Det var som tusan..

Monas Universum:

monas

Jag satte själv in en kopparspiral förra måndagen vilket var som att få en kratta uppkörd i livmodern men en bilskrapa!
Imponerande!
Och fittorna?
Plural?
Vems fitta har hon mer rotat runt i efter skatter som denna?

Tack för tips och smicker, Malin!

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Okej att jag var nedsövd när jag satte in spiralen men att ta ut den, fy fasen i helvete vilken pina det var kan jag ju säga

    En kropp som redan är utsatt ska definitivt inte kopparspiral. Kopparn som utsöndras är inte alls bara lokalt (hur nu det skulle gå till och man tänker efter, om det finns mycket blod så är det just i livmodern och allt blod i kroppen ingår i ett blodlopp). En del är känsliga och börjar må dåligt, jag är en av dem. Jag tänker vare sig diskutera eller gå i försvar för mina erfarenheter och efterforskningar. Ni som är undrande kan helt enkelt googla ”kopparförgiftning” eller ”kopparöverskott”. Inte ens Bayer vet hur mycket dessa spiraler släpper, deras broschyr och läkare ger naturligtvis en helt annan info om hur ofarligt det är. Så ni som har satt in en kopparspiral och mår dåligt – ha i åtanke att det faktiskt kan vara kopparn som gör det!

      Jag håller med dig. Bara dåliga erfarenheter av kopparspiral. Skulle inte rekommendera den till någon!

      Kul att du skriver att det är mycket blod i livmodern. Sanningen är att blodflödet är ganska begränsat (om man inte är gravid och har en moderkaka inväxt i sin livmoder, vilket är en helt annan sak).

      Orkar inte förklara biologin mer ingående, men jag är trött på alla hobbyläkare som använder sina egna erfarenheter som sanning, som att just din medicinska historia är en vetenskaplig studie vars resultat är applicerbart på alla människor. Som dessutom, bevisligen i ditt fall, saknar kunskapen att skilja orsakksamband från slump. Toppa upp det med en osannolik konspirationsteori om att läkare bara ger viss behandling för att de tjänar pengar på det (hört talas om att nästan läkare i Sverige får sin lön från LANDSTINGET och inte läkemedelsföretag??), och du har dig en riktigt korkad, ogenomtänkt ståndpunkt.

        Lovisa om du öppnar ögonen och läser igen vad hon skriver så sa hon ”En del är känsliga och börjar må dåligt”

        EN DEL alltså!! Så lugna ner dig för tusan!

          Måste poängtera att kopparförgiftning är en myt. Det är inget att ”ha en åsikt” om, utan det är fakta.

          Sen kan man ha kopparöverskott, men inte kopplat till kopprspiral.
          Jag argumenterar inte emot enskilda personers subjektiva upplevelse, men när människor utan tillräcklig kunskap börjar spekulera i orsakssamband blir det lätt tokigt (se ovanstående kommentarer).

            Har du forskat på detta Lovisa eller var i från kommer ditt gudalika allvetande?

        Finns bevis för att läkare får provision för att skriva ut vissa läkemedel. Sen angående kopparspiral – verkar var hur dåligt som helst för otroligt många men vården viftar bort det som inbillning och hänvisar till en studie med ”bara goda resultat”, gjord på 1970-talet. 70-talet!!!

          Smart att vara preventivmedelsfri for life!!! Föredrar du tio barn, tio aborter eller att aldrig ha sex?

            Hej hopp vilken energi du har, haha

            Jag har sex nästan dagligen och är fertil MEN det finns skydd som inte innehåller hormoner. Flera olika typer av pessar och jag kör med det kombinerat med säkra perioder.

            Att vilja ha en biverkningsfri p-metod innebär inte att vara preventivmedelsfri. Det FINNS biverkningsfria p-metoder. Även om gynekologerna i FARG och SFOG försöker mörka det alternativt desinformera. De som är lite framåt tar reda på saker själva.

