönsaker.
      En ska alltid äta upp sina grönsaker.
      Två ska alltid äta upp sina grönsaker.
      Grupp ska alltid äta upp sina grönsaker.

      Jag förstår att du har god avsikt men det krånglar till en himla massa och öppnar upp för väldigt efterblivna debatter med lättkränkta feminister och annat grottfolk. Kan vi inte bara låta denna få vara mansdominerad?

        Fast det låter ju mest som att du är kränkt Dennina…

          Ja, jag känner mig lite kränkt.

          Vi har i alla årtider (som jag levt) sagt man. Det är absolut inget fel på att komma med förslag, kasta iväg föråldrade uttryck/ord/grammatik, införa nya begrepp i ordböckerna, tillåta slang i mer formella sammanhang MEN vissa saker är rent av löjliga för majoriteten av befolkningen.

          Jag som känner mig trygg med ”man” ska väl inte behöva gå runt och oroa mig för att åka på böter pga något jag säger av ren vana?

          Vi kan kalla klockan för hen, döpa om våra båtar/lok för mer könsneutrala namn och be alla språk med fem/mask att ändra på i princip all grammatik. Ett steg i taget, eller hur? Frågan är vart det tar slut.

          Det finns som sagt mycket viktigare frågor. Alla sexuella läggningar ska ha lättare att adoptera barn. De ska inte känna sig särbehandlade på ett negativt sätt. De ska inte behöva utstå våld. Alla ska ha lika rätt till en asntällning oberoende på religion, läggning, ras, längd, snygghet och allt annat som ”definerar oss” i dagens samhälle. Vi behöver jämnställdighet för alla, inte en himla massa undantag och särbehndlingar.

            Detta verkar ju iofs vara en verkligt viktig fråga för dig i och med ditt stora engagemang, så varför förminska det?

            Matilda:

            Jag förminskar ingen utan menar på att det inte ens finns något att förminska till att börja med.

            Du förminskar en förteelse, som du är extremt engagerad i, genom att påpeka att det finns mycket viktigare frågor. Det blir lite kontraproduktiv tänjer jag, att argumentera så starkt för det om det nu är så oviktigt.

            Matilda:

            Jag började argumenterar för att jag hade tråkigt! Kunde inte bry mig mindre. Men det får duga tills killen kommer hem från gymmet.

      En låter förjävligt. Jag hoppas aldrig det godkänns under en svenskundervisning.

        En… Så säger bara folk från landet. Jag har aldrig hört ngn storstadsbo som uttrycker sig så. Låter så ”urvattnat talspråk”.

        Personligen tycker jag ordet ”man” används för ofta. Det är okej att säga ”man kan tycka… Men nog låter det snyggare och mer självsäkert att säga ”jag tycker”.

        Moa

          Verkligen! Så bonnigt. Inte för att det är något fel med att vara lantis, men jag vill ogärna uppfattas så ?

          Jag bor i storstan och alla mina klasskamrater -som var feminister för övrigt använde en och det drev mig till vansinne. Jag är otroligt noga med hur jag pratar och skriver och det känns som naglar mot svarta tavlan när jag hör en och hen. Jag vet att många använder hen men jag klarar inte av det. Skriver i så fall han och hon och inte hen. Aldrig någonsin.

      Hur ska vi göra med människa? Enniska?

        Henniska?

      En låter ju helt skadat. ”en har skaffat sig en cykel” ”en visste inte vad han hade ställt sina skor”. ”en kan tycka att en hade rätt”. Fattar att det är en för en god sak, men jag kan inte ta någon som skriver ”en” på allvar. Jag tänker bara ”JAMEN TVÅ DÅ? VAD GÖR TVÅ? ”

        ”Man har skaffat sig en cykel” låter också ganska dumt. Varför inte bara säga ”jag”?

    Ni kommer att vänja er vid att ”en” används istället för ”man”. Precis som med hen som nu är vanligt förekommande. Just sayin…

      Men snälla det finns värre problem i världen än att bli kränkt av att använda ”man” istället för ”en”. Vakna.