        Då jag jobbat inom privat och landstingsdriven vård så kan jag säga herrejävlar! vad det ramlade in erbjudanden och produkter från olika läkemedelsföretag med förutsättning att det var deras läkemedel vi skulle skriva ut.

        Utrustning till labb, undersökningsrum, kontor mm, resor, presentkort, hotellnätter, alkohol, ”konferenser” där sprit, mat och underhållning flödade. Lunch var alltid på ortens dyraste restaurang och alltid som minst 3 rätters vilket lätt gick på några tusen och då var inte ens något avtal skrivet ännu.
        Och NEJ man får inte göra så men vad som sker bakom stängda dörrar….

        Lovisa, kolla upp hur mycket professor Kristina Gemzell Danielsson har fått från olika läkemedelsbolag. Plus att hon har mycket hög lön från landstinget -också. Inte gör hon så mycket för att hjälpa alla dem som vill ha biverkningsfria p-metoder. Moderna pessar, fertilitetsförståelse, exempelvis. MEN har varit med och forskat på Natural Cycles. Vet inte hur mycket betalt hon fick för det. Alla biverkningar som patienten upplever rent subjektivt, ska anmälas till Läkemedelsverket. Sen att jämföra mängden hormon från en hormonspiral med den i p-piller alternativt kopparjoner från mat jämfört med kopparspiral är absurt, då det är helt olika upptag via mag tarmkanalen, levern etc och det so tas upp i livmoderslemhinnan. Dessutom är det skillnad på monovalenta kopparjoner i mat och divalenta i kopparspiral. Att som läkare avfärda det patienterna upplever, utan att det ens görs nån forskning är obehagligt beteende. Att anse att bara för att de som mår dåligt av syntetiska hormonella preventivläkemdel , samt kopparspiral och då vill ha andra p-metoder skulle bli gravida eller göra aborter är okunnigt. Enligt stora studier av Frank Herrman är t ex fertilitetsförståelse 99,7% effektivt. Den enda studien ( tyvärr rätt liten) på den FemCap, cervixpessar som används har en effektivitet på 92%. P-piller, enligt J.Trussel 91%. Alla har rätt att få saklig information om ALLA preventivmetoder och bli respekterade när de berättar om de biverkningar.

      Jag mådde jättebra av kopparspiral, gjorde inte ont o sätta i o inte heller att ta ut. Så inte alla blir livrädda 🙂

        Kände inte ett skit när jag satte in kopparspiral, kände inte ett skit heller när jag tog ut den för en månad sen.
        Bästa preventivmedlet någonsin! Och då har jag inte varit gravid innan/fött barn vilket sägs påverka in/utsättning negativt – nooope!

        Jag har en kopparspiral just nu och tyckte inte att det var så jobbigt att få den insatt. Har heller ingen negativ erfarenhet av den under de månader som jag har haft den. Däremot hormonspiral – den fick mig att må jättedåligt. Precis som vissa skriver; det är individuellt hur man reagerar och jag tycker det är lite trist med uttalanden i generella termer som enbart baseras på egen erfarenhet.
        /Linda

        (Jag hade förresten fött barn innan)

      Jag har haft kopparspiral. ”Inga biverkninga” sades det. Tyvärr var det inget bra för min del. Jag gick i över två år med svåra ländryggssmärtor och läkarna utredde varenda möjliga sak. Tillslut tröttnade jag och bokade tid att ta bort den. Tänkte att allt som KAN störa ska bort. Alltså, det var så sjukt. När den var borttagen gick värken helt upp i rök! 5 minuter efter var jag nästan smärtfri, efter två onödiga smärtsamma år.

      Alltså: utgå ALLTID från hur just du mår, gör din egen bedömning, så blir det bra!

    Nu när de ändå pågår kommentarer om previtivmedel, tjejer! Jag behöver hjälp. Eller era för och nackdelar om olika previtivmedel.

    Har p-stav nu men blödigt konstant i 6 månader, imorgon tas den ut, men jag har ännu inte kommit på vad för något jag ska köra med efter.

      Om du vill slippa komma ihåg p-piller så rekommenderar jag p-ring. Du har den inne i 3 v, är utan ring 1 v (då får du mens, de flesta får minskad mens vid användning av p-ring). Sedan börjar du om igen. Jag har använt p-ring innan jag planerade graviditet, jag var jättenöjd! Enda biverkningen var något ökade flytningar, men inte alls så mycket att det besvärade mig. Sambon kände av p-ringen ibland men inte så att det störde honom.

      Googla gärna på p-ring, eller NuvaRing som den heter.

      Lycka till!

      Jag har använt Natural Cycles i två år, har haft asmycket härligt oskyddat sex med min kille på gröna dagar och använt kondom på röda dagar. Jag är inte sponsrad (I wish!) utan tycker faktiskt att NC är helt fantastiskt. Kräver viss rutin i livet, men passar mig som är lagom tråkig. Jag har fyra barn och blev gravid lätt (yngsta är 10 nu) – så NC funkar verkligen!

        Fast NC är väl inte godkänd som preventivmedel? Den marknadsförs väl som en fertilitetsapp som visar när man är mest fertil = när man lättast blir gravid.

        Har inga erfarenheter av den så kan varken säga bu eller bä. Minns bara att jag läst att de åkte dit för falsk marknadsföring.. Annars är ju konceptet bra, med tanke på att man slipper onödiga homoner, miljöpåverkan etc.

          Det är sant att NC inte är godkänt som preventivmedel än, men de jobbar för att det ska bli det. Hoppas de lyckas, det har gjort sån skillnad i mitt liv.

          Att Natural cycles inte är ”godkänd” som preventivmedel har ingen konkret betydelse. Då den visar mycket effektivt vilka dagar användaren är fertil, så är det upp till användaren att besluta sig för hur den ska hantera den informationen. Undvika omslutande sex där spermier kan nå livmodern. Använda en barriärmetod som pessar eller kondom, eller både och. De flesta kan tänka själva trots allt. Det gr också att lära sig fertilitetsförstpåelse utan att köpa nån dyr apparat. För övrigt så samlas sekretet från livmderhalsen upp i pessaret FemCap. Sekretet visar tydligt vilka dagar som är fertila.

        Suveränt att kombinera med pessar. Har inte använt NC men haft pessar i flera år. Bästa ever! Använt tillsammans med en vanlig menskalender men jag är också väldigt regelbunden samt känner alltid när ägglossning är på g. Bör vara bra skydd tillsammans med NC.

      Jag har testat det mesta. Kopparspiralen nådde jag dåligt av då jag blödde konstant, som du gör nu. Staven samma sak och hormonspiralen hamnade snett och det gjorde så in i helskotta ont efter ett tag (inte så konstigt). Det jag gillade mest var p-ringen (NuvaRing) Kändes ingenting, tog ut den vid sex. Man har en ring i 3 veckor, sen uppehåll (som med p-piller). Och sen in med en ny ring. Eller så struntar man i uppehållet. Gjorde det mest då jag inte gillar mens (haha).

      Sååå det var min utläggning 🙂

      Testat det mesta utan piller och stav. Vinnaren är hormonspiral! Gör pissont att ta in och ut men guld värt när kroppen vant sig. Inne på min andra spiral och jösses vilken skillnad. Hade problem med extrema blödningar och smärta med kramper. Nu nästan ingenting. Guld! Första året var trixigt med mellanblödningar och sådär men nu på år sex är det frihet på hög nivå. Knappt ont, knappt mens och stabil i psyket pga jämn utsöndringsnivå.

      Jag skulle råda dig att hålla dig borta från kopparspiral (svimmade av blodbrist) och P-piller.

      Ringen tyckte jag var krånglig under sex och toabesök. Var lite… eh… hård i magen och lyckades krysta ut den. Men det är ju bergis individuellt också. Minns att exet hade den som en rockring runt kuken efter ett ligg också ?

        Haha förlåt men vad rolig bild jag fick i huvudet, rockring ???