        Ja och det finns värre problem i världen än att byta ”man” mot ”en”.

      Varför då inte bara vänja sig vid att man säger man?
      Jag har fortfarande inte vant mig vid hen, jag säger han/hon

        Alla är vana vid att säga ”man” och hon/han. Alla får väl säga vad man vill?

          Jo men om man nu ska vänja sig så kan väl folk lika bra vänja sig vid att vi är flera som säger ”man” istället för att försöka pracka på alla ”en”

      Fast ”en” har ju använts i universitetsmiljö i flera år utan att ta sig ut i samhället. Till skillnad från hen som faktiskt används av var och varannan ute i ”vardagen”. Så kanske kommer ”en” aldrig bli något vi måste vänja sig vid. Hen är åtminstone ett eget ord, till skillnad från ”en” som för många låter konstlat och obekvämt.

      Jag förstår syftet med hen – väldigt användbart ord i vissa sammanhang. Kan inte förstå syftet med en istället för man. Känns påhittat av folk som letar efter problem…

    Är de inte så att om en går ut jehovas så får en inte ha kontakt med sin familj som är kvar?

    Jag hade en gammal klasskompis på grundskolan som va jehovas, varje morgon i december fick hon gå ur klassrummet när vi hade adventskalender. Och fick aldrig följa med till gympasalen på lucian..

      Det stämmer. Om man som vittne inte längre vill vara en del av Jehovas upphör all kontakt med anhöriga.

        Dom anhöriga som är anslutna

      Jag hade också en klasskompis som var Jehovas i grundskolan, och han var aldrig med på födelsedagsfirande i skolan eller i kyrkan, men vid någon ålder vet jag att han följde med till kyrkan och motiverade det som att ”han fick bestämma själv”. Så vet inte om det är något som möjligen förändras.

      Behöver inte vara så. Sambons mormor är jehovas vittne och de har kontakt trots att inga av hennes barn osv är det. Kanske bara funkar på andra hållet? Fast det borde egentligen bli detsamma…

        Har du blivit döpt till vittne och blir utesluten så slutar du existera för alla döpta vittnen. Har du aldrig blivit döpt så kan du inte bli utesluten heller. Jag tex blev aldrig döpt så jag kan ha kontakt med alla om jag velat men min mamma är utesluten och har slutat ”existera”. Jag firade aldrig jul eller födelsedagar som barn och det störde aldrig mig, det som störde var alla som tyckte såå synd om mig och kallade min mamma elak.

        Läste din kommentar fel, du har rätt.

        Kan ha att göra med om man är döpt eller inte. En kompis mamma blev utfryst när hon lämnade för att hon va döpt. Men min kompis ”klarade” sig för hon inte var döpt 🙂

      Stämmer. Du räknas då som en avfälling = död…

        Nej det stämmer inte, enbart döpta vitten kan bli uteslutna. Har du aldrig blivit döpt kan du inte bli utesluten. Jag är uppväxt som jehovas vittne men blev aldrig döpt då jag inte ville och när min mamma blev utesluten så påverkade det inte mig. Vi var dom enda i släkten som var jehovas vittnen och vi kunde umgås med alla utöver jul och födelsedagsfiranden. Det störde mig aldrig som barn utan jag störde mig på alla som tyckte synd om mig och gav mig julklappar i smyg. Jag slängde dom eftersom jag inte ville fira jul.

    Har släktingar som är med i Jehovas. Vet att jag tyckte det var konstigt att de inte fick julklappar osv när jag var mindre. Har aldrig haft någon relation med dem. Typ träffats vid enstaka kalas. Kan ju säga att jag alltid upplevde dem som udda. Tror de var ganska påstridiga med deras religion och uttryckte sig dömande kring att vissa i släkten t.ex. Var sambos men ej gift. Men som sagt har ingen relation till dem och vill inte bli inblandad i Jehovas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.