        Ja om man har bortamatch med ring får man fan vara noga med att man har den ’med sig’ när man går. 4 timmar får den vara ute max åt gången.

        Jag rekommenderar ring av allt jag prövat (två sorters piller, stav) för att den haft minst inverkan på mitt övriga liv.

        Tyvärr har jag känt mig tvungen att sluta med ring nu, i förhoppningen att mitt och pojkvännens samliv ska bli lite bättre. Överväger en hormonspiral.

          Kom på en till nackdel med ringen. Tar ut min på måfå ibland för att kolla läget, och en gång hittade jag ett hårstrå inlindat i ringen. Inte undra på att fiffi hade blödit lite i protest 🙁

        Nettan,
        Hur fungerar det då när jag har omvänd erfarenhet? För mig fungerade hormonspiralen absolut inte medan kopparspiralen gör det. Ska jag också avråda? Helt tydligt finns det många kvinnor med olika erfarenheter,
        /Linda

      Jag personligen rekommenderar cervixpessar – hormonfri engångskostnad (håller i några år) som fungerar utmärkt.

        Provade du ut den hos barnmorska eller hur gick du tillväga? När jag tog upp det med min barnmorska på återbesöket efter förlossning så viftade hon bort det och sa att vi kunde diskutera det en annan gång. Fast hon i början av besöket sa att vi skulle diskutera preventivmedel.

          Ja, jag provade ut den hos barnmorska och beställde den sen själv på internet. Fungerar toppen!

    Tack tjejer! p-piller kommer jag glömma, så tror jag ska prova p-ring iallafall 3 månader och se om det är något för mig 🙂

      Det låter som en toppenidé, p-ring är ett bra preventivmedel! Jag hade gärna fortsatt om jag hade kunnat. Tyvärr drabbades jag av återkommande svampinfektioner och det tog tre år innan jag fattade att det berodde på NuvaRing. Jag menar inte att skrämma upp dig, svamp är säkert en väldigt ovanlig biverkning, men det kan vara bra att veta att det KAN hända. Nu går jag på p-pillret Yaz (som har gjort underverk med min hy!)

        Samma här! Provade den i 5-6 månader med ständiga uvi varenda gång jag satte i en ny. Körde kopparspiral sen istället, nu blir det ungjävel for the win!

        Enda problemet jag märkt nu är att de känns som att ringen ska komma ut, och så svider de lite (kan dock vara för att jag råka riva mig därinne när jag skulle få in den)

        Får jag en svampinfektion slutar jag med ringen, då får min pojkvän köra med kondom helt enkelt 🙂

    Själv ligger jag och äter….tänkte bloggvandra lite.

    Har haft kopparspiral, väldigt nöjd. Gjorde ej ont att sätta in, inget strul med mens och lätt att ta ur när väl det gjordes också.

    Tips på två poddar om hormonfria p-metoder

    http://www.halsosnackmedlottaochvictoria.se/podcasts/
    Alltså, såååå himla bra!

    http://preventivpodden.libsyn.com Finns flera avsnitt om just de hormonfria p-metoderna

    Skrämmande hur defensiva vissa är. Man får väl skriva att kopparspiral inte är utan bieffekter om man själv och en grupp på tusentals användare på Facebook har upplevt det? Det funkar kanske för vissa men för de som det inte funkar för så är det bra att veta var det kan komma från så man kan prova annat preventivmedel utan att bli skickad till psyk och andra instanser. Vissa är kanske mer känsliga för koppar än andra? Dessutom så kände jag att den gjorde ont och stack ibland. Jag hade ändå en minispiral och ja, jag har fött barn. Det gäller att lyssna på kroppen och känna efter vad som fungerar för en själv. Alla är ju olika. Jag har provat p-plåster som funkade bra och nu har jag p-spruta och det funkar bra för mig.
    Lycka till med din spiral!

    Koppar! Dödar bakterier. Dödar spermier. Dödar vattenorganismer. (Inom ett par minuter utplånas allt ”liv”.) Koppar är extremt toxiskt! Framför allt då i sin obundna form! ”En kopparspiral verkar bara lokalt” (sedan när blev livmodern separerad fr resten av kroppen?) och ”det är mycket mindre koppar vi får i oss via en spiral, kontra via föda.” Jo, tjena! Vem går på en så totalt irrelevant jämförelse? Det handlar om obunden koppar UTANFÖR matsystemet, för tusan! Kopparspiralen har stulit 4 år sv mitt liv, och jag är sannerligen ingen myt!

    Blev riktigt dålig efter att ha satt in kopparspiral. Symptom som är erkända vid kopparöverskott. Har även läst hundratals liknande historier från andra kvinnor i Sverige. Har svårt att tro att det inte finns en koppling. Även Läkemedelsverket står lite handfallna och uppger att biverkningsanmälningar gällande kopparspiral strömmar in…

    Lovisa! Kopparförgiftning kan man få och man kan till och med dö av det. Att förneka att man kan få överskott eller förgiftning av kopparspiral bevisar bara oviljan att se problemet i sin helhet. Det finns många människor som blivit kopparförgiftade av att svetsa i koppar och andas in ångorna. Det finns massor av kvinnor som blivit förgiftade av kopparspiral. Kroppen är mer komplex än att du bara kan tillföra tungmetaller i den utan att det på sikt skapar problem. Och nej, man behöver inte ha Wilsons för att bli kopparförgiftad.
    http://vitaminfursten.blogg.se/2010/november/kopparparadoxen.html

      Skriver Pekka Nylund, som är vad?? Nån expert?

      som också skriver mer om det här
      http://febd.se/el/Tyck_till/Poster/2009/3/30_Koppar_en_risk.html

      ”NY TES! Kan känslighet mot elektromagnetisk strålning hänföras till kopparförgiftning?
      Med 15 års erfarenhets om näringsfysiologin om komplementär medicin (bl. a. med professor Öckermans analysteori) har Pekka Nylund undersökt 80 elallergiker. 75 % av dem har ett tydligt överskott av koppar i sin urin.”

      Vad mer för tillförlitliga studier har denna Pekka gjort? Några tips?

      Men ja, självklart har folk kommit till skada vid lödning/svetsning. Därför finns skyddsåtgärder!

      ”Om kemiska risker och skydd för VVS-montörer”
      https://www.byggnads.se/siteassets/broschyrer/arbetsmiljo-och-sakerhet/gor-sa-har-vid-svetsning-och-lodning-pa-tillfalliga-arbetsplatser.pdf

    När blir studier tillförlitliga? När de betalas av Bayer och publiceras i Dagens Medicin? Nu handlade detta inte om elallergi, men det är ju inte speciellt konstigt att det påverkar om du tänker efter vad man har för metall i elkablar. Det är just koppar, av den anledning att det är den metall som leder ström bäst efter silver.
    ”Det finns skyddsåtgärder vid svetsning…” innebär det att koppar inte är giftigt eller att man inte kan bli förgiftad ? Vilka skyddsåtgärder finns det vid användning av kopparspiral? Jag förstår inte denna defensiva aggressivitet mot fenomenet kopparöverskott? Vilket syfte tjänar det om ni som förnekar det inte går Läkemedelsbolagens vägar?

      När anser du själv studier blir tillförlitliga? Ärlig fråga. Jag tycker det mer mer tillförlitligt om man kan med flertallet källor backa upp ett påstående. Nu hittade jag inte mycket alls om det Pekka hävdar, inte ens mer grundlig information om hur personen själv kommit fram till infon. Har du mer info att ge mig?

      Att jag tog upp skyddsåtgärder var för att du skrev: ”Det finns många människor som blivit kopparförgiftade av att svetsa i koppar och andas in ångorna”

      Att folks skadas på det sättet är inte jämförbart med vad vi pratar om nu. Ingen hävdar att det är ofarligt att löda koppar och andas in ångor

      Varför är du så defensiv när jag frågor om informationen du ger mig? Får jag inte ifrågasätta? Å vems vägnar skriver du, Pekkas? Har du/Pekka någon dold agenda? Är ni uppköpta??

    Läs vad koppar kan göra med dig stället. Jag hade större delen av dessa symtom-som har försvunnit efter uttag av spiralen. ”Koppar som åker snålskjuts genom blodhjärnbarriären kan ansamlas i de basala ganglierna i hjärnan och kan sannolikt precis som många andra metaller påverka den för det endokrina systemet reglerande kommunikationen mellan hypothalamus och hypofysen. Eftersom detta är generalen i det endokrina systemet så kan exempelvis sköldkörtelns, bisköldkörtelns, binjurararnas, bukspottkörtelns och könskörtlarnas arbetsförmåga påverkas. Likaså kan vi även se en påverkan på det centrala nervsystemet. De neurologiska symptomen kan visa sig som stelhet i kroppen, stel mimik, tal- och skrivsvårigheter och gångproblem. Rörelsestörningar kan också förekomma, till exempel skakningar (tremor), svårigheter att samordna rörelser, ofrivilliga rörelser och epilepsiliknande kramper. Många får också ökad salivavsöndring och problem med att tugga och svälja.

    De psykiska symptomen kan variera. De kan innefatta personlighetsförändringar, koncentrationssvårigheter eller inlärnings- och minnesproblem. Ångestsymptom, självmords-tankar och depression förekommer också samt, i enstaka fall, psykoser.

    Koppar har en antagonistisk (motståndare) relation till ett antal olika mikronäringsämnen vari fram för allt zink är en huvudantagonist. Detta innebär att en följdeverkning av koppar-toxicitet blir också drastiskt sjunkande zinkvärden i kroppen. Zink är en av våra viktigaste essentiella mineraler som bland annat spelar en viktig roll för kroppens förmåga att tillverka vita blodkroppar (immunförsvarets elittrupper). Låga zinkvärden leder därmed till ett reducerat immunförsvar vilket i sin tur medför en ökad känslighet för olika typer av infektioner, bakterie- och virusangrepp och inte minst sannolikt en ökad risk för utveckling av cancerogena celler.”

    För er som vill fördjupa er i vad spårämnen, metaller och grundämnen har för betydelse i ett större perspektiv (än att skriva en massa betalda agressiva kommentarer )kan ju läsa Medicinsk Geologi tex på Universitetet.

      Så du anklagar mig för att vara korrupt för att jag frågar mer om det du postar om. Och jag är aggressiv och defensiv? ”OK”

    Det står ”för er”. Sen får var och en ta åt sig på sina egna vägnar. Du har fortfarande inte skrivit ett ord om varför kopparspiral inte skulle kunna ge överskott eller förgiftning. Du hoppar bara på den informationen jag lägger fram som dessutom delvis är självupplevd. Kan du motbevisa att zink är antagonist till koppar, och att ceruloplasmin är avgörande för kopparhalten i kroppen. Kan du motbevisa det Pekka skriver om koppar (oavsett vem Pekka är) vad har du för belägg för att påstå att man inte kan få kopparöverskott undrar jag?

      Jag har inte påstått något. Det har du, bevisbördan ligger alltså på dig

      Men ok då, jag skriver upp mig på en kurs i medicinsk geologi på universitetet så kanske jag kan ställa frågor där!

    Ja varför inte. Då kan du lära dig bla om balansen mellan olika spårelement och vad brist eller överskott kan göra i kroppen. Varför våra jordar är fattiga på zink och selen som har livsviktiga funktioner. Hur alla våra grödor idag är besprutade med kopparsulfat och hur det påverkar oss. Så kanske du förstår att kopparspiral kan ge kopparöverskott. För som jag sa, kroppen är mer komplex än så, att du bara stoppar in ett metalliskt grundämne på en pinne i kroppen och så accepterar den det. Men för att göra det ännu mera intressant så har Pekka en kurs om just tungmetaller i början på april. Då kan du ju ställa frågorna till honom själv. (och nej, jag känner inte Pekka.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